10
Sep
2020
Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός
Τα παραμύθια έχουν πλέον τελειώσει…
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και τα έντονα καιρικά φαινόμενα ολοένα και αυξάνονται. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, υπάρχουν διάφοροι «ειδικοί» που αμφισβητούν παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η τρύπα του όζοντος. Κι αν αυτό συμβαίνει σήμερα, που οι… καμπάνες της Φύσης χτυπούν, φανταστείτε τι γινόταν πριν από 20-30 χρόνια όταν κάποιοι τολμούσαν έστω και να αναφερθούν σε αυτά τα θέματα… Ένας από τους ανθρώπους που τόλμησε και άνοιξε την κουβέντα στην Ελλάδα (αλλά και σε όλο τον κόσμο) για όλες αυτές τις απειλές με κατανοητό και επιστημονικό τρόπο είναι ο ακαδημαϊκός (και σήμερα εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή) Χρήστος Ζερεφός.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι κόποι και οι προσπάθειές του έπιασαν τόπο.
«Είμαι βέβαιος ότι σε λίγα χρόνια η Συμφωνία των Παρισίων θα εφαρμοσθεί και θα δούμε τότε ότι το 2050 η ατμόσφαιρα θα είναι τόσο καθαρή όσο ήταν με την σχεδόν πλανητική απαγόρευση των μεταφορών λόγω του κορωνοϊού. Ισως το μόνο καλό που άφησε αυτή η τελευταία κρίση».
«Στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σήμερα» τονίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ «από ό,τι πριν διότι οι λεγόμενοι σκεπτικιστές έχουν λιγότερα επιχειρήματα και η ίδια η Φύση με τα ακραία φυσικά φαινόμενα όλο και τους διαψεύδει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το παγκόσμιο ασφαλιστικό κόστος στα ακραία φυσικά φαινόμενα ενώ στη δεκαετία του 1950 ήταν 10 δισ. δολάρια παγκοσμίως, στην τελευταία δεκαετία έχει ξεπεράσει τα 1.000 δισ. δολάρια. Οταν δημοσιεύσαμε την υπό τον συντονισμό μου Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, κανείς δεν περίμενε ότι το κόστος της θα είναι διπλάσιο του εξωτερικού μας χρέους σωρευτικά μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Με την προσαρμογή το κόστος μειώνεται περίπου στο μισό. Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει ένας αγώνας σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο μείωσης αυτού του κόστους. Και αυτό επιτυγχάνεται με καλύτερη ενημέρωση και γνώση της Φύσης».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ