Συνέντευξη του νέου δημάρχου Αγλαντζιάς Χαράλαμπου Πετρίδη: «Στόχος η επιτάχυνση των έργων στις λεωφόρους»
Ο νέος δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης συνοψίζει τις βασικές του προτεραιότητες σε τρεις προγραμματικούς άξονες: τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη και της εξυπηρέτησης στο Δήμο, την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του δημότη με έργα πνοής και τη δημιουργία βιώσιμης οικονομικής προοπτικής για την Αγλαντζιά. Σε αυτούς τους άξονες, τονίζει, συμπεριλαμβάνονται και πράσινοι στόχοι, όπως η εκστρατεία για μείωση της πλαστικής σακούλας και το ‘‘Πληρώνω ό,τι πετώ’’.
Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Ευσταθίου
κ. Πετρίδη, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην ανάπλαση κεντρικών λεωφόρων στον δήμο με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή χιλιάδες Αγλαντζιώτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά. Τι έχετε να πείτε στους δημότες; Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο έργο θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ίδια ώρα δεν θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως η έλλειψη χώρων στάθμευσης και ο μαρασμός των επιχειρήσεων;
Πέραν από τα γνωστά σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την ανασκαφή μεγάλης έκτασης των πιο λεωφόρων που αναφέρετε – όπως η οικονομική επίπτωση στις επιχειρήσεις, η δυσκολία δημοτών στην πρόσβαση στις οικίες τους, η δημιουργία κυκλοφοριακής δυσκολίας κλπ – από τη μελέτη του σχεδιασμού των νέων λεωφόρων φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόνοια για πολύ σημαντικές παραμέτρους του έργου, όπως ο σχεδιασμός πεζοδρομίων με μεγαλύτερο πλάτος από δύο μέτρα, που είναι το πλάτος που χρησιμοποιείται σε δευτερεύοντες δρόμους και όχι σε εμπορικούς. Με τον τρόπο που εκσυγχρονίζονται οι λεωφόροι επηρεάζονται αρνητικά αρκετά ακίνητα και ιδιαίτερα καταστήματα. Απαιτείται ο σχεδιασμός παρόδιων χώρων στάθμευσης με ελάχιστο πλάτος 2,50μ., όπως είναι το διεθνές πρότυπο και όχι όπως συμβαίνει εδώ με πλάτος 1.80μ.- 2.00μ. Σχεδιασμός λεκανών για δενδροφυτεύσεις κατά μήκος των εμπορικών δρόμων της Αγλαντζιάς, ώστε να προσφέρεται σκιά στους πεζούς και στους χώρους στάθμευσης των πελατών των καταστημάτων.
Στόχος μας από την αρχή της εκλογής μου είναι η επιτάχυνση των κατασκευαστικών έργων. Γι’ αυτό το λόγο, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν με τον εργολάβο του έργου, ζητήσαμε όπως γίνουν προσπάθειες για άμεση επίσπευση των εργασιών και άμεση παράδοση τμημάτων του έργου στην κυκλοφορία ο εργολάβος του έργου δεσμεύτηκε όπως προσπαθήσει, για όσο το δυνατό, στην απάμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται και την παράδοση τμήματος του έργου πολύ σύντομα. Ήδη έχει παραδοθεί ένα μικρό μέρος στην κυκλοφορία. Στις συσκέψεις μάς έχουν απασχολήσει και άλλα θέματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό των έργων. Ο Δήμος Αγλαντζιάς έχει ζητήσει και σύντομα θα έχει συνάντηση με τη Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, κα Χρυστάλλα Μαλλούππα. Στόχος είναι να εξεύρουμε από κοινού λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν ή έχουμε εντοπίσει.
Μετά την εκλογή σας ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες;
Έχω συνοψίσει τις βασικές μου προτεραιότητες σε τρεις προγραμματικούς άξονες: τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη και της εξυπηρέτησης στο Δήμο, την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του δημότη με έργα πνοής και τη δημιουργία βιώσιμης οικονομικής προοπτικής για την Αγλαντζιά.
Θεωρώ ότι η πολιτική του Δήμου πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών και ανοικτής συζήτησης. Πιστεύω στη συναίνεση και τη σύνθεση ως προς την παραγωγή των αναγκαίων πολιτικών για την πόλη μας. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και ευελιξία, όπως προστάζουν οι σημερινές συνθήκες. Την ίδια στιγμή θα εργασθώ στις αξίες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και πάνω από όλα της ενότητας. Στόχος μας παραμένει η αποτελεσματικότητα και η ανταποδοτικότητα: να έχει ο δημότης την αίσθηση ότι απολαμβάνει αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες, δίκαιες σε σχέση με τις εισφορές του.
Παράλληλα, πρέπει να φέρουμε μπροστά το θέμα της διαρκούς, ανοικτής επικοινωνίας με τους πολίτες: να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο κανάλι ενημέρωσης με τους πολίτες, τόσο με τη δημοτική υπηρεσία αλλά και με εμένα προσωπικά. Με σοβαρότητα, αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων του Δήμου μας και σκληρή δουλειά μπορούμε να οργανώσουμε την Αγλαντζιά σε νέες βάσεις, ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός Δήμος, αντάξιος των προσδοκιών των πολιτών της.
Για μια καθαρή Αγλαντζιά απαιτείται επανασχεδιασμός και αποτελεσματική αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας, για να φτάνει αποτελεσματικά σε κάθε γωνιά της πόλης. Ενδυνάμωση του προγράμματος της καθαριότητας με συνεχή εποπτεία και έλεγχο. Την ίδια ώρα, απαιτείται σχέδιο για την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου, συντήρηση των δρόμων και των πεζοδρομίων. Αποτελεσματικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και νέων χώρων στάθμευσης. Αποπεράτωση των καθυστερούμενων έργων, όπως τα αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά. Ενίσχυση της αστυνόμευσης. Εντατικοποίηση των περιπολιών των τροχονόμων του Δήμου και υποστήριξη με πιο αποτελεσματικούς τρόπους του περιορισμού της παράνομης στάθμευσης. Άμεση ανταπόκριση στα παράπονα των δημοτών. Παροχή ελεύθερου WiFi σε όλη την πόλη.
Για μια Αγλαντζιά που προοδεύει θα γίνει μακρόπνοος οικονομικός προγραμματισμός και διεκδίκηση νέων πηγών εσόδων. Ορθολογιστική διαχείριση της δημοτικής περιουσίας. Οικονομικά, πολεοδομικά και άλλα κίνητρα για την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών. Κίνητρα στήριξης της επιχειρηματικότητας για την αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς. Επίσης απορρόφηση κονδυλίων από τη Ευρωπαϊκή Ένωση για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Συμπράξεις με τα Πανεπιστήμια και τα Ιδρύματα της πόλης. Άμεση αναβάθμιση του φωτισμού σε γραμμικά πάρκα και παιδικές χαρές και αντικατάσταση λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, κι εδώ αξίζει να τονιστεί ότι η αναμενόμενη εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται στο 50%.
Επιδίωξή μου είναι η ταχύτητα και η διαφάνεια. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, ενώ θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών και υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος στην έκδοση πιστοποιητικών, εγκρίσεων, αιτήσεων κλπ.
Στόχος μου η εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης ISO των υπηρεσιών μας για την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης και της ποιότητας υπηρεσιών που απολαμβάνει ο δημότης. Επίσης και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με τη χρήση της τεχνολογίας για επικοινωνία με τους Δημότες και εισαγωγή διαρκούς ανοικτής γραμμής για ανταλλαγή απόψεων μαζί τους.
Η Αγλαντζιά της αλληλεγγύης είναι ακόμη ένας πολύ σημαντικός στόχος. Και εδώ εννοώ τα εξής:
– Έμπρακτη στήριξη σε αυτούς που την έχουν ανάγκη: Στήριξη των εργαζόμενων μητέρων με μικρά παιδιά μέσα από την ενίσχυση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
– Μείωση ή απαλλαγή δημοτικής φορολογίας σε άπορους και αναξιοπαθούντες συνδημότες μας.
– Ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας και έμπρακτη συμπαράσταση σε κάθε συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη. Στήριξη ηλικιωμένων, παιδιών, εργαζόμενων μητέρων, μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών.
– Προσπελάσιμος Δήμος και προσβασιμότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες (ΑΜΕΑ).
– Δημιουργία Κέντρων Προστασίας και Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών: για παιδιά εργαζόμενων γονιών/κηδεμόνων προσχολικής και σχολικής ηλικίας από 5 μέχρι 11 ετών.
Θέλω μια Αγλαντζιά του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Υποστήριξη και ενδυνάμωση του πολιτιστικού τομέα με έμφαση στην ανάδειξη των πνευματικών ανθρώπων, καλλιτεχνών και δημιουργών που είναι δημότες Αγλαντζιάς. Στόχος είναι η δημιουργία Κέντρου Τεχνών σε στεγασμένο, άνετο χώρο, με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό για τη φιλοξενία θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών, εκθέσεων, διαλέξεων κλπ που θα αποφέρει έσοδα από την ενοικίαση του σε τρίτους, ενώ μπορεί να καταστεί πόλος έλξης, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα της πόλης μας. Παράλληλα, ένα τέτοιο Κέντρο Τεχνών θα προσελκύει δημιουργούς και θα φέρνει σε επαφή και επικοινωνία τους δημότες της Αγλαντζιάς με ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών. Επίσης θα γίνεται αξιοποίηση των υφιστάμενων υπαίθριων και στεγασμένων χώρων που διαθέτει ο Δήμος για εκδηλώσεις για τη γυναίκα, το παιδί, τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Έγκαιρος προγραμματισμός και χρηματοδότηση εκδηλώσεων, χορηγικές συνεργασίες.
Όσον αφορά το περιβάλλον ποια έργα δρομολογούνται;
Τα δύο βασικά περιβαλλοντικά έργα που δρομολογούνται είναι η εκστρατεία του Δήμου Αγλαντζιάς για τη μείωση της πλαστικής σακούλας και το ‘‘Πληρώνω ό,τι πετώ’’. Ο σκοπός της περιβαλλοντικής εκστρατείας του Δήμου Αγλαντζιάς για το έτος 2017 «Λέμε αντίο στην πλαστική σακούλα. Εσύ;» είναι η μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στην επικράτεια του Δήμου Αγλαντζιάς, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση δημοτών, μαθητών, φοιτητών και πωλητών προϊόντων για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση πλαστικής σακούλας και την έναρξη ανοικτού διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Ομάδες στόχοι είναι, μεταξύ άλλων, οι Δημότες Αγλαντζιάς (συνταξιούχοι, ζευγάρια, γονείς με παιδιά-οικογένειες), μαθητές και εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων της Αγλαντζιάς, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, τοπικοί πωλητές προϊόντων, οι οποίοι διαθέτουν προϊόντα στην αγορά παράλληλα με τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στο κοινό (όπως υπεραγορές, φούρνοι, φαρμακεία, περίπτερα, καταστήματα ένδυσης/υπόδησης, βιβλιοπωλεία κ.λπ).
Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η συνειδητοποίηση για την ανάγκη και τη σημασία μείωσης της χρήσης λεπτών σακουλών μεταφοράς. Η ευαισθητοποίηση για τις δυσμενείς συνέπειες στο περιβάλλον, ειδικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση πλαστικής σακούλας. Η ενημέρωση για την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθετική ρύθμιση της κατανάλωσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.
Η έναρξη ανοικτού διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά των αγορών των καταναλωτών.
Όσον αφορά το «Πληρώνω ό,τι Πετώ – Pay As You Through, διαβάζοντας τα σημεία των καιρών και στην προσπάθεια για δικαιότερη κατανομή του κόστους της περισυλλογής σκυβάλων, εν αναμονή των υψηλών χρεώσεων από τη χρήση των Ολοκληρωμένων Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων, ο Δήμος Αγλαντζιάς έχει υλοποιήσει μετά από σοβαρή μελέτη, πιλοτικό σύστημα «Πληρώνω ό,τι πετώ». Η μελέτη των διεθνών πρακτικών και η βιβλιογραφία κατέδειξε σοβαρά πλεονεκτήματα για τη χρήση συστήματος PAYT, με το βάρος ή ζύγιση των κάδων. Σε κάθε κάδο υπάρχει εγκατεστημένος ένας μικροεπεξεργαστής (microchip), ο οποίος συνδέει τον κάδο με τη διεύθυνση. Η διεύθυνση είναι ακίνητο στο οποίο διαμένει κάποιο φυσικό πρόσωπο. Το σκυβαλοφόρο ενσωματώνει σύστημα ζύγισης και λογισμικό εγκατεστημένο σε αυτό. Ζυγίζει τον κάδο δύο φορές. Μια φορά μόλις το σηκώσει (βάρος κάδου μαζί με σκύβαλα) και μια φορά την ώρα που κατεβάζει τον κάδο. Έτσι υπολογίζει το καθαρό βάρος του κάδου. Στο σύστημα (on board) καταγράφεται το καθαρό βάρος των σκυβάλων, δηλαδή το βάρος που προκύπτει αφού γίνει η αφαίρεση των δύο. Μαζί με το βάρος καταγράφεται ο κώδικας των κάδων που διαμένει στο ακίνητο, η μέρα και η ώρα αποκομιδής. Τα στοιχεία που μαζεύονται κάθε φορά στέλνονται με GPRS στα γραφεία του Δήμου όπου και αποθηκεύονται για να γίνουν οι χρεώσεις. Δυστυχώς, λόγω των οικονομικών δυσχερειών και της κάθετης αποκοπής της κρατικής χορηγίας, το πρόγραμμα αναστάληκε τα τελευταία χρόνια. Προσπάθεια μας η εφαρμογή του προγράμματος το συντομότερο δυνατό.
Αναγκαία και η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και με την αναβάθμιση των υφιστάμενων. Υλοποίηση μέτρων περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης και η μέριμνα για τα ζώα. Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ώστε, μακροπρόθεσμα, να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Ο σχεδιασμός και δημιουργία συλλογικών προγραμμάτων στειρώσεων και υιοθεσιών για αδέσποτα ζώα. Η Ενεργή και άμεση συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους για την πρακτική εφαρμογή της πρόνοιας του περί Σκύλων Νόμου 184(Ι)2002 για υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων. Η συνεργασία με εθελοντές/δημότες και φορείς για την ορθή καταγραφή των ζώων. Ενημερωτικές ημερίδες αναφορικά με τις νομοθεσίες, τα καθήκοντα αλλά και τις υποχρεώσεις των δημοτών που έχουν ζώα. Δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων όπου οι φιλόζωοι θα μπορούν να παίρνουν τα ζώα τους για βόλτα. Δημιουργία σύγχρονων χώρων κράτησης αδέσποτων ζώων σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, στη βάση του περί Σκύλων Νόμου 184(Ι)2002. Τέλος, εγκατάσταση περισσότερων καλάθων για απορρίμματα των σκύλων.