ΣΤΕΝΗ – ΜΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

by

ΣΤΕΝΗ – ΜΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη με τον Ηλία Λαμπίδη, τον πρόεδρο της κοινότητας                             
 
Του Παύλου Νεοφύτου

DSC04917Ο Ηλίας Λαμπίδης στο Μουσείο Αγροτικής Ζωής
Η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου, που δεν θα μπορούσε να αφήσει κανένα επισκέπτη αδιάφορο. Σήμα κατατεθέν της στην πινακίδα του χωριού είναι η αλεπού, αφού αυτό το επίθετο χρησιμοποιούσαν κάτοικοι γειτονικών χωριών για να αναφερθούν στους Στενιώτες, είτε λόγω της ύπαρξης πολλών αλεπούδων στη περιοχή είτε γιατί οι κάτοικοι ήταν έξυπνοι και εφευρετικοί.
Είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα και την Πόλη της Χρυσοχούς. Συνδυάζει βουνό, πεδιάδα και θάλασσα, έτσι το κλίμα της είναι εξαίρετο, χειμώνα και καλοκαίρι.

Εκεί μας υποδέχτηκε το πρωινό ενός Σαββάτου ο πρόεδρος της κοινότητας, ο Ηλίας Λαμπίδης, πρόθυμος να μοιραστεί με τους αναγνώστες της τον της Στενής, για την οποία νιώθει περήφανος. Απλοϊκός και ευπροσήγορος έσπευσε να ετοιμάσει τους καφέδες. Κατόπιν άρχισε η συζήτηση.
 
κ. Λαμπίδη μπορείτε να μας πείτε τι προσφέρει η Στενή στον επισκέπτη της;
Στη Στενή ο επισκέπτης θα δει ίσως πράγματα που δεν θα δει αλλού. Θα δει μια ζωντανή κοινότητα, μια κοινότητα που έφυγε από το στάδιο της που ζούσαμε τα τελευταία χρόνια, αφού έγινε σύγχρονη, με όλες σχεδόν τις ανέσεις, με τουριστικά καταλύματα, επαύλεις, ταβέρνες και καφενεία, τα οποία μπορούν να προσφέρουν ευχαρίστηση στον επισκέπτη. Σταματήσαμε το ρεύμα της αστυφιλίας. Σήμερα έχουν μείνει αρκετά νέα ζευγάρια στην κοινότητά μας, κάτι το οποίο έχει δώσει νέα πνοή. Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι μας επισκέπτονται πολλοί ντόπιοι και ξένοι περιηγητές, που με βάση τα σχόλια που ακούω φεύγουν ενθουσιασμένοι από εδώ. Έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι, οι οποίοι αγαπούν το κλίμα της κοινότητας, το ήσυχο περιβάλλον και τη φιλοξενία των Στενιωτών. Πιστεύω ότι καταφέραμε να βρούμε τρόπους να αναδείξουμε τον τόπο μας και γι’αυτό νιώθω περήφανος για την κοινότητά μου.
DSC04938Η Κεντρική Πλατεία, μπροστά από τα κτήρια του Κοινοτικού Συμβουλίου και του του Μοσείου


Η κοινότητά σας διοργανώνει κάποιες εκδηλώσεις;
Ναι διοργανώνουμε την ετήσια καλλιτεχνική εκδήλωση, όπως την ονομάζουμε. Γίνεται τον Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία, όπου μαζεύονται
χωριανοί από όλη την Κύπρο και ξένοι, για να περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ όλοι μαζί.

Ποια είναι η ιστορία της Στενής;

Η Στενή είναι ένα χωριό αρκετά παλιό. Αν λάβουμε υπόψη το Μεσαιωνικό νερόμυλο, έναν αλευρόμυλο του 16ου περίπου αιώνα, που είναι κτισμένος στο κέντρο της κοινότητας, κοντά στον ποταμό που διασχίζει το χωριό, μπορούμε να πούμε ότι η Στενή δημιουργήθηκε πριν από 500-600 χρόνια. Κοντά στο χωριό υπάρχει και ένα μοναστήρι, της Παναγίας της Χρυσολάκουρνας, 3 περίπου χιλιόμετρα στα ΒΑ της κοινότητας. Ήταν μοναστήρι με καλόγερους, το οποίο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον επιστάτη της Μονής, τον Παπά Σιλβέστρο. Είναι κτίσμα του 13ου-14ου αιώνα, το οποίο έχει πάθει πάρα πολλές ζημιές, κυρίως από τους σεισμούς του ’52-’53 και τους πρόσφατους σεισμούς του ’94. Τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναστύλωσης και ενίσχυσης του κτίσματος από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν τα έργα. Αυτά σας τα αναφέρω για να δείξω την ηλικία της κοινότητας μας.
DSC04950”O ρότσος” – ”Το κουντούσιν”. Χώρος  κοινωνικής συνάντησης της γειτονιάς.

 
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Αλλά η Στενή πρόσφερε πάρα πολλά και στα γράμματα και στους αγώνες της Κύπρου. Για παράδειγμα το 1920, σε χρόνους δύσκολους, από το χωριό μας δύο μεγάλοι γιατροί, οι οποίοι διέπρεψαν στην Αμερική, τα αδέρφια Σάββας και Ευριπίδης Νίττη. Μάλιστα ο Σάββας Νίττης, που υπήρξε καθηγητής της Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, είναι γνωστός στην επιστήμη της Ιατρικής για το «στίγμα του Νίττη». Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί και την προσφορά του Σάββα Νίττη στην Ιατρική διεθνώς. Γενικά οι Στενιώτες ήταν φιλοπρόοδοι, τους άρεσε η μόρφωση.

Και ειδικά στον αγώνα της ΕΟΚΑ έχουν προσφέρει πάρα πολλά οι κάτοικοι, είχαμε 5-6 καταζητούμενους αντάρτες, νεαρά παιδιά, και άλλους στα κρατητήρια. Λόγω του υψηλού βαθμού συμμετοχής των Στενιωτών στον Αγώνα του ’55-’59, οι Άγγλοι δεν έχαναν την ευκαιρία να προβαίνουν σε παντός είδους βία ενάντια στους ανυπεράσπιστους κατοίκους. Επίσης κατά την διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής και των μαχών που ακολούθησαν έπεσε στη μάχη της Πόλεως Χρυσοχούς την 20.7.1974 ο συγχωριανός μας ο Αριστοτέλης Σάββα.
DSC04925
Μιλήστε για το Μουσείο Αγροτικής Ζωής, όπου αναδεικνύεται η παράδοσης της Στενής.

Τελευταία πιστεύω ότι δημιουργήσαμε ένα πάρα πολύ ωραίο μουσείο, το Μουσείο Αγροτικής Ζωής, το οποίο αναδεικνύει την περασμένη ζωή, τον τρόπο που οι παλιοί εργάζονταν και ζούσαν στην κοινότητά μας. Το μουσείο μας το επισκέπτεται πάρα πολύς κόσμος, και ντόπιοι και ξένοι. Μάλιστα ο ΚΟΤ το έχει
εντάξει στα προγράμματά του και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, γιατί έτσι έχει αναδειχθεί η κοινότητα και την έχει γνωρίσει πάρα πολύς κόσμος.

Υπάρχουν κάποια σχέδια για το μέλλον;

Πάντα υπάρχουν σχέδια για το μέλλον. Τώρα στοχεύουμε σε προγράμματα που θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους μας. Θα δημιουργήσουμε χώρο, στον οποίο οι ηλικιωμένοι θα συναθροίζονται για να περνούν την ώρα τους, να βρίσκουν μια συντροφιά, ένα πιάτο φαγητό ή ένα ποτό. Ελπίζω να ολοκληρωθεί το έργο στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Επίσης ένα άλλο σχέδιό μας είναι η δημιουργία ενός σχετικά ικανοποιητικού χώρου στάθμευσης για τις ανάγκες των κατοίκων ή των επισκεπτών της κοινότητάς μας, όπως και η δημιουργία ενός χώρου αθλοπαιδιών για τους νέους μας, για να περνούν ορισμένες ώρες με άθληση.
DSC04930

κ. Λαμπίδη τι άνθρωποι είναι οι Στενιώτες;

Είναι άνθρωποι φιλόξενοι. Έχουν κι αυτοί τα χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπων της Κύπρου.

DSC04963Το φράγμα της Ευρέτου, κοντά στη Στενή
 
 
DSC04961Άνθρωπος της γης. Έξω από την κοινότητα Στενή.