Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Αφρικής, το λιοντάρι, κινδυνεύει να σβήσει οριστικά από τον χάρτη, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην έρευνα της βρετανικής ΜΚΟ Lionaid.
Τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση είναι σοκαριστικά: σήμερα υπάρχουν ελεύθερα 15.000 λιοντάρια, έναντι 200.000 πριν από μόλις 30 χρόνια. Σε 25 χώρες το ζώο έχει εξαφανιστεί τελείως, ενώ σε άλλες 10 τελεί υπό εξαφάνιση.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Αφρικής, όπου μόλις μετά βίας επιβιώνουν 615 λιοντάρια.
«Στις δυτικές περιοχές της Αφρικής το είδος είναι εντελώς απροστάτευτο» λέει ο Πίτερ Κατ, βιολόγος και διευθυντής της Lionaid.
Ο ίδιος εξηγεί ότι στις περιοχές αυτές υπάρχει τρομερή φτώχεια, αλλά και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία του είδους. Επιπλέον στις περιοχές αυτές δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο τουρισμός.
Αντίθετα σε χώρες όπως η Ζάμπια, στη δυτική Αφρική, τα πράγματα είναι ασφαλώς καλύτερα: «Έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα λιοντάρι αξίζει περισσότερο ζωντανό, παρά νεκρό. Ο τουρισμός που φέρνει στη χώρα η παρουσία του συγκεκριμένου ζώου δημιουργεί έσοδα 2 εκατ. ευρώ» εξηγεί ο Κατ.
Η ίδια οργάνωση κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας ότι η εξαφάνιση του λιονταριού θα σημάνει την εξαφάνιση ενός κομματιού από την κουλτούρα της Αφρικής. «Αν χαθεί αυτό το ζώο, θα χαθεί ένα κομμάτι από την ίδια την καρδιά της» καταλήγει ο Πίτερ Κατ.