Όταν δύο ζώα μυρίζονται μεταξύ τους, δεν το κάνουν μόνο για το ερωτικό παιχνίδι, όπως νομίζαμε μέχρι τώρα, αλλά και για να ξεχωρίσουν ποιο είναι το κυρίαρχο και το πιο δυνατό, να διατηρήσουν την ιεραρχία και την τάξη. Αυτό διαπίστωσε η ομάδα του Ντάνιελ Γουέσον, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Κέις Γουέστερν Ριζέρβ, που μελέτησε τη συμπεριφορά αρουραίων στο εργαστήριο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν πώς φέρονται δύο αρουραίοι όταν μυρίζουν ο ένας τον άλλο στο πρόσωπο. Επειδή ένα τραύμα στο πρόσωπο ή στον λαιμό μπορεί να επιφέρει τον θάνατο στα τρωκτικά, η τόσο κοντινή απόσταση δύο αρουραίων μπορεί να τους φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.
Οταν ένας αρουραίος μύριζε έναν άλλο στο σώμα, ο δεύτερος άρχισε κι αυτός να τον μυρίζει. Οταν όμως τον μύριζε στο πρόσωπο ο δεύτερος δεν αντιδρούσε, εκτός αν ήταν πιο μεγαλόσωμος και ισχυρός, οπότε ήθελε να δείξει ποιος είναι ο κυρίαρχος. Αν ο πιο αδύναμος αρουραίος συνέχιζε να τον μυρίζει, τότε ο ισχυρός του επετίθετο.
Ηταν ο τρόπος τους για να καταλάβουν ποιος είναι ο πιο δυνατός. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία ο δυνατός αρουραίος δεν αντιδρούσε και παρέμενε ήρεμος ήταν όταν οι επιστήμονες του είχαν δώσει ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης».
Ο Γουέσον εξηγεί ότι ακόμη δεν γνωρίζει γιατί τα ζώα συμπεριφέρονται έτσι όταν μυρίζονται στο πρόσωπο. Σκοπεύει πάντως να το ανακαλύψει μελετώντας τα κυκλώματα στον εγκέφαλό τους όταν επιδίδονται σε αυτή την πράξη. Ισως έτσι μάθουμε για ποιο λόγο τα ζώα επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά.