Klimatikes-Alages-1

Σε περιοχή υψηλού κινδύνου η Κύπρος

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Σε περιοχή υψηλού κινδύνου η Κύπρος
 
Οι χώρες με τη μικρότερη ευθύνη στη δημιουργία του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής θα υποφέρουν περισσότερο, και από αυτές θα δούμε τους πρώτους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.
 
Klimatikes-Alages-1«Η Κύπρος βιώνει έντονα το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου για περιβαλλοντικούς πρόσφυγες», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης. Σε εισήγησή του σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πράσινη Ανάπτυξη», ο κ. Ηλιάδης είπε πως η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι χώρες με τη μικρότερη ευθύνη στη δημιουργία του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής θα υποφέρουν περισσότερο και από αυτές θα δούμε τους πρώτους «περιβαλλοντικούς πρόσφυγες». «Ως περιοχές υψηλού κινδύνου αναφέρονται η Αφρική, η Ασία, η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή», συνέχισε.
 
Στοιχεία για την Κύπρο.
Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι στην Κύπρο βιώνουμε έντονα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας πως τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. «Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στο κλίμα, με αλυσιδωτές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η βροχόπτωση σημειώνει καθοδική τάση με ρυθμό 1 χιλιοστόμετρο το χρόνο ενώ η θερμοκρασία αύξηση με ρυθμό 0.01 βαθμούς κελσίου το χρόνο», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι κατά την περίοδο 1991-2005 η μέση θερμοκρασία στη Λευκωσία αυξήθηκε κατά 0.7 βαθμούς Κελσίου συγκρινόμενη με αυτή της περιόδου 1961-1990. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει καταστρώσει το «Εθνικό Σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» που αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια.
 
Στο επίπεδο της ενεργειακής πολιτικής, πρόσθεσε, η Κύπρος είναι εναρμονισμένη με αυτή της ΕΕ με κύριους άξονες την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, τη διασφάλιση προμήθειας ενέργειας και την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της χώρας με όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση στην οικονομία και το περιβάλλον.
 
Στόχοι αυτής της πολιτικής είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση αποβλήτων και η δρομολόγηση εισαγωγής φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι έχουν εισαχθεί ή προγραμματίζεται η εισαγωγή πράσινων φορολογιών με μειωμένους συντελεστές σε σχέση με άλλες φορολογίες, κατάργηση βλαβερών για το περιβάλλον επιδοτήσεων, περιβαλλοντικό κόστος στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», τιμολόγηση του άνθρακα μέσω του συστήματος εμπορίας εκπομπών και σύγχρονες δημόσιες μεταφορές.
 
Υδατικό πρόβλημα στο υδατικό, συνέχισε ο Υπουργός, η απάντηση δίνεται με μια ολοκληρωμένη πολιτική με την ενιαία διαχείριση των υδάτων για την ορθολογική και συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων, την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης, την επέκταση του δικτύου των υδατοφρακτών, τη μαζική χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση, την ενιαία τιμολόγηση του νερού και την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης.
 
Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, είπε ότι ενισχύθηκαν τα μηχανικά και πτητικά μέσα, ενώ συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός κρατικών υπηρεσιών και ένα δίκτυο εθελοντών. «Η προστασία των δασών έγινε υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο καλοκαίρι με θερμοκρασίες που έφταναν τους 46 βαθμούς Κελσίου και με 2, 3 ή και 4 πυρκαγιές κάθε βδομάδα είχαμε τις ελάχιστες δυνατές απώλειες με λιγότερα από δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα», είπε. Όπως ανέφερε, το Πρωτόκολλο του Κιότο εκπνέει με το τέλος του 2012 «και πέραν αυτού υπάρχει το απόλυτο κενό», σημειώνοντας πως αυτό ίσως να δημιουργεί μια δυναμική «που ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για μια συνολική συμφωνία του χρόνου το Δεκέμβρη στη διάσκεψη της Ν. Αφρικής ή το Δεκέμβρη του 2012 επί κυπριακής προεδρίας».