Η Αρκτική πρέπει να προστατευθεί από τον ανταγωνισμό ενεργειακών εταιριών που σχεδιάζουν την εξόρυξη του πλούσιου υπεδάφους της, προειδοποιεί το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση UNEP Year Book 2013 η οποία παρουσιάστηκε στο περιθώριο της έναρξης των συνομιλιών για την πράσινη οικονομία που λαμβάνουν χώρα στο Ναϊρόμπι της Κένυας με τη συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος από 150 χώρες, “η βιασύνη για την εκμετάλλευση των τεράστιων δεξαμενών φυσικών πόρων της Αρκτικής συνοδεύεται από συνέπειες οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη”.
Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής έφτασαν στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο από το 1979 με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι μέχρι το 2030-2040 τα καλοκαίρια μπορεί να μην έχουν πάγους στην Αρκτική.
Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής αποδίδεται στα αέρια του θερμοκηπίου, σε βραχύβιους ρυπαντές όπως η αιθάλη, ή μαύρος άνθρακας, καθώς και σε φυσικά αίτια όπως οι ατμοσφαιρικές μεταβολές και τα ωκεάνια ρεύματα.
Αντίστοιχα, το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας μειώνεται, το μόνιμα παγωμένο έδαφος της τούνδρας συρρικνώνεται όπως επίσης και οι παγετώνες.
Το UNEP επισημαίνει ότι η μείωση των πάγων ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με ανυπολόγιστους κινδύνους για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής.
Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία εκτιμά ότι το 30% των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου παγκοσμίως κρύβεται στην Αρκτική.