Ένας αριθμός ρεκόρ των υπεράκτιων ανεμογεννητριών συνδέθηκαν εντός του ευρωπαϊκού δικτύου τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.
Το 2013 εγκαταστάθηκαν 418 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες,
πραγματοποιώντας ρεκόρ με1.567 MW νέας ισχύος, 33% περισσότερο από την εγκατεστημένη ισχύ το 2012. Σχεδόν το 50% των έργων πραγματοποιήθηκαν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου (733MW) κυρίως χάρη στο London Array.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των 6.562 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, επαρκεί για να παρέχει το 0,7% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το σύνολο των 1.567 MW που εγκαταστάθηκαν σε ευρωπαϊκά ύδατα, το 72% βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, το 22% στη Βαλτική Θάλασσα και το υπόλοιπο 6% στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ωστόσο, το μερίδιο της συνολικής παραγωγής, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, ήταν σημαντικά μικρότερο (73%) σε σύγκριση το 2012. Ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός των εγκαταστάσεων για το 2013 ήταν στη Δανία (350 MW ή 22%), ακολουθεί η Γερμανία (240 MW ή 15%) και το Βέλγιο (192 MW ή 12%).
Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρήθηκε σαφής επιβράδυνση, καθώς τα δύο τρίτα της νέας παραγωγικής ισχύος συγκεντρώθηκαν στους πρώτους έξι μήνες. Τονίζοντας ότι τα έργα υπό κατασκευή είναι έντεκα, δηλαδή τρία λιγότερα από το περασμένο έτος, οι επικεφαλής επισημαίνουν ότι η σταθερότητα της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας, ώστε τα ήδη συμβασιοποιημένα ευρωπαϊκά έργα των 22.000 MW να προχωρήσουν.
Ο Justin Wilkes, CEO της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, ευελπιστεί σε πιο φιλόδοξα σχέδια από τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ενός τεράστιου υπεράκτιου αιολικού δυναμικού για την πράσινη ανάπτυξη, την απασχόληση, την εκβιομηχάνιση, την τεχνολογική πρωτοπορία και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
“Η ασαφής πολιτική στήριξη για την υπεράκτια αιολική ενέργεια -ιδιαίτερα στις πιο σημαντικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία- έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις σε ήδη προγραμματισμένα έργα, αλλά και σε νέα. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις είναι πιθανό να μείνουν στο ίδιο επίπεδο μέχρι το 2015 και να ακολουθήσει πτώση από το 2016”, καταλήγει ο Wilkes.