[ΑΠΟΨΗ]
Τερματικό στην Κύπρο; ΟΧΙ ευχαριστώ!
Γράφει ο Παντελής Σοφοκλέους
Πολιτικός Μηχανικός/Μηχανικός Περιβάλλοντος
Οι πιθανοί κίνδυνοι από διαρροή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) είναι η ανάφλεξη, κατάψυξη και ασφυξία. Το φυσικό αέριο είναι εύφλεκτο, και η ανεξέλεγκτη απελευθέρωση ΥΦΑ δημιουργεί κίνδυνους “πυρκαγιάς λίμνης” ή σε περιορισμένους/κλειστούς χώρους κινδύνους έκρηξης. Ο κ. Μπαλαούρας υπολόγισε ότι για τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας οι ατμοί ΥΦΑ είναι επικίνδυνοι σε μια ακτίνα 4.833 μέτρων από το τερματικό σταθμό για μια διαρροή 14,300 κυβικών μέτρων ΥΦΑ. Μια μελέτη από την Shannon LNG για ένα τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ιρλανδία βρήκε ότι οι ατμοί ΥΦΑ μπορούν να ταξιδέψουν 12.4 χλμ πριν αναφλεχθούν. Έκθεση από τα Sandia National Laboratories το 2006 υπολόγισε ότι οι ατμοί ΥΦΑ είναι εύφλεκτοι μέχρι 11.7 χλμ από την εγκατάσταση ΥΦΑ στο Cabrillo (βλ. http://kireas.org/lng.htm#lng_acc)
Οι περισσότεροι κύπριοι πολιτικοί και ειδήμονες διαλαλούν εδώ και αρκετό καιρό, ότι η κατασκευή τερματικού “θα αποτελέσει τη βασική αναγκαία υποδομή που θα επιτρέψει την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.“ (βλ. δήλωση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη μετά την τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των τριών εταιριών Noble, Delek και Avner, 16-06-2013).
Ο κ. Τάντμορ (εκπρόσωπος Delek Drilling και Avner Oil Exploration ) ανέφερε κατά τη διάρκεια της τελετής: “η Κύπρος ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς από την οικονομική κρίση και το τερματικό θα προσελκύσει κεφάλαια και θα δημιουργήσει χιλιάδες πλαισιωτικές θέσεις εργασίας, ενώ έχει την δυνατότητα όχι μόνο να μεταμορφώσει της κυπριακή οικονομία και να γίνει η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξής της, αλλά και να αλλάξει ευρύτερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ εθνών και λαών“.
Γιατί το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Κύπρου και προκρίνει το τερματικό στην Κύπρο και όχι στο Ισραήλ; Διότι στο Ισραήλ δεν προσφέρεται η απαραίτητη ασφάλεια;!
Και στην Πατρίδα μας;
Εάν απαντήσουμε καταφατικά για την ύπαρξη πιθανών κινδύνων καταστροφής των κεντρικών μας συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Βασιλικό, Δεκέλεια, Μονή) στην Ημικατεχόμενη Πατρίδα μας, όπως:
- μιας στρατιωτικής επέμβασης από την Τουρκία
- μιας δολιοφθοράς από τρομοκράτες, που θέλουν να πλήξουν το Ισραήλ
- μιας ανθρώπινης και πολιτικής κακοδιαχείρισης (βλ. τραγωδία Μαρί)
- σεισμών
τότε απαιτείται από τους κύπριους πολιτικούς και ειδήμονες να προάγουν προτάσεις για την ομαλή ανάπτυξη και σταθερότητα της κυπριακής κοινωνίας και όχι να ρισκάρουν την επιβίωση των σημερινών και μελλοντικών γενεών.
O Ταγίπ Έρντογαν και ρισκάρει και κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα του (βλ. www.antirrpondeos.gr, 05-05-2013)
«Στόχος μας είναι ο τρίτος πυρηνικός σταθμός να κατασκευαστεί στην Τουρκία από Τούρκους μηχανικούς. Κατασκευάζουμε τον πυρηνικό σταθμό στο ‘Ακουγιου με τη Ρωσία και αυτόν στη Σινώπη με την Ιαπωνία».
Να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι οι συνεργασίες των κρατών γίνονται μόνο στη βάση οικονομικών συμφερόντων;
Τι δήλωνε όμως ο σεισμολόγος και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταυρακάκης στις 11-04-2011 για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού :
«Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή των Τούρκων να θέλουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε μία σεισμογενή περιοχή. Ξέρετε, η περιοχή του Ακουγιού είναι το νοτιοδυτικό άκρο του ρήγματος της Ανατολίας. Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλύτερα από μας πόσο έχουν υποφέρει από καταστροφικούς σεισμούς που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτού του ρήγματος. Είναι το μεγαλύτερο ρήγμα που υπάρχει μετά το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και έχει μήκος περίπου χιλίων πεντακοσίων χιλιομέτρων».
Να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι στις σεισμογενείς περιοχές (βλ. πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα, Μάρτιος 2011) η πιθανότητα κινδύνου έκρηξης- διαρροής ραδιενέργειας ή/και φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη;
Σύμφωνα με τον Skolnik οι τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ θα μπορούσαν να δεχτούν τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικά ή με άλλα μέσα. Ορισμένες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί επίσης να διαταραχθούν έμμεσα από διαδικτυακές επιθέσεις “cyberattacks” ή επιθέσεις στα περιφερειακά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα επικοινωνιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συστήματα έλεγχου και ασφάλειας της εγκατάστασης ΥΦΑ.
Και καταληκτικά θα μπορούσαμε να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κίνδυνοι καταστροφής του τερματικού, οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν την έκρηξη του με αποτέλεσμα την επίσπευση ολοκλήρωσης του κύκλου ζωής της Πατρίδας μας. Τερματικό στην Κύπρο; ΟΧΙ Ευχαριστώ!