Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οικονομία μετά την τραγωδία

Τρία δις το κόστος
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οικονομία


Σε μηδενική ανάπτυξη, για φέτος, και επιστροφή στην ύφεση τον επόμενο χρόνο οδηγεί την κυπριακή οικονομία η εθνική τραγωδία της 11ης Ιουλίου, αφού η
φονική έκρηξη στην πιο ευαίσθητη ενεργειακά περιοχή της Κύπρου, κατέστρεψε και το 40% των υποδομών της οικονομίας.
Τα αρνητικά δεδομένα αποκαλύφθηκαν στη νέα εθνική σύσκεψη για την οικονομία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες και θα εξετάσει πακέτο και έκτακτων μέτρων για απάμβλυνση των επιπτώσεων από την τραγωδία. Η τεχνική επιτροπή θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, ενώ τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν την Παρασκευή, σε νέα εθνική σύσκεψη.

Πληροφορίες του i-kypros αναφέρουν ότι κοινή ήταν η παραδοχή Κυβέρνησης και κομμάτων ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το κόστος της φονικής έκρηξης υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενάμιση για φέτος και ενάμιση για τον επόμενο χρόνο, ενώ δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τη ζημιά που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό.

Έρχονται νέες φορολογίες

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα υποβλήθηκε έγγραφο με λίστα μέτρων πρόσθετα προς εκείνα που συζητούνταν μέχρι σήμερα. Στο έγγραφο περιλαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα, καθώς και μέτρα αύξησης των κρατικών εσόδων με νέες φορολογίες, καθώς και μέτρα για περαιτέρω συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Ειδικότερα για την ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε στη σύσκεψη ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό θα πρέπει προς το παρόν και για τους επόμενους μήνες να τεθεί πλήρως εκτός λειτουργίας, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για αναδόμηση στα ερείπια.  Η προσοχή στρέφεται πλέον σε έκτακτες λύσεις, οι οποίες θα απαλύνουν το πρόβλημα για το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και θα έχει την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο και θα συζητήσει τρόπους στήριξης της Κύπρου. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι πλωτές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μπορούν να στηθούν και να λειτουργήσουν μέσα σε ένα μήνα.