Συντελείται με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.
ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΟΔΑΠ
Ψήφισμα διαμαρτυρίας ενέκριναν όσοι συμμετείχαν το Σάββατο (01/02) σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην παραλία του ΣΟΔΑΠ, σε σχέση με την ανέγερση Δημοτικού Καφεστιατορίου.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε από το ΑΚΕΛ, το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, την Κίνηση για την Σωτηρία της Πάφου και τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Χλώρακας. To ψήφισμα επιδόθηκε στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, στο Υπουργείο Εσωτερικών , στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως επίσης και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία τους «για την συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στα πλαίσια των εργασιών ανέγερσης του Δημοτικού Καφεστιατορίου στην Παραλία του ΣΟΔΑΠ-“BΡΥΣΟΥΔΙΑ“. Μια περιβαλλοντική καταστροφή που, όπως αναφέρεται, συντελείται με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε βεβιασμένα και χωρίς να υπολογίζεται η ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται. «Καταγράφουμε επίσης το γεγονός ότι στα πλαίσια των εργασιών έγινε εκβραχισμός της περιοχής και μετακίνηση άμμου ενώ η συγκεκριμένη ανάπτυξη ανεγείρεται εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας» προστίθεται.
Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν βασίστηκε σε περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κριτήρια αλλά αποσκοπεί στην ικανοποίηση πρόσκαιρων οικονομικών συμφερόντων. «Η έκδοση Πολεοδομικής Άδειας από το Δημοτικό Συμβούλιο αντιστρατεύεται τη θέληση μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας που επιθυμούν τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των παραλιών.
Ταυτόχρονα καλούν τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και του πολιτικούς τους προϊστάμενους όπως προχωρήσουν άμεσα με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου υπό τις συνθήκες που αυτό είναι εφικτό, ενώ ζητούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος όπως συζητήσει σε ειδική συνεδρία το συγκεκριμένο ζήτημα και όπως επισκεφθεί τον χώρο.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ:
Η επίσημη… αιτιολογία
Με ανακοίνωση του ο Δήμος Πάφου στις 31 Ιανουαρίου επιχείρησε να μετριάσει τις αντιδράσεις χωρίς να απαντά στα καίρια ερωτήματα. Στην επίσημη τοποθέτηση σημειωνόταν ότι η συνολική αμμώδης επιφάνεια στην παραλία είναι περίπου 6.000 τ.μ. και το συνολικό αποτύπωμα της ανάπτυξης είναι περίπου 400 τ.μ., από τα οποία 200 τ.μ. επηρεάζουν την αμμώδη επιφάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 200 τ.μ. προέκυψαν από εγκάρσια τομή. Αναφέρει επίσης ότι οι βράχοι που αποκόπηκαν ήταν ήδη σε κατάσταση αποσάθρωσης και πτώσης, ενώ η κατασκευή ακολούθησε το ανάγλυφο του εδάφους.
Η δημοτική αρχή τονίζει στην ανακοίνωση της ότι έχουν εξασφαλιστεί άδειες από το Υπουργικό Συμβούλιο, την Πολεοδομία, από Υπουργική Επιτροπή για τις πρόνοιες του περί Προστασίας Παραλίας Νόμου, από το Υφυπουργείο Τουρισμού και από το Τμήμα Περιβάλλοντος για το συγκεκριμένο έργο.
« Είναι πασιφανές ότι για την ανέγερση του καφεστιατορίου έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες και νενομισμένες διαδικασίες, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία», υποσττηρίζει ο Δήμος Πάφου. «Το καφεστιατόριο επιλέγηκε να ανεγερθεί σε δύο επίπεδα με σκοπό να εξυπηρετεί τόσο τους επισκέπτες της αμμώδους παραλίας όσο και τους χρήστες του παραλιακού πεζόδρομου που βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο.
Για τη λήψη της απόφασης λήφθηκαν υπόψη οι υποδείξεις και παροτρύνσεις τόσο ντόπιων κατοίκων, όσο και ξένων επισκεπτών οι οποίοι εισηγήθηκαν όπως κατασκευαστεί ένα καφεστιατόριο για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής αντί μίας καφετέριας επί της αμμώδους παραλίας και ενός καφέ επί του πεζόδρομου».
Οι αντιδράσεις που καταγράφονται, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος, είναι τουλάχιστον υπερβολικές και όταν το έργο ολοκληρωθεί, ο κάθε καλόπιστος δημότης θα διαπιστώσει πως το εν λόγω καφεστιατόριο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και σημείο αναφοράς για την πόλη.
«Θα εξαφανιστεί η αμμώδης παραλία»
Η ΑΚΤΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΞΈΝΙΑ ΛΟΪΖΊΔΟΥ χαρακτηρίζει δεδομένη τη διάβρωση της αμμώδους ακτής του ΣΟΔΑΠ λόγω των έργων που εκτελούνται στην παραλία και προειδοποιεί για τις επερχόμενες συνέπειες.
Όπως υποστηρίζει, σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί η αμμώδης παραλία.
«Επίσης, ετοιμαστείτε στα ‘Μπάνια και στον παραλιακό μέχρι το κάστρο για θεόρατα κύματα -και μην πείτε είναι η κλιματική αλλαγή. Ανακλαστικά φαινόμενα λέγονται» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτά όμως τα είπαμε, φυσικά χωρίς να ληφθούμε υπ’ όψιν, με νηφαλιότητα πριν δυο χρόνια που μπορούσε να αλλάξει η λύση, ως προς την επέμβαση στην ακτογραμμή».
Έπεσε φως στην Βουλή
Το υπουργικό, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος νομιμοποίησε περιβαλλοντική αυθαιρεσία
Φως στο όλο θέμα έπεσε την Τετάρτη (26/02) στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος, όπου συζητήθηκε η υπόθεση κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή και πρόεδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.
Όπως ξεκαθαρίστηκε, η διαδικασία αφήνει εύλογες αμφιβολίες κατά πόσον λήφθηκε υπόψη ο νόμος που υπαγορεύει ρητά το ότι ουδεμία ανάπτυξη επιτρέπεται εντός οποιασδήποτε ζώνης προστασίας παραλιών, παρά το παραθυράκι που αφήνει ο νόμος για να δίδεται άδεια σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω «δημοσίου συμφέροντος». Εδώ εμπίπτει και το παραβιασμένο «Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών της Σύμβασης της Βαρκελώνης», το οποίο αν και δεσμεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ, εντούτοις, δεν έχει επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, όπως επιβεβαίωσε και η Προϊστάμενος του Τομέα Πολεοδομικού Ελέγχου κ. Μαρκέλλα Χατζηδά, ζήτησε χαλάρωση από την Αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για σκοπούς εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος. Με την σειρά της, η Υπουργική Επιτροπή θέλοντας να δώσει διευκολύνσεις για αξιοποίηση τουριστικής ζώνης, έδωσε έγκριση για να προχωρήσει η διαδικασία. Σημειώνεται όμως ότι, η Υπουργική Επιτροπή ζήτησε να τις κατατεθούν, αν υπάρχουν, άλλες μελέτες που ενδεχομένως θα προκύψουν, για να μπορέσει να θεωρηθεί η απόφαση ως ανακληθείσα.
Επίσης, ο Δήμαρχος Πάφου, επισημαίνοντας ότι κινήθηκε στο πλαίσιο της νομιμότητας, αναρωτήθηκε γιατί δέχεται τόσο πόλεμο μόνο ο Δήμος Πάφου και όχι οι άλλοι τόσοι παρανομούντες που ενδεχομένως να μην κινήθηκαν εντός νομιμότητας, εννοώντας το παραθυράκι που δίνει ο νόμος για άδειες όταν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.
Παράλληλα, έθιξε το γεγονός του ενώ οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ που τώρα αντιδρά, τώρα άλλαξαν την στάση τους. «Δεν ήξεραν πιο πριν για το Πρωτόκολλο;», πρόσθεσε.
Leave a Reply