ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Γράφει ο Παναγιώτης Τοουλιάς
Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία όσων τα λαμβάνουν. Ακόμα και η πρωτείνη, η κρεατίνη και το νιτρικό οξείδιο που στο χώρο των αθλητών θεωρούνται σαν συμπληρώματα «εκ των ων ουκ άνευ» προκαλούν σοβαρές παρανέργειες όπως:
1. στα νεφρά λόγω υπερλειτουργίας.
2. Βλάβες στο συκώτι λογω υπερλειτουργίας.
3. Προκαλούν οστεοπόρωση, ειδικά οι πρωτείνες, γιατί περιέχουν πουρίνες. Οσοι έκαναν κατάχρηση πρωτεινών έχουν σπασμένα ισχία και πάσχουν από οστεοπόρωση.
4. Προκαλούν καρδιακά προβλήματα
5. Προκαλούν καρκινογενέσεις.
6. Αποτελούν μια επικίνδυνη κουλτούρα με σκοπό το κέρδος.
7. Είναι ένα κερδοφόρο παιχνίδι, το οποίο τρέφουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
8. Αποτελούν μόδα, συρμό, πρότυπο και αξίες που επιβάλλει ο καπιταλισμός, εφόσον ο καταναλωτισμός αλέθει άτομα και κοινωνία, και πολύ περισσότερο τους αθλητές που εντελώς αβασάνιστα δοκιμάζουν τα πάντα.
9. Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και απειλούν τη δημόσια υγεία. Όσοι τα παίρνουν συμπεριφέρονται σαν ”άρρωστοι”.
10. Είναι ηπατοτοξικά, γιατί οτιδήποτε χορηγείται συμπυκνωμένο στον οργανισμό αποτελεί τοξίνη, δηλητήριο για το ήπαρ.
11. Πλαστά, νοθευμένα και επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών είναι πάνω από το 50% των σκευασμάτων που διακινούνται μέσω διαδικτύου και όσα πωλούνται σε καταστήματα με συμπληρώματα. Ελεγμένα και αυθεντικά είναι όσα πωλούνται στα φαρμακεία.
12. Αμερικάνικες εταιρείες παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής εχουν κέρδος μέχρι και 30 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο πουλώντας άχρηστα και επιβλαβή για την υγεία συμπληρώματα.
13. Επιταχύνουν το γήρας.
14. Περιέχουν ασπαρτάμη και συντηρητικά που είναι βλαβερά για την υγεία(καρκινογενέσεις).
15. Είναι καρκινογενετικά γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και γλυκόζη συστατικά που ευθύνονται για την καρκινογένεση και την αύξηση των καρκινικών κυττάρων.
16. Αυξάνουν την αρτηριακή πίεση(νιτρικό οξείδιο)με κίνδυνο την πρόκληση εγκαφαλικών και ανευρυσμάτων (διάταση,φούκωμα αιμοφόρων αγγείων, αρτηριών)
17. Υπόσχονται αδυνάτισμα, δύναμη, ενέργεια, σφρίγος, μυικό τόνο και μυική τόνωση, ενίσχυση της σεξουαλικότητας, προστασία του δέρματος, καταπολέμηση του άγχους, της αϋπνίας, στιβαρό και εντυπωσιακό μυικό σύστημα.
Όλα «έπεα πτερόεντα» και «απάτη» που βρίσκουν έδαφος σε ζωντόβολα, αδαείς και γυναίκες αλλά και άνδρες που θέλουν να αδυνατίσουν ή να δυναμώσουν και δεν έχουν το ψυχικό και το σωματικό σθένος, αλλά ούτε και τις γνώσεις. Ο μόνος τρόπος για να δυναμώσει κάποιος είναι η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, βάρος του σώματος, φυσικά βάρη, βαριά και χειρωνακτική δουλειά).
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων τα συμπληρώματα διατροφής είναι άχρηστα έως επιβλαβή για τους αθλούμενους. Όσοι αθλούνται συνηθίζουν να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα σκευάσματα, τα οποία προκαλούν ζημιά στον οργανισμό. Δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους λήπτες και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα παραεμπόριο για να αφαιμάσσουν οικονομικά οι εταιρείες όσους αθλούνται. Ο ανθρώπινος οργανισμός σύμφωνα με γιατρούς, διατροφολόγους και αθλίατρους χρειάζεται πρωτεΐνη ανάλογη με το βάρος του. Αν π.χ. κάποιος ζυγίζει 80 κιλά χρειάζεται πρωτεΐνη 80 γραμμαρίων, δηλαδή ένα γραμμάριο ανά κιλό. Οποιαδήποτε παραπανίσια ποσότητα επιβαρύνει τα νεφρά του αθλητή. Ακόμα και το πιο αθώο φάρμακο, η ασπιρίνη, προκαλεί ζημιά στον οργανισμό. Έρευνες που έγιναν στην Ελβετία σε εργοστάσιο κατασκευής ρολογιών κατέδειξαν ότι οι εργάτες του εργοστασίου, επειδή έπαιρναν μεγάλες ποσότητες ασπιρίνης για να καταπολεμήσουν τους πονοκεφάλους που νιώθανε λόγω της λεπτής δουλειάς που έκαναν, σχεδόν όλοι παρουσίασαν προβλήματα στα νεφρά. Το μόνο που προσφέρουν οι πολυδιαφημιζόμενες πρωτεΐνες ορού γάλακτος είναι υπερβολικές θερμίδες.
Απλά λοιπόν καταναλώστε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, συκώτι, αυγά και άλλα πρωτεϊνούχα φαγητά, φυσικές πρωτείνες που ειναι σαφώς ανώτερες από τις συνθετικές και τεχνητές που στοιβάζονται χρόνια στα ράφια των καταστημάτων.
Οι διατροφολόγοι, οι ιατροί και κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ανάγκη συμπληρωμάτων έχουν οι παρακάτω, υπό προϋποθέσεις και για λίγο χρονικό διάστημα:
1. Όσοι τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα.
2. Οι καπνιστές και όσοι έχουν κακή διατροφή.
3. Οι αθλητές.
4. Όσοι παίρνουν αντιβιοτικά και διάφορα φάρμακα.
5. Όσοι ζούνε σε μολυσμένα περιβάλλοντα.
6. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά.
8. Όσοι ακολούθησαν μια κακή δίαιτα και αδυνάτισαν.
9. Όσοι δεν έχουν πλούσια και υγιεινή διατροφή.
10. Όσοι νιώθουν αδύναμοι και εξασθενημένοι.
11. Όσοι παθαίνουν κράμπες.
12. Όσοι χάνουν την όρεξη τους για φαγητό.
13. Νεογνά
14. Χορτοφάγοι
15. Παιδιά και ενήλικες που ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα.
16. Άτομα με ψυχογενή ανορεξία – βουλιμία.
17. Παιδιά που υποσιτίζονται.
18. Εγκυμονούσες
19. Θηλάζουσες.
20. Άτομα με δυσαπορρόφηση και άλλα χρόνια νοσήματα.
21. Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα.
22. Άτομα τρίτης ηλικίας.
Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να αποφεύγονται. Σήμερα οι περισσότεροι αθλητές δίνουν μεγάλη σημασία στα συμπληρώματα τα οποία έχουν αντικαταστήσει το φαγητό τους. Μέγα λάθος. Δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα και είναι αναποτελεσματικά. Aκόμα και η πρωτεϊνη ορού γάλακτος που υποτίθεται ειναι η πιο αθώα και ακίνδυνη με την κατάχρηση και την υπερκατανάλωση προκαλεί καρδιακά προβλήματα, οστεοπόρωση και προβληματα στα νεφρά και το συκώτι. Οι πλαστικοί κουβάδες, οι σίκλες με σκόνες, οι σακούλες με πρωτείνη, δεν προσφέρουν τίποτα. Μόνο θερμίδες, προβλήματα και αέρια. Έρευνες που έγιναν σε ομάδες αθλητών, στους οποίους δίνονταν συμπληρώματα, ισορροπημένη διατροφή και εικονικά συμπληρώματα «πλασέμπο», έδειξαν ότι η ισορροπημένη διατροφή βελτιώνει τη σωματοδομή και τις αθλητικές επιδόσεις. Δεν είναι τυχαίο που οι Ευρωπαίοι τουρίστες όταν έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα και στις άλλες μεσογειακές χώρες κατενθουσιάζονται από την μεσογειακή δίαιτα. Πρέπει όλοι να ακολουθούν μια ισορροπημένη και καλή διατροφή αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες τροφές.
Η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να στοχεύει:
α) στην παροχή ενέργειας
β) Στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
γ) Στη δημιουργία νέων ιστών.
δ) Στην επιδιόρθωση των φθαρμένων ιστών. Για το λόγο αυτό πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στα μεταπροπονητικά και στα μετά από κοπιαστική και χειρωνακτική δουλειά γεύματα.
Ζούμε σε μια χώρα που έχουμε τα πάντα: φρούτα, φθαρτά, κρέατα, κοτόπουλα, ψάρια, ελαιόλαδα, και έχουμε το προνόμιο να χαρακτηριζόμαστε από τη μεσογειακή διατροφή. Οι φυσικές πρωτεϊνες είναι σαφώς ανώτερες απο τις συνθετικές. Τα φυσικά προϊόντα είναι σαφώς ανώτερα από τα συμπυκνωμένα και τα συνθετικά.
Οι αθλητές και μη βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με ένα σωρό διαφημίσεις προϊόντων που υποτίθεται ότι βελτιώνουν την υγεία ή τις αθλητικές επιδόσεις. Οι ισχυρισμοί των εταιρειών που παράγουν αυτά τα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται με αποδείξεις και επιχειρήματα. Δεν υπάρχουν συμπληρώματα ούτε τροφές που καίνε λίπη. Υπάρχουν φυσικές και υγιεινές τροφές που στις κατάλληλες ποσότητες μαζί με τη σωματική άσκηση βοηθούν αθλητές, αθλούμενους και γενικά τους πάντες.
Τα φυσικά προιόντα ειναι σαφώς ανώτερα. Πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τη φύση.
«Ομολογουμένως τη φύσει ζην» (ο άνθρωπος πρέπει να ζει σύμφωνα με τη φύση) – Ζήνων ο Στωικός από το Κίτιο.
«Ο σοφός τη γυμναστική δεν την απορρίπτει γιατί θέλει το σώμα του ανθεκτικό – Ζήνων ο Στωικός από το Κίτιο.