Συνέντευξη με τη Βουλευτή Λευκωσίας, Ρούλα Μαυρονικόλα
«Σε κίνδυνο οι δομές και οι θεσμοί του κοινωνικού κράτους»
Η Βουλευτής Λευκωσίας της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ως μέλος στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος, σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Αναφέρει ότι το πιο βασικό δικαίωμα που δέχτηκε άμεσα τα κτυπήματα της κρίσης είναι αυτό της εργασίας, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέσα από την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας», γεγονός, που όπως πιστεύει, απουσιάζει τόσο από τους προϋπολογισμούς του 2014, όσο και από την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης.
«Οι σημαντικές περικοπές που έχουν επέλθει στον προϋπολογισμό του 2014 αφορούν δυστυχώς και κοινωνικά προγράμματα που αποψιλώνουν περαιτέρω την κοινωνική πολιτική της πολιτείας και θέτουν σε κίνδυνο τις δομές και τους θεσμούς του μέχρι σήμερα ισχυρού κοινωνικού κράτους», σημειώνει η κα Μαυρονικόλα.
Πιστεύει ακράδαντα ότι τα απόβλητα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται σαν πόροι ή σαν πρώτες ύλες. «Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, το πολυδάπανο στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης σκυβάλλων του Υπουργείου Εσωτερικών, στηρίζεται στη συλλογή ανάμεικτων αποβλήτων, στη διαλογή τους σε μονάδες ΟΕΔΑ, στην παραγωγή χαμηλής ποιότητας τελικών προϊόντων και στην καύση με ανάκτηση ενέργειας, και δεν δίνετε βαρύτητα στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων», λέει η Βουλευτής της ΕΔΕΚ, προκρίνοντας την ίδια ώρα τη μέθοδο «ο ρυπαίνων πληρώνει», η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά στο Δήμο Αγλαντζιάς.
Για το θέμα της συνεργασίας κομματικών σχηματισμών του Κέντρου δηλώνει ότι είναι εφικτή αυτή η προσπάθεια, ωστόσο διαπιστώνει ότι αν και υπάρχει μια κοινή προσέγγιση σε σχέση με το Κυπριακό, εντούτοις χρειάζεται αποσαφήνιση και ξεκαθάρισμα θέσεων και προθέσεων, γιατί, όπως αναφέρει, η πολυγλωσσία και το συνονθύλευμα απόψεων και ερμηνειών θα οδηγήσει την όποια προσπάθεια σε αποτυχία.
Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου
- Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μείωση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας;
Ο φετινός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από μια λογιστική διάθεση, στηρίζεται στα πλην και τα συν, αγνοώντας την ίδια στιγμή σημαντικές παραμέτρους που αφορούν την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική. Οι σημαντικές περικοπές που έχουν επέλθει στον προϋπολογισμό του 2014 αφορούν δυστυχώς και κοινωνικά προγράμματα που αποψιλώνουν περαιτέρω την κοινωνική πολιτική της πολιτείας και θέτουν σε κίνδυνο τις δομές και τους θεσμούς του μέχρι σήμερα ισχυρού κοινωνικού κράτους της μικρής μας πατρίδας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι περικοπές που αφορούν τον ευρύτερο τομέα της υγείας ο οποίος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας ευημερούσας πολιτείας με αυξημένο το δείκτη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει πως ένα κράτος δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως κοινωνικό εάν δεν είναι σε θέση να προσφέρει στους πολίτες τα στοιχειώδη, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατέχει ο τομέας της υγείας.
- Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς σύστημα υγείας. Βλέπετε να εφαρμόζεται το ΓΕΣΥ που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή;
Στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου έχει αναληφθεί δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα εφαρμοστεί Σχέδιο Υγείας. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν το τελευταίο διάστημα διάφορες αμφιταλαντεύσεις που έθεταν εν αμφιβόλω την εφαρμογή του σχεδιασθέντος Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί είναι αυτό που έχει καταρτιστεί και εγκριθεί. Επί του προκειμένου όμως προβάλλει ένας νέος κίνδυνος σε σχέση με την εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό προκύπτει από τα μειωμένα κονδύλια που περιλαμβάνει ο φετινός προϋπολογισμός γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σχέση με τη σημαντική παράμετρο της μηχανογράφησης, στοιχείων που αν επιβεβαιωθεί θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στο όλο ζήτημα. Εν πάση περιπτώσει, θα αναμένουμε τον ολοκληρωμένο οδικό χάρτη από μέρους του Υπουργείου Υγείας στους πρώτους μήνες του 2014, ευελπιστώντας ότι θα είναι συγκεκριμένος και λεπτομερής σε σχέση με δράσεις, αλλά και τα απαιτούμενα κονδύλια.
- Έχετε δηλώσει ότι «κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι ούτε τα κοινωνικά παντοπωλεία, ούτε οι ουρές των συσσιτίων στα σχολεία για τους μαθητές, ούτε οι ουρές των ανέργων που αναζητούν εργασία και υπογράφουν άνεργοι για να πάρουν το εξαμηνιαίο ανεργιακό επίδομα». Κοινωνική πολιτική για εσάς και την ΕΔΕΚ τι είναι;
- Δυστυχώς τα όσα περιγράφονται στην ερώτηση σας είναι στοιχεία της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας της Κύπρου. Αυτό καταγράφεται στα αρνητικά. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να επισημάνουμε την αυξημένη ευαισθησία που επιδεικνύεται από πολίτες και οργανωμένους φορείς με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων και αναγκών πολιτών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σημαντικός παράγοντας που θα μας βοηθήσει κυρίως ως κοινωνία. Πέραν τούτου, ορθώς επισημαίνετε ότι αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική. Κοινωνική πολιτική σημαίνει στρατηγικός σχεδιασμός με μέτρα και πολιτικές σε βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση με στόχο τη δημιουργία των συνθηκών και των προϋποθέσεων μέσα στις οποίες το κράτος και η πολιτεία θα διασφαλίσουν τα στοιχειώδη αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες. Η υγεία, η παιδεία, οι συντάξεις, το βιοτικό επίπεδο είναι μερικά από τα σημαντικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Όπως θα προσέξατε η ΕΔΕΚ δεν περιορίζεται στις διαπιστώσεις και στις ανέξοδες διακηρύξεις. Από την πρώτη στιγμή της εισόδου της τρόικας και του μνημονίου στη ζωή μας καταθέτει συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες ακριβώς στοχεύουν στη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους μας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
- Την Επιτροπή Εργασίας προβληματίζει το γεγονός ότι τα δικαιώματα εργαζομένων θυσιάστηκαν στον βωμό της κρίσης; Τι πρέπει να γίνει ώστε αυτά να διασφαλιστούν;
- Το πιο βασικό δικαίωμα που δέχτηκε άμεσα τα κτυπήματα της κρίσης είναι αυτό της εργασίας. Τα ποσοστά της ανεργίας, η οποία έχει αγγίξει τα όρια της κοινωνικής μάστιγας, καθορίζουν και το μέγεθος του προβλήματος. ΄Αρα το ζητούμενο και ουσιαστικός στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Τα όποια μέτρα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτα. Ωστόσο το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέσα από την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας, γεγονός που απουσιάζει τόσο από τους προϋπολογισμούς του 2014, όσο και από την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης. Πέραν τούτου είναι αλήθεια ότι και άλλα δικαιώματα ή και κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν επηρεαστεί. Το ζητούμενο είναι, έστω και μειωμένα ή κουτσουρεμένα τα δικαιώματα αυτά να βρίσκονται σε ισχύ μέχρις ότου η κυπριακή οικονομία μπορέσει να ανακάμψει. Η κρίση και τα όποια προβλήματα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσουν την Κύπρο στις αρχές του περασμένου αιώνα, ούτε καν στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας. Απλώς οι συνθήκες απαιτούν θυσίες στις οποίες οι εργαζόμενοι, για άλλη μια φορά είναι διατεθειμένοι να προβούν για το καλό του τόπου και του λαού.
- Το σχόλιο σας για την κρατική πολιτική διαχείρισης των σκυβάλων, συγκεκριμένα για τους σχεδιασμούς κατασκευής νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης σκουπιδιών (ΟΕΔΑ).
- Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008 ΕΚ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των αποβλήτων και ακολούθως την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση ενέργειας μέσω καύσης και τέλος τον ενταφιασμό των σκυβάλλων σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η Οδηγία δίνει μεγάλη σημασία στη διαλογή στην πηγή και στον διαχωρισμό των αποβλήτων σε χαρτί, πλαστικά, οργανικά, μέταλλα και γυαλί και τη μετέπειτα συλλογή τους. Τα απόβλητα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται σαν πόροι ή σαν πρώτες ύλες. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, το πολυδάπανο στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης σκυβάλλων του Υπουργείου Εσωτερικών, στηρίζεται στη συλλογή ανάμεικτων αποβλήτων, στη διαλογή τους σε μονάδες ΟΕΔΑ, στην παραγωγή χαμηλής ποιότητας τελικών προϊόντων και στην καύση με ανάκτηση ενέργειας, και δεν δίνετε βαρύτητα στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων. Δεν έχουν προωθηθεί πολιτικές που να απευθύνονται σε αυτούς τους τομείς και παρατηρείται μια ολιγωρία από πλευράς κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ήδη καταδικαστεί και να απειλείται με βαρύ πρόστιμο. Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά με στόχο την δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και την μείωση των τελών των καταναλωτών. Προς τούτο προκρίνουμε τη μέθοδο «ο ρυπαίνων πληρώνει» η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά με επιτυχία στο Δήμο Αγλαντζιάς.
- Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για πλατφόρμα Κέντρου. Είναι εφικτή η συνεργασία κομματικών σχηματισμών του Κέντρου;
- Εδώ και δύο δεκαετίες η ΕΔΕΚ έχει εντάξει στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς όχι μόνο τη συνεργασία αλλά και τη συνένωση των δυνάμεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου για τη δημιουργία μιας πανίσχυρης πολιτικής δύναμης ως αντίβαρο στα μεγάλα κόμματα των δύο πόλων. Προς την κατεύθυνση αυτή το κόμμα μας έχει κάνει πάρα πολλά από τα οποία ορισμένα ακόμη και σε βάρος του κομματικού συμφέροντος. Θεωρούμε εφικτή την υλοποίηση αυτής προσπάθειας αρκεί όλοι να κατανοούμε τα ίδια πράγματα και να κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Η δημιουργία μιας υγιούς πολιτικής δύναμης πρέπει να να έχει γερές βάσεις οι οποίες θα είναι δημιούργημα της ιδεολογίας, της πολιτικής φιλοσοφίας και της στάσης απέναντι στα μεγάλα, αλλά και τα μικρά κοινωνικά και εθνικά ζητήματα. Μεταξύ των δυνάμεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου υπάρχει μια κοινή προσέγγιση σε σχέση με το μεγάλο εθνικό θέμα, το Κυπριακό. Φαίνεται όμως πως και στο θέμα αυτό χρειάζεται αποσαφήνιση και ξεκαθάρισμα θέσεων και προθέσεων γιατί ακριβώς η πολυγλωσσία και το συνονθύλευμα απόψεων και ερμηνειών θα οδηγήσει την όποια προσπάθεια σε αποτυχία. Πέραν τούτου, η ΕΔΕΚ είναι σοσιαλιστικό κόμμα με πολύχρονη ιστορία και ισότιμο μέλος του πανίσχυρου Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ως εκ τούτου απορρίπτουμε εκ προοιμίου εκφρασθείσες απόψεις περί αποϊδελογικοποίησης, θεωρώντας ότι η σοσιαλιστική ιδεολογία θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα στηριχθεί η όποια προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.