Αφόρμηση για το παρακάτω άρθρο τα όσα διαδραματίζονται στα παραλιακά χωρια και πόλεις για τουριστική δήθεν ανάπτυξη. Με την ανέγερση μεγαθήριων και τουριστικών συγκροτημάτων που απάδουν τελείως με το φυσικό περιβάλλον και τον περιβάλλοντα χώρο χάθηκε η γραφικότητα και η αμφιθεατρικότητα των τουριστικών ιδιαίτερα χωριών. Σπάνιοι δρυμοί και χλωρίδα που για εκατομμύρια χρόνια κοσμούσαν τα χωριά και τις πόλεις θυσιάστηκαν εντελώς αβασάνιστα για τουριστικούς λόγους χωρίς μελέτη, χωρίς κάποιος να διερωτηθεί και να προβληματιστεί. Χάθηκε ο δρυμός των Κλουνών στη Χλώρακα, δρυμός σπάνιας ομορφιάς με βελανιδιές, δρύες, μοσφιλιές, μερσινιές, καλαμιώνες, βιότοπος και ενδιαίτημα με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ο καλαμιώνας της Βρέξης, τα Ορμάνια, οι Καλαμιώνες στο Σκαλί, οι πετρόκτιστες βρύσες, το καμαρούι, η βρύση του Πύρκου, η Μοροζός,τα Πυρομάσια, τα Ροαφίνια, το Δήμμα, τα Μερσινούθκια, ο Πηλός όπου συντελέστηκε μέγα έγκλημα, εκριζώθηκαν τα πάντα, καταστράφηκε όλη η σπάνια χλωρίδα (ετυμολογικά το χωριό Χλώρακα έλκει το όνομα του απο την λέξη χλωρίδα-Χλωρίς, κόρη της Νιόβης, flora στα λατινικά) και πανίδα στο συγκεκριμένο οικοσύστημα και χτίστηκαν επαύλεις μέσα στη θάλασσα, χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η ζώνη προστασίας των παραλιών. Τα τελευταία χρόνια οργιάζουν οι παρανομίες στο χώρο της τουριστικής ανάπτυξης που συνίστανται στα εξής:
1.Ξενοδοχεία που κτίζουν επιπλέον ορόφους χωρίς φραγμούς από υπουργεία, πολεοδομία, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια. Η διαπλοκή και τα συμφέροντα στομώνουν τη δικαιοσύνη.
2.Ξενοδόχοι και ντεβέλοπερς αποκόπτουν τους δρόμους προς τη θάλασσα και καθιστούν τις παραλίες απροσπέλαστες.
3.Οτιδήποτε θυμίζει Κύπρο χάθηκε και οι τουρίστες δυσανασχετούν με την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική Κύπρος.
4.Δεν αναπτύχθηκαν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως θρησκευτικός, αγροτουρισμός, ποδηλατικός, καταδυτικός, αθλητικός κ.τ.λ.
5.Δεν γίνονται έργα υποδομής για διευκόλυνση των τουριστών και προσπάθειες να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των τουριστών στο νησί.
6.Ολα τα δημοτικά συμβούλια αλλά και κοινοτικά ψέλνουν το ίδιο τροπάρι: ‘‘ανάπλαση παραλιακού μετώπου και γραμμικά πάρκα” και προβαίνουν σε εγκλήματα και ανοσιουργήματα σε βάρος του παραλιακού μετώπου και των παραλιών καθώς η δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας υπνώττουν το νήδυμο ύπνο. Διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα για έργα ανώφελα.
7.Τα δημοτικά συμβούλια από ευθυνοφοβία και επειδή συγκροτούνται από άτομα που δεν έχουν συναίσθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς καταστρέφουν σημεία αναφοράς και πολιτισμικής κληρονομιάς όπως πετραύλακα, λάκκους και αλακάτια. Μόνο σε ορισμένα χωριά τα δημοτικά συμβούλια έκριναν διατηρητέα τους λακκους, τα αλακάτια και τους ανεμόμυλους.
8.Τελειώνω με το θέμα της μαρίνας. Όλοι διεκδικούν μαρίνες και αγκυροβόλια για αύξηση της επισκεψιμότητας των τουριστών στην πόλη τους, στο χωριό τους. Ας κάνουν μια επίσκεψη στην μαρίνα της Λεμεσου. Βόρβορος και οχετός. Ο θεός έφτιαξε τη φύση και μυρίζει και ο άνθρωπος τις πόλεις και τα έργα που βρωμούν. Η ανάπτυξη θέλει μέτρο και φειδώ.
Leave a Reply