Ποιος θα περίμενε πως τα κουκούτσια φρούτων και καρπών κρύβουν μέσα τους ενέργεια αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μιας κατοικίας σε ηλεκτρικό ρεύμα; «Η ιδέα προέκυψε πριν από καιρό, όταν παρατηρήσαμε τους αγρότες της δυτικής Μακεδονίας να βάζουν φωτιά στα χωράφια τους προκειμένου να κάψουν τα αγροτικά υπολείμματα», εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος, Ζήσης Σαμαράς.
«Τότε σκεφτήκαμε πως, χωρίς να το γνωρίζουν, οι αγρότες καταστρέφουν άδικα τεράστιες ποσότητες βιομάζας. Κοιτάζοντας τριγύρω στην περιοχή, είδαμε τις άφθονες ποσότητες πεταμένης βιομάζας: καλαμιές, κουκούτσια, κλαδέματα δένδρων, τα οποία είτε καίγονταν είτε σάπιζαν στα χωράφια, χάνοντας κάθε αξία. Ετσι, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την αξιοποίησή τους για την παραγωγή ενέργειας στο χωράφι, ώστε να μηδενίσουμε και το κόστος μεταφοράς», σημειώνει ο ίδιος.
Και κάπως έτσι προέκυψε το SMARt-CHP biomass energy. Πρόκειται για μία φορητή μονάδα παραγωγής ενέργειας μικρής κλίμακας, για την ενεργειακή αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων τα οποία παράγονται σε αγροτικές περιοχές, όπου και είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων βιομάζας. Το κοντέινερ αυτό, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς με γερανό, βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία και μέχρι στιγμής έχει «κάψει» περίπου τρεις τόνους κουκουτσιών από ροδάκινα, ελιές και σταφύλια. Οσο για την απόδοση; Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπολογίζεται πως ανά ώρα καταναλώνονται 5-5,5 κιλά βιομάζας και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στα 33 MW/h, η θερμική στα 86 MW/h και η ολική απόδοση στο 89%. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως με μία ώρα λειτουργίας του SMARt-CHP καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες ηλεκτρικής κατανάλωσης μιας κατοικίας», σημειώνει ο μηχανολόγος μηχανικός και τοπικός συντονιστής του έργου, Θεόδωρος Χατζηαυγουστής.
Ευρηματικότητα και εντατική δουλειά
Οι δυσκολίες δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια κατασκευής της μονάδας, αντιμετωπίστηκαν όμως με εντατική δουλειά και κυρίως ευρηματικότητα. «Δυσκολευτήκαμε αρκετά να προσαρμόσουμε τα αγροτικά υπολείμματα στις απαιτήσεις του μηχανήματος. Δηλαδή δεν είχαμε, λόγω προϋπολογισμού, τα απαραίτητα μηχανήματα για να σπάσουμε τα κουκούτσια. Δεν τα παρατήσαμε όμως. Στυλώσαμε τα πόδια, επιμείναμε και τελικά σκεφτήκαμε να τα πάμε σε ένα λατομείο! Πράγματι, τα σπάσαμε εκεί και συνεχίσαμε στο επόμενο στάδιο της κατασκευής», περιγράφει ο ίδιος.
Οι δυνατότητες της μονάδας μάλιστα δεν εξαντλούνται μόνο στα κουκούτσια. Αποκαθιστώντας το περιεχόμενο θερμικής ενέργειας και χρησιμοποιώντας το ως ενέργεια ξήρανσης, η μονάδα SMARt-CHP γίνεται μία ευέλικτη μονάδα από άποψη καυσίμου, ικανή να χρησιμοποιήσει ποικίλα είδη βιομάζας. Επόμενος στόχος της ομάδας είναι η παραγωγή ενέργειας από τα κλαδέματα των οπωροφόρων δένδρων και των αμπελώνων.
Σύνδεση με την αγορά
Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η διάθεση του SMARt-CHP στην αγορά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Βασική προϋπόθεση -εκτός από την εύρεση του χρηματοδότη- είναι η δημιουργία του απαραίτητου νομικού πλαισίου που να καλύπτει τη λειτουργία της συσκευής, καθώς στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία φορητής μονάδας παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ. Ωστόσο, είναι κοινώς αποδεκτό πλέον πως η αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική παροχή ενέργειας. Εγκαταστάσεις οι οποίες χρησιμοποιούν γηγενείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά οι εγκαταστάσεις βιομάζας μικρής κλίμακας, που παράγουν ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, φαίνεται να κατατάσσονται στις πλέον υποσχόμενες τεχνολογίες για αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας.
ΠΗΓΗ: Real.gr