Ο Κορωνουιός προκάλεσε μεγάλες σπατάλες

Στα σκουπίδια κατέληξε μεγάλη ποσότητα τροφίμων που προμηθεύτηκε σημαντικός αριθμός νοικοκυριών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας και υπό τον φόβο ελλείψεων προϊόντων στην αγορά. Τα πιο πάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Περισσότεροι από ένας στους δύο πέταξαν, τελικά, τα προϊόντα που προμηθεύτηκαν (53,6%), ενώ στην ανακύκλωση οδηγήθηκε το 24,8% και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό (16,9%) κατανάλωσε ό,τι είχε αγοράσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 74,7% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα γνώριζε τι είναι σπατάλη τροφίμων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν μέχρι τρεις επιλογές, πιο συχνά στον κάδο των απορριμμάτων κατέληξαν τα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 38,7%, τα φρούτα-λαχανικά σε ποσοστό 28%, τα αλλαντικά σε ποσοστό 26%, το ψωμί/είδη φούρνου (15,1%), το κρέας /ψάρι (6,9%).
Εκτός, όμως, από τα ευπαθή προαναφερόμενα προϊόντα, την ίδια τύχη είχαν και αγαθά μακράς διάρκειας, όπως τα αναψυκτικά σε ποσοστό 6,1%, τα όσπρια σε ποσοστό 4,7%, καθώς και τα ζυμαρικά και το ρύζι σε ποσοστό 3,8%. Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 72,6% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν πετάει τρόφιμα και το 52,3% πως πάντα ψωνίζει με λίστα αγορών, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 29,1% δηλώνει πως σχεδιάζει τα γεύματα της επόμενης εβδομάδας (συχνά το 33,9% και πάντα το 16,8%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 43,8% κατέβαλε προσπάθειες να μειώσει τις ποσότητες τροφίμων που αναγκάζεται να πετάει.
Στο ερώτημα ποια είναι η λύση για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων σήμερα στις συνθήκες που ζούμε, τέσσερις στους δέκα καταναλωτές επέλεξαν τη λίστα με τα απαραίτητα, σε ποσοστό 36,3% του δείγματος επέλεξε την αποθήκευση – συντήρηση, το 35,5% απάντησε να προσέχει τις ποσότητες τροφίμων που αγοράζει και μαγειρεύει, ενώ μόλις το 33,2% απάντησε ότι η λύση είναι να καταναλώνει το μαγειρεμένο φαγητό τις επόμενες ημέρες και το 30,3% να προσέχει τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων προτού τα αγοράσει.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *