Οι τουριστικές αναπτύξεις έφθασαν μέχρι το Εθνικό Πάρκο Τροόδους

Οι τουριστικές αναπτύξεις έφθασαν μέχρι το Εθνικό Πάρκο Τροόδους

Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη προγραμματίζεται να γίνει στο Πέρα – Πέδι στη Λεμεσό, από την εταιρεία PARNITHA DEVELOPMENT LTD, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή προστασίας Natura 2000, Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους. Πρόκειται για μια ανάπτυξη η έκταση της οποίας φθάνει τα 196.550 τετραγωνικά μέτρα. Εκτός από την κατασκευή του ξενοδοχείου, στα πλαίσια της ανάπτυξης θα κατασκευαστούν σπα με αθλητικές εγκαταστάσεις, πτέρυγες δωματίων, 5 τουριστικές επαύλεις προς ενοικίαση, εκκλησία, καταστήματα και άλλα. Ήδη η εταιρεία έχει υποβάλλει Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον αναμένοντας τη γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η εκπόνηση της μελέτης αυτής θεωρείται αναγκαία, αφού με τα πορίσματα της μπορεί να διαπιστωθεί ο βαθμός επηρεασμού των διάφορων περιβαλλοντικών παραμέτρων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, καθώς και για να καθοριστούν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων. Συγκεκριμένα, το έργο θα κατασκευαστεί στην κοινότητα Πέρα Πεδί, σε περιοχή που βρίσκεται νότια από την κοινότητα Πάνω Πλάτρες σε απόσταση 1.5 χιλιόμετρο, βορειοδυτικά από την κοινότητα Πέρα Πεδί σε απόσταση 1 χιλιόμετρο και δυτικά της κοινότητας Μονίατη σε απόσταση 2.5 χιλιόμετρα.

Στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης θα ανεγερθούν τα ακόλουθα:

-Ξενοδοχείο κεντρικό κτήριο,
-σπα,
-αθλητικό κέντρο,
-καταστήματα, δωμάτια, αποδυτήρια,
bungalows,
-επαύλεις,
-ταβέρνα έπαυλης,
-εσωτερική πισίνα,
-εκκλησία,
-χώρος ποδηλάτων,
-στάβλος,
-αμφιθέατρο,
-γήπεδα τένις

Ζώνη του Τροόδους

Εκτιμάται ότι στην περιοχή εμφανίζονται έξι είδη θηλαστικών τα οποία είναι κοινά στο μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου. Επίσης ευδοκιμούν και αρκετά είδη ερπετών και ασπονδύλων. Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο δεν ενδέχεται να επηρεάσει καμία περιοχή με καθεστώς προστασίας, αφού η πλησιέστερη περιοχή προστασίας Natura 2000 Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιόμετρα από την άμεση περιοχή μελέτης. Η ευρύτερη περιοχή μελέτης χαρακτηρίζεται ως ορεινή περιοχή με έντονες κλίσεις και υψόμετρο περίπου 1000 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Η περιοχή ανήκει γεωλογικά στη ζώνη Τροόδους και παρουσιάζει εξαιρετικό υδρολογικό ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας του ποταμού Κρυού, διαφόρων αργακιών και το Φράγμα Πέρα Πεδιού.
Η επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης του έργου θεωρείται ως η μοναδική από αυτές που διαθέτει ο εργοδότης που μπορεί να φιλοξενήσει το έργο. Η εταιρεία σημειώνει στη μελέτης της, πως η επιλογή των χαρακτηριστικών αλλά και της χωροθέτησης των επιμέρους εγκαταστάσεων του έργου έγινε με βάση τον καλύτερο σχεδιασμό, λειτουργικότητα και απόδοση του έργου αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμό των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει η κατασκευή και λειτουργία του.

Η έκταση

Στο μεταξύ, η έκταση του προτεινόμενου οδικού δικτύου του έργου ανέρχεται σε 2.770 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το δημόσιο πράσινο ανέρχεται σε περίπου 29.000 τετραγωνικά μέτρα (15% της περιοχής). Η πρόσβαση στην κοινότητα Πέρα Πεδίου από τα αστικά κέντρα, γίνεται από έξοδο του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού που εξυπηρετεί τα χωριά της περιοχής (Παραμύθα, Άλασσα, Δώρος, Λάνια, Τριμίκλινη). Από την κοινότητα Πέρα Πεδί, η πρόσβαση στη θέση που θα ανεγερθεί το έργο ραγματοποιείται σήμερα μέσω δρόμου, που έχει αφετηρία στο βόρειο άκρο της κοινότητας και οδηγεί κατευθείαν στην περιοχή μελέτης.

Share this post