nero-emfyalosi

Νέα συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού

by

nero-emfyalosi
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμφιάλωσης νερού αναγνωρίζουν ότι κατά την παραγωγή και παράδοση η ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού μπορεί να επιδεινωθεί υπό ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. υψηλή θερμοκρασία, έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και συχνότητα επαναχρησιμοποίησης των φιαλών).

Εντούτοις, πολλές εταιρείες εμφιάλωσης δεν παρέχουν μακροπρόθεσμες λύσεις, λόγω ελλιπών γνώσεων σχετικά με το πώς τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) είναι εταίρος στο έργο AQUASYN με συνολικό κόστος περίπου € 450.000 για 3 χρόνια και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Lifelong Learning Programme, Erasmus Multilateral Projects, EACEA). Το έργο θα μεταφέρει την έρευνα που βασίζεται σε γνώσεις διατήρησης της ποιότητας συσκευασμένου νερού και ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων εμφιαλωσης νερού.

Το ΤΕΠΑΚ, και συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Χ. Μακρής από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του έργου. Θα αναπτυχθούν Online μαθήματα και σεμινάρια προκειμένου να εκπαιδεύσουν το προσωπικό των εταιρειών εμφιάλωσης σε νέες τεχνικές και ερευνητικές καινοτομίες που έχουν αναπτυχθεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικές μονάδες. Απώτερος στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου μείωσης της ποιότητας του εμφιαλωμένου νερού, ελαχιστοποιώντας έτσι το ρίσκο υγείας για τους καταναλωτές.

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει 8 οργανισμούς από 6 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και όλοι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι φορείς στον τομέα (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, οργανισμοί κατάρτισης συνεργασιών πανεπιστημίων-επιχειρήσεων, καθώς και ερευνητικά ιδρύματα). Ένα σημαντικό προβλεπόμενο όφελος του έργου θα είναι η σημαντική αύξηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού των επιχειρήσεων του κλάδου, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού.