ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γράφει ο Παναγιώτης Τοουλιάς
Η αξία του νερού για τη ζωή στον πλανήτη µας είναι ανυπ ολόγιστη. Η ύπαρξη αρκετού και καλής ποιότητας νερού είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Επιπρόσθετα, το νερό είναι κοινωνικό και οικονοµικό αγαθό, απαραίτητο για την υγεία, την οικονοµική ανάπ τυξη, την κοινωνική ευηµερία, την πολιτιστική και θρησκευτική ζωή και όλα όσα σηµαίνουν ευηµερία. Υδάτινο περιβάλλον ορίζεται: οι λίμνες, τα ποτάμια , οι ωκεανοί τα υπόγεια ύδατα, τα φράγματα, οι υδατοφράκτες. Το υδάτινο περιβάλλον ρυπαίνεται από:
1.Αστικά λύματα. Σε περιοχές που δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα και οι απορροφητικοί βόθροι ειναι οι αποδέκτες των αποβλήτων πολύ εύκολα ρυπαίνεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Το μικροβιακό φορτίο των αστικών λυμάτων ειναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί προκαλει αρρώστιες όπως δυσεντερία, τύφος, χολέρα, γαστρεντερίτιδες. Ο τρόπος διάθεσης των αστικών λυμάτων ειναι καθοριστικός σ΄ό,τι αφορά την ρύπανση των υπόγειων νερών.
2.Βιομηχανικά απόβλητα. Ρυπαίνουν ποτάμια λίμνες, θάλασσα και τους χώρους που ειναι αποδέκτες.
3.Αγροτικά – γεωργικά απόβλητα. Ο υδροφόρος ορίζοντας, τα εσωτερικά ύδατα, τα φράγματα, τα ποτάμια, οι λίμνες όταν ρυπαίνονται από χημικές ουσίες δημιουργούν αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η χρήση λιπασμάτων σε συνδυασμό με τα φυτοφάρμακα ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό τα υπόγεια νερά.
4.Ευτροφισμός: Ο Ευτροφισμός είναι πρόβλημα που παρουσιάζεται σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους. Συγκεντρώνονται θρεπτικά στοπιχεία με αποτέλεσμα τη δημιουργία βακτηρίων και αλγών που καλύπτουν την επιφάνεια των νερών και τη θανάτωση των φωτοσυνθετικών οργανισμών.Φυσικά τα πρώτα θύματα απο τις ρυπάνσεις και τις μολύνσεις των νερων ειναι τα ψάρια και γενικά οι μολύνσεις των νερών έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στα ιχθυαποθέματα..
5.Τοξικές χημικές ουσίες που εκχύνονται από τη βιομηχανία, τη γεωργία και τα νοικοκυριά, και ρυπαίνουν το υδάτινο περιβάλλον: το χρώμιο (Gr), σίδηρος (Fe), ο μόλυβδος (Pb), ο υδράργυρος (Hg), ο ψευδάργυρος (Zn), ο χαλκός (Cu), το νικέλιο (Ni), το αρσενικό (As) και το μαγγάνιο (Mn).
6.Τα φυτοφάρμακα, τα παρασιτοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα που αποτελούν το οπλοστάσιο των γεωργών για αυξημένη και τεράστια παραγωγή αποτελούν επίσης βασική αιτία ρύπανσης όπως και τα λιπάσματα.
7.Ρύπανση από πετρελαιοειδή. Τα συχνά ατυχήματα με τάνκερς ρυπαίνουν τη θάλασσα με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων πετρελαιοκηλίδων με τα επακόλουθα αποτελέσματα.
8.Όξινη βροχή που αλλάζει το ΡΗ του νερού και το καθιστά όξινο. Τα υδάτινα κατακρημνίσματα βροχές, νερό, χαλάζι, ρέουν προς τη θάλασσα, είτε διηθούνται στο έδαφος και ρυπαίνουν τα υπόγεια ύδατα, είτε ρέουν προς τους φράκτες και τις λίμνες. Η ταφή των στερεών αποβλήτων στις χωματερές και τις ΧΥΤΑ αποτελεί επίσης αιτία ρυπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Ο υδροφόρος ορίζοντας, τα εσωτερικά ύδατα, τα φράγματα, τα ποτάμια, οι λίμνες όταν ρυπαίνονται από χημικές ουσίες δημιουργούν αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η χρήση λιπασμάτων σε συνδυασμό με τα φυτοφάρμακα ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό τα υπόγεια νερά.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
1. Βασικό μέτρο προστασίας για την αποφυγή μόλυνσης υπογείου νερού είναι η κατασκευή στεγανών βόθρων γενικώς. Μεγάλη προσοχή και εφαρμογή διατάξεων στην σωστή διάθεση αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων(χοιροστάσια, βουστάσια κλπ) τα εν λόγω απόβλητα είναι δυνατόν να μολύνουν πηγές σε αποστάσεις χιλιομέτρων ρυπαίνοντας το υπέδαφος σε μεγάλα βάθη, μεταφέροντας την μόλυνση. Η προστασία των πηγών τεχνικώς επιβάλλεται σχολαστικότατα στην καλλιέργεια της για την αποφυγή διείσδυσης επιφανειακών νερών πάσης φύσεως και απομάκρυνση τυχόν εστίας μόλυνσης σε αποστάσεις ασφαλείας.
2. Στην διαδρομή αγωγών ύδρευσης επιβάλλεται κατασκευή φρεατίων επίσκεψης με μεταλλικά καλύμματα μη παραβιαζόμενα και με ασφαλή χείλη περιμετρικώς προς τα κάτω 5 εκ.
3. Αντλιοστάσια και δεξαμενές: Τεχνική προστασία αυτών από την είσοδο επιφανειακών νερών και διαφόρων άλλων ρύπων, προστασία αγωγών, περιφράξεις των χώρων, τυχόν αρχική τροφοδότηση της αντλίας με υγιεινό νερό και τοποθέτηση μηχανήματος χλωριώσεως για συνεχή χλωρίωση της ύδρευσης.
4. Δίκτυο διανομής: ο τακτικός έλεγχος αγωγών ύδρευσης για τυχόν θραύση αυτού, συνεχής παροχή νερού, οι αγωγοί ύδρευσης πρέπει να βρίσκονται 0,5-1μ. υψηλότερα των υπονόμων και σε οριζόντια απόσταση 3 μ. και άνω, βάθος τοποθέτησης αυτών από 0,80 – 1 μ.
5 Στον χώρο των κατοικιών έλεγχο κινδύνου αναρρόφησης ακαθαρσιών εξ υδραυλικών υποδοχέων.
Η παροχή υγιεινού νερού παίζει αποφασιστικό ρόλο στην υγεία, την οικονομία και το πολιτιστικό επίπεδο του ανθρώπου. Μερικά ατυχή συμβάντα μικροεπιδημίες, ρύπανση, δείχνουν καλά την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ένας καλός οργανωμένος Δήμος για την προστασία του νερού.