FYSIKO_AERIO

Στο χάρτη των χωρών με φυσικό αέριο η Κύπρος

by

Στο χάρτη των χωρών με φυσικό αέριο η Κύπρος
Βρισκόμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης γεωτρύπανου

FYSIKO_AERIO

Η Κύπρος είναι μεταξύ τριών χωρών που έχουν επιλεγεί για να παρουσιάσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν για υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας (Offshore Technology Conference), που πραγματοποιήθηκε στο Reliant Park, Χιούστον της πολιτείας Τέξας στις ΗΠΑ.

Για το σκοπό αυτό, μετέβηκε στο Χιούστον ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνης και ο Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Στέλιος Στυλιανού.

Το Συνέδριο είναι η σημαντικότερη παγκόσμια διοργάνωση για την ανάπτυξη υπεράκτιων πηγών στους τομείς εξόρυξης, παραγωγής και περιβαλλοντικής προστασίας. Η συμμετοχή υπερβαίνει τις 2000 αμερικανικές επιχειρήσεις και οι επισκέπτες προέρχονται από 110 χώρες.

Σε πρόγευμα για την Κύπρο, το οποίο διοργάνωσε το OTC και το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, δόθηκε η ευκαιρία στους Κύπριους αξιωματούχους να αναλύσουν την πολιτική της Κύπρου σε θέματα ενέργειας και να προωθήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο. Επιπλέον, Αμερικανοί επιχειρηματίες παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τη δράση τους στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στο πρόγευμα ο κ. Κασίνης παρουσίασε το θέμα «Υπεράκτια Κύπρος: Ένας νέος προορισμός και αναδυόμενη περιοχή – Το νομικό και οικονομικό πλαίσιο» ενώ ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού θα παρουσιάσει το θέμα «Ο ρόλος του Τερματικού Φυσικού Αερίου για την προμήθεια ενέργειας στην Κύπρο».

Ο Τέρι Γκέρχαρντ, του Διεθνούς τμήματος της εταιρείας Noble Energy, παρουσίασε την εμπειρία της αμερικανικής βιομηχανίας στην Κύπρο.

Παρουσίαση χερσαίου τερματικού

Η παρουσίαση του Διευθυντή της ΑΗΚ κ. Στυλιανού αφορούσε το energy terminal (χερσαίο τερματικό), που με βάση την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης χρειάζεται να γίνει αφού το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή και θα πρέπει να γίνεται απουγροποίησή του για να μπορεί να χρησιμοποιείται για καύση στις μονάδες παραγωγής.

Το χερσαίο τερματικό, με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις, θα είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της ΑΗΚ και του στρατηγικού συνεργάτη ο οποίος θα επιλεγεί και θα ανεγερθεί με βάση σχεδιασμό ο οποίος θα γίνει από κοινού με το στρατηγικό συνεργάτη. Παράλληλα θα υπάρχει μια δεξαμενή αποθήκευσης γύρω στα 180 χιλιάδες κυβικά μέτρα χωρητικότητας. Θα πρέπει, επίσης, να κατασκευαστεί λιμάνι αγκυροβόλησης δεξαμενοπλοίων και ταυτόχρονα ειδικός εξοπλισμός αποϋγροποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το κόστος αυτό κυμαίνεται, βάσει αρχικών εκτιμήσεων, γύρω στα 600 εκ. ευρώ, και θα γίνει με το λεγόμενο project finance από εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν σε αυτό το τερματικό. Και η παρουσία της Κύπρου στο Συνέδριο του Χιούστον έχει σκοπό να προσελκύσει επενδυτές για το τερματικό.

Συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ

Εξάλλου σε ομιλία στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ Σαούλ Ζέμαν ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προσπάθειες για συνεργασία με την Κύπρο στην ανάπτυξη υποδομών για εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στο ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ανησυχίες για τη συνεργασία με την Κύπρο λόγω του πολιτικού προβλήματος, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει τον αδελφό του, δεν μπορεί να επιλέξει και τους γείτονες του. Εξέφρασε ταυτόχρονα την βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία θα καταστεί εφικτή.

FYSIKO_AERIO_2Εκτός.. η Τουρκία

Η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα ανάμιξης στα θέματα που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στις νότιες της θάλασσες, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστος Ροζάκης. Για να εξηγήσει ότι η Τουρκία ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι η ζώνη που οριοθετήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια και, σε χωριστές συμφωνίες, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ από την άλλη, είναι μία ζώνη στην οποία έχει η ίδια δικαιώματα.

Ο Χρίστος Ροζάκης είχε πρόσφατα συνάντηση με δημοσιογράφους στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία. Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσε η Τουρκία, επικαλούμενη την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και τα επεμβατικά της δικαιώματα, να διεκδικήσει νομικά να εμποδίσει τις όποιες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για άντληση φυσικού αερίου από τις νότιες θάλασσες, είπε ότι το κεντρικό επιχείρημα της Άγκυρας είναι ότι οι οριοθετήσεις έγιναν ερήμην των Τουρκοκυπρίων.

Και εξήγησε: «Εκεί μόνον υπάρχουν οι αντιδράσεις της. Η Τουρκία ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η ζώνη που οριοθετήθηκε είναι μια ζώνη στην οποία έχει δικαιώματα. Αυτό θα ήταν παράλογο και εξωφρενικό. Εκείνο που λέει είναι ότι στη ζώνη αυτή που οριοθετήθηκε δεν είχαν καμία ανάμιξη οι Τουρκοκύπριοι.»

Ερωτηθείς κατά πόσον θα νομιμοποιούταν η Τουρκία, με διελεύσεις πολεμικών πλοίων ή άλλες κινήσεις, να ματαιώσει εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι νομικά δυνατόν. «Όχι βέβαια. Δεν έχει κανένα δικαίωμα εκεί. Αυτό είναι πέραν κάθε αμφιβολίας. Αυτή η περιοχή είναι παρθένος, από πλευράς δυνατοτήτων της Τουρκίας να αναμιχθεί στη ζώνη» τόνισε. Για να προσθέσει ότι δεν έχει καμία δυνατότητα η Τουρκία να επέμβει καθώς διακόπτεται από τις ζώνες του Λιβάνου και της Συρίας.

Ο Χρίστος Ροζάκης δεν έκρυψε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία στις βόρειες θάλασσές της, όπως αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος έχει το μεγάλο ευεργέτημα ότι έχει ανάμεσα στην Τουρκία και τις νότιες θάλασσές της, και τις ζώνες της με τον Λίβανο και τη Συρία. Με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να έρθει η Τουρκία και να πει ότι η περιοχή που έχετε οριοθετήσει με Αίγυπτο και Ισραήλ είναι περιοχή που ανήκει σε εμάς» εξήγησε. Και πρόσθεσε ότι η διαφορά της Κύπρου με την Ελλάδα είναι ότι η Κύπρος έχει και ζώνες απαλλαγμένες από την τουρκική επιρροή.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει δυνατότητα λύσης των προβλημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ εξήγησε ότι η Σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 160 κράτη και άρα έχει δημιουργηθεί εθιμικό δίκαιο. «Αυτό δημιουργεί αμέσως ένα πρόκριμα για την μετατόπιση του συμβατικού χαρακτήρα των κανόνων που περιέχονται στην Σύμβαση στονεθιμικότου χώρο» κατέληξε.