Με αυξημένες εκπομπές ρύπων συνδέεται η περίοδος ακμής των Ρωμαίων, αλλά και της δυναστείας των Χαν, σύμφωνα με νέα έρευνα που αμφισβητεί την επίσημη θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ξεκίνησε το 1.800 μ.Χ.
Πιο συγκεκριμένα, από την εξέταση ατμοσφαιρικών στοιχείων, παγιδευμένων στους πάγους τηςΓροιλανδίας, προέκυψε ότι πριν 2.000 χρόνια τα επίπεδα του μεθανίου, που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα τους δυο αιώνες που ήκμασαν οι Ρωμαίοι και οι Χαν.
Η απελευθέρωση του μεθανίου οφείλεται πιθανότατα στην αποψίλωση των δασών για την κτηνοτροφία και στη χρήση άνθρακα ως καύσιμο, πχ για το λιώσιμο των μετάλλων και την κατασκευή όπλων.
«Οι κατακεφαλήν εκπομπές ήταν επίσης υψηλές στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τη δυναστεία των Χαν», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Celia Sapart, από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
«Οι ρυθμοί της αποψίλωσης άρχισαν να μειώνονται περίπου το 200 μ.Χ., κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης πληθυσμών σε Κίνα και Ευρώπη μετά την πτώση της δυναστείας των Χαν και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας», τονίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση«Nature».
Οι εκπομπές της ανθρωπότητας πριν 2.000 χρόνια, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτανε τα 300 εκατομμύρια, ήταν αισθητές αλλά ελάχιστες συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη ανέρχεται πλέον σε επτά δισεκατομμύρια.
Το μεθάνιο παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η καύση ορυκτών καυσίμων, η δημιουργία χωματερών και η αποψίλωση των δασών για γεωργία και κτηνοτροφία.
Μεθάνιο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και από φυσικά αίτια όπως οι πυρκαγιές και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.
Η έρευνα αμφισβητεί τη θέση των κλιματολόγων των Ηνωμένων Εθνών ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συμπίπτει χρονικά με την καύση ορυκτών καυσίμων την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης.