Συνέντευξη στην «ΠΑ» του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη
«Το σύστημα επιτρέπει πολιτικές παρεμβάσεις»
Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου
Για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, την πορεία της οικονομίας, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει ο φυσικός ορυκτός πλούτος, τόσο για την οικονομία όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, μιλάει στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΠΑ» ο Υφυπουργός παρά τω Πρόεδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.
‘‘Υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο δράσης, που αφορά πολλά υπουργεία και υπηρεσίες. Πρόκειται για πολλές και μεγάλες αλλαγές που δεν έγιναν ποτέ στο δημόσιο και θα γίνονται σταδιακά’’, τονίζει ο κ. Πετρίδης και σημειώνει ότι η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης με μια σωρεία δράσεων.
Όσον αφορά την οικονομική πορεία της Κύπρου ο κ. Πετρίδης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι ‘‘δεν αργεί η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και η επιστροφή στις αγορές”. Παράλληλα, όπως πιστεύει ο ίδιος, η ύπαρξη του ορυκτού πλούτου θα βοηθήσει όλους να αντιληφθούν ότι η επίλυση του κυπριακού, η γεωστρατηγική ασφάλεια στην περιοχή και η εξομάλυνση των σχέσεων Κύπρου -Τουρκίας, έχουν και σημαντικότατα οικονομικά οφέλη. “ Κατ’ εμένα σημαντικότατες προοπτικές με κατακλυσμικά οφέλη, αν λυθεί το κυπριακό, υπάρχουν πέραν του ορυκτού πλούτου, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, το εμπόριο, οι ξένες άμεσες επενδύσεις”, τονίζει με νόημα ο κ. Πετρίδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθορίσει τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας ως κορυφαία προτεραιότητα. Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές που προβλέπει ο οδικός χάρτης για την εξυγίανση της δημόσιας υπηρεσίας; Πώς θα προχωρήσουν και πότε αναμένεται να υλοποιηθεί;
Θέλω να διευκρινίσω ότι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι μια πολύπλευρη, μια ευρεία προσπάθεια. Με πολλές δράσεις και έργα που άρχισαν ήδη να γίνονται και θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος αυτής της διακυβέρνησης. Πολλές από τις αναδιαρθρώσεις δομών άρχισαν να γίνονται, όπως για παράδειγμα το νέο Τμήμα Φορολογίας ή η αναδιάρθρωση του Εφόρου Εταιριών. Βελτιώθηκαν επίσης τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη που προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες αλλά και τηλεφωνική εξυπηρέτηση για κάποιες από αυτές. Απλά να παραθέσω κάποιες από τις κύριες δράσεις το επόμενο διάστημα, όπως τα θέματα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Αφορούν τις αλλαγές στο σύστημα προαγωγής, την εισαγωγή της κινητικότητας στη δημόσια υπηρεσία, την αλλαγή τρόπου λειτουργίας της ΕΔΥ, το σύστημα αξιολόγησης, το κρατικό μισθολόγιο. Ο ορίζοντας για τις αποφάσεις είναι ο Ιούνης και να ψηφιστούν τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας
Παράλληλα προωθείται η θεσμοθέτηση μέσω επενδυτικού νόμου ταχείας διαδικασίας έγκρισης στρατηγικών επενδύσεων και απλοποίησης διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που έχει να κάνει με την πάταξη της γραφειοκρατίας και θα αγγίξει υφιστάμενες λειτουργίες πολλών δημόσιων υπηρεσιών.
Σημειώνεται επίσης η καταγραφή 500 περίπου διαδικασιών που αφορούν τις συναλλαγέςπολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος, μηχανογράφηση τους και παροχή τους μέσω μίας και μοναδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και μέσω ενός σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου. Αν όλα παν καλά θα γίνει μέχρι τις αρχές του 2016.
Υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο δράσης, που αφορά πολλά υπουργεία και υπηρεσίες. Πρόκειται για πολλές και μεγάλες αλλαγές που δεν έγιναν ποτέ στο δημόσιο και θα γίνονται σταδιακά. Όμως τα πάντα χρειάζονται τη σωστή μελέτη, σοβαρότητα και χρόνο. Δεν μπορεί να αλλάξει ένα σύστημα από την μια μέρα στην άλλη. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα επιτύχουμε αλλά σίγουρα θα παραδώσουμε μια πιο παραγωγική, πιο αξιοκρατική, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο φιλική δημόσια υπηρεσία.
Η πράσινη ανάπτυξη τι θέση θα έχει στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές;
Η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης με μια σωρεία δράσεων όπως για παράδειγμα προγράμματα και έργα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσω της κυβέρνησης εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόγραμμα ΝΕΡ 300 δύο μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ηλιακής ενέργειας που ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν στην διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μίγματος. Προσπαθήσαμε επίσης και διεκδικήσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια για προγράμματα όπως η επιχορήγηση της ενεργειακής μόνωσης, κάτι που όχι μόνο θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση της ενέργειας αλλά θα δημιουργήσει και κάποιες θέσεις εργασίας και εισοδήματα για συμπολίτες μας.
Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει μια νέα πολιτική όσον αφορά την διαχείριση στερεών αποβλήτων. Είναι ένας νέος και πολύ υποσχόμενος τομέας με πολλαπλά οφέλη. Θέλουμε να φέρουμε στην Κύπρο, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, σύγχρονες τεχνολογίες ούτως ώστε τα απόβλητα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία και θα μειώσει την εξάρτηση μας σε συμβατικά καύσιμα.
Στις θέσεις ευθύνης στο δημόσιο που είναι ευαίσθητες και σημαντικές, για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ασφάλεια, πρέπει να ανελίσσονται μόνο οι εξαίρετοι. Πώς θα διασφαλιστεί αυτό;
Αυτή τη στιγμή σε σημαντικές θέσεις στην Δημόσια Υπηρεσία ανελίσσονται οι αρχαιότεροι ενώ δεν είναι μυστικό ότι το σύστημα επιτρέπει και πολιτικές παρεμβάσεις. Το να ανελίσσονται οι εξαίρετοι δεν είναι μόνο θέμα αξιοκρατίας αλλά και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αποτελεί απαίτηση του πολίτη όπως στις θέσεις ευθύνης στο δημόσιο να ευρίσκονται οι καλύτεροι! Ήδη έχω καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για μια σειρά μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι όντως θα ανελίσσονται οι εξαίρετοι. Για παράδειγμα θέλουμε να εισάγουμε γραπτές και αδιάβλητες εξετάσεις για τις προαγωγές, που θα αξιολογούν τόσο την προσωπικότητα, όσο και την γενική ή εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για μία θέση ευθύνης στο δημόσιο.
Παράλληλα θέλουμε να διευρύνουμε τα σχέδια υπηρεσίας ούτως ώστε ο αριθμός τον υποψηφίων να είναι μεγάλος, καθώς επίσης να μπορούν αυτές οι θέσεις να διεκδικηθούν και από τον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε επίσης όπως αυτοί που έχουν χαμηλές βαθμολογίες από το νέο σύστημα αξιολόγησης που θέλουμε να εισάξουμε να μην δικαιούνται να προαχθούν. Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται μέτρα για αλλαγή τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας με περισσότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με σύγχρονους τρόπους λειτουργίας μέσω δομημένων συνεντεύξεων αλλά και με λιγότερη βαρύτητα στην προφορική εξέταση. Πιστεύω ότι σίγουρα το σύστημα προαγωγών στις διευθυντικές θέσεις θα βελτιωθεί σημαντικά με βάση βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς.
Ως οικονομολόγος ποιες είναι οι προσωπικές σας εκτιμήσεις για την οικονομία του τόπου μας σε κοντινό ορίζοντα;
Το 2016 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από φέτος, αυτό είναι σίγουρο. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Η οριστική σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η επιτυχία των τραπεζών στα stress tests, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας, η οριστική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, είναι πολύ σημαντικά βήματα που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, που επιτρέπουν πλέον στις τράπεζες να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία, που μας φέρνουν ένα βήμα πριν την οριστική έξοδο μας στις αγορές. Πρέπει όμως να είμαστε συνειδητοποιημένοι. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το 2015 θα τερματιστεί πιστεύω η ύφεση και θα σημειωθεί μια μικρή μείωση στην ανεργία. Για να μπορέσουμε όμως να αντλήσουμε πραγματικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και αυξημένα εισοδήματα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως για παράδειγμα οι μετοχοποιήσεις και η δημιουργία ενός πιο φιλικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είναι αυτές που θα δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Κύπρο που θα μπορεί να διαρκέσει. Όπως είπα μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και για να κτιστεί κάτι από την αρχή χρειάζεται και χρόνος και σοβαρότητα.
Ο φυσικός ορυκτός πλούτος θα μπορούσε να είναι ένα όπλο στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης όχι μόνο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση αλλά και για μια άμεση λύση του Κυπριακού ζητήματος;
Τον ορυκτό πλούτο θα πρέπει να τον δούμε ευκαιριακά σαν όπλο για έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Θα πρέπει να κτίσουμε μια οικονομία που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της από μόνη της ακόμη και αν δεν υπήρχε ορυκτός πλούτος. Υπάρχουν αρκετοί τομείς στην Κυπριακή οικονομία που μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά τη λύση του κυπριακού, νομίζω ότι η ύπαρξη του ορυκτού πλούτου θα βοηθήσει όλους να αντιληφθούν κάτι που πολλοί δυστυχώς αδυνατούσαν στο παρελθόν. Ότι η επίλυση του κυπριακού, η γεωστρατηγική ασφάλεια στην περιοχή και η εξομάλυνση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας, ναι έχουν και σημαντικότατα οικονομικά οφέλη! Κατ’ εμένα σημαντικότατες προοπτικές με κατακλυσμικά οφέλη αν λυθεί το κυπριακό υπάρχουν πέραν του ορυκτού πλούτου σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, το εμπόριο, οι ξένες άμεσες επενδύσεις κλπ. Ας το συνειδητοποιήσουμε!