Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές Κύπρου και Προστασία Περιβάλλοντος

aposynthesi

Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές Κύπρου και Προστασία Περιβάλλοντος

Οικολόγοι – Περιβαλλοντιστές Κύπρου

και Προστασία Περιβάλλοντος

aposynthesi


Γράφει ο Παντελής Σοφοκλέους 

Πολιτικός Μηχανικός/Μηχανικός Περιβάλλοντος

Εκπρόσωπος Τύπου Πράσινης Ασπίδας


Αντιλαμβάνονται οι Οικολόγοι- Περιβαλλοντιστές την έννοια της Ολοκλήρωσης του Κύκλου Ζωής ενός αυτοκινήτου Ή στηρίζουν συνειδητά τις Πολυεθνικές της Αυτοκινητοβιομηχανίας και τους Μεγαλοεισαγωγείς Αυτοκινήτων στην Κύπρο;

Ο Γιώργος Περδίκης είχε δηλώσει στη δημοσιογραφική διάσκεψη (βλ. 21-08-2013) τα εξής:

Χαιρετίζουμε την απόφαση για εφαρμογή – επιτέλους – της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την φορολογία των αυτοκινήτων με βάση περιβαλλοντικούς παραμέτρους όπως π.χ. τις εκπομπές ρύπων και ως Οικολόγοι προτείνουμε όπως μέρος των εσόδων από τη φορολογία των αυτοκινήτων, χρηματοδοτήσει προγράμματα ανάπτυξης των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας (λεωφορεία, τραμ κτλ), της ποδηλατοκίνησης και της κίνησης των πεζών. Επίσης μπορεί να επανέλθει το πρόγραμμα χορηγιών για την αντικατάσταση των παλιών αυτοκινήτων με νέα μικρά και οικολογικά αυτοκίνητα.“

Να εξηγήσουμε πρώτα την προσέγγιση των Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών:

  1. Επιβολή φορολογίας με βάση των εκπομπών ρύπων: ένα αυτοκίνητο π.χ. ηλικίας 10 χρόνων συγκριτικά με ένα καινούργιο (ιδίων κυβικών) σίγουρα εκπέμπει περισσότερους ρύπους. Επομένως ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει περισσότερο φόρο για
  • περισσότερες εκπομπές ρύπων και
  • περισσότερη κατανάλωση καυσίμων λόγω της παλιάς τεχνολογίας
  1. Φορολογικά έσοδα για χρηματοδότηση δημιουργίας τραμ: προφανώς η δημιουργία του τραμ θα υλοποιηθεί σε ένα αστικό κέντρο για παράδειγμα στην πρωτεύουσα. Και τι θα εξυπηρετήσει; Πρώτον η μετακίνηση πληθυσμών από την ύπαιθρο προς το αστικό κέντρο για εργοδότηση. Και δεύτερον κατά τη λειτουργία του τραμ θα εξυπηρετεί κυρίως τη μετακίνηση των ανθρώπων από το σπίτι προς το εμπορικό κέντρο (αφού τυχαία βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο). Επομένως
  • Αυξάνεται η αστυφιλία και εγκαταλείπεται η ύπαιθρος
  • Κλείνουν και τα υπόλοιπα μικρά καταστήματα στη Λήδρας και Μακαρίου και
  • Συγκεντρώνονται όλα τα καταστήματα σε ένα μέρος και σε ένα Όμιλο
  1. Πρόγραμμα Επιδότησης για την αντικατάσταση των παλιών αυτοκινήτων με νέα μικρά και οικολογικά αυτοκίνητα: ένα μικρό αυτοκίνητο ηλικίας 10 χρόνων και 10 κυβικών έχει μια αξία σήμερα περίπου 2000 ευρώ. Και το αντίστοιχο καινούργιο μικρό οικολογικό κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης ή το Κράτος (αφού θα είναι επιχορηγούμενο) θα πρέπει να
  • Πληρώσει στην Πολυεθνική Αυτοκινητοβιομηχανία 8.000 ευρώ και στον Μεγαλοεισαγωγέα ακόμη 2.000 ευρώ.
  • Θα ξεπουλήσει ταυτόχρονα στην Αυτοκινητοβιομηχανία το “Παλιοσιδερικό“ για επεξεργασία και δημιουργία δευτερεύοντος προϊόντος (φιλοσοφία της Ανακύκλωσης), το οποίο πάλι θα αγοράσει ο Κύπριος αφού δεν έχουμε εργοστάσια επεξεργασίας σίδερων στην Πατρίδα μας.

Με τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι Οικολόγοι- Περιβαλλοντιστές στηρίζουν:

  1. την φοροαρπακτική πολιτική του Κράτους
  2. την άμεση στήριξη των πολυεθνικών της αυτοκινητοβιομηχανίας και των Μεγαλοεισαγωγέων
  3. σήκωμα χρημάτων από την Κύπρο με τις ευλογίες της βουλής προς τις βιομηχανικές χώρες
  4. τη ρύπανση του περιβάλλοντος, αφού προτού ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής ενός αυτοκινήτου αντικαθίσταται με καινούργιο. Το οποίο καινούργιο αυτοκίνητο θα παραχθεί (με πρωτογενείς φυσικούς πόρους) και θα εξαχθεί π.χ. από μια βιομηχανική χώρα προς Κύπρο (μεταφορά από π.χ. βιομηχανική πόλη προς το λιμάνι της χώρας και από το λιμάνι προς το λιμάνι της Λεμεσού
  5. κοινωνική διαταραχή, αφού αναγκάζεται ο φτωχός (αφού κατέχει μικρό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο) να πληρώνει διπλό φόρο (αυξημένο κόστος καυσίμου λόγω παλιάς τεχνολογίας και εκπομπών ρύπων)

Στις παραπάνω διαπιστώσεις η αειφόρος ανάπτυξη αλά Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών Κύπρου έχει την εξής έννοια σε μια βιομηχανική χώρα:

     Οικονομική Ανάπτυξη: οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν για τα επόμενα χρόνια εξασφαλισμένα συμβόλαια για παραγωγή και εξαγωγή προς Κύπρο μικρά οικολογικά αυτοκίνητα. Επίσης παίρνουν τα Υλικά της Ανακύκλωσης για επεξεργασία και παραγωγή δευτερευόντων προϊόντων, τα οποία πακετάρουν για Κύπρο. Η οικονομία αυτής της βιομηχανικής χώρας ανθεί!!!!

      Κοινωνική Συνοχή: διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών, αυξάνονται οι μισθοί των υπαλλήλων, παραμένουν στις περιοχές τους και στις οικογένειες τους. Και οι υπάλληλοι κάνουν διακοπές στην Κύπρο!!!

      Προστασία Περιβάλλοντος: Αύξηση ρύπων στη βιομηχανική χώρα, αφού αυξάνεται η παραγωγή αυτοκινήτων, αύξηση ρύπων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και εξαγωγής των αυτοκινήτων

Και στην Κύπρο έχει την ακόλουθη σημασία:

      Οικονομική Ανάπτυξη: μειώνεται το ΑΕΠ, αφού διοχετεύονται τα χρήματα στο εξωτερικό. Συγκεντρώνεται το κεφάλαιο στους Μεγαλοεισαγωγείς. Η κυπριακή οικονομία μαραίνει!!!

    Κοινωνική Συνοχή: κλείνουν όλοι σχεδόν οι Μικροεισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Κλείνουν τα γκαράζ αυτοκινήτων, οι ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων. Αυξάνεται η ανεργία. Αναγκάζονται οι μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι να αλλάξουν επάγγελμα, χάνονται οι θέσεις εργασίας στα μικρά γκαράζ και παραμένουν τα μεγάλα γκαράζ με ΜΑΡΚΑ. Μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων και αυτοεργοδοτουμένων, εγκαταλείπουν τις περιοχές τους και τις οικογένειες τους ή/και την Κύπρο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Χάνουν την αξιοπρέπεια τους, αφού δεν έχουν χρήματα για τα προς το ΖΗΝ… και μετατρέπονται ίσως σε φθηνά γκαρσόνια!!!

          Προστασία Περιβάλλοντος: Μείωση εκπομπών ρύπων, αφού μειώνεται ο αριθμός αυτοκινήτων κυκλοφορίας λόγω αύξησης ανεργίας και μείωσης των δουλειών, μείωσης μισθών.

Επομένως μπορεί να διαπιστωθεί, ότι η κατανόηση των Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών αναφορικά για την προστασία του περιβάλλοντος περιορίζεται κυρίως στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας. Αφού λαμβάνουν υπόψη στον υπολογισμό του φορτίου ρύπανσης περιβάλλοντος μόνο το φορτίο, το οποίο παράγεται κατά τη λειτουργία του αυτοκινήτου. Το πραγματικό καθαρό φορτίο ρύπανσης περιβάλλοντος συναθροίζεται όμως και από τα φορτία ρύπανσης, τα οποία δημιουργούνται από την παραγωγή, μεταφορά προς πώληση του νέου αυτοκινήτου και από την ανακύκλωση (μεταφορά- επεξεργασία) του παλιού αυτοκινήτου.

 

Και καταληκτικά να αναφερθούμε και στον Κύκλο Ζωής ενός υλικού (βλ. ιστοσελίδα Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών), ο οποίος είναι το Α και το Ω της έννοιας της Οικολογίας… “Ένα υλικό πρέπει να ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του πριν ανακυκλωθεί και τεθεί σε νέα χρήση/νέο κύκλο ζωής…

 

Με την πρακτική εφαρμογή της Ολοκλήρωσης του Κύκλου Ζωής ενός υλικού αποφεύγεται η χρήση νέων πρώτων υλών (προστασία των φυσικών πόρων) και δεν διοχετεύεται ούτε ένα ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες. Επίσης, δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης για τους ντόπιους (π.χ. επισκευή μεταχειρισμένων και παλιών αυτοκινήτων).

 

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι, ότι οι Οικολόγοι- Περιβαλλοντιστές δεν στηρίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά πολύ περισσότερο την προώθηση μιας σύγχρονης τεχνολογίας. Και στο συγκεκριμένο παράδειγμα προωθούν τα οικονομικά συμφέροντα των Αυτοκινητοβιομηχανιών και Μεγαλοεισαγωγέων αυτοκινήτων. Και “κατά λάθος“ τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας, αφού αυτή η “Νέα“ Ευρωπαϊκή Οδηγία εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια στη Γερμανία με κύριο στόχο να στηριχθεί η αυτοκινητοβιομηχανία και σίγουρα όχι η προστασία του Περιβάλλοντος.

 

Φταίνε πάλι οι Γερμανοί για το κατάντημα μας;! Από τη μια πωλούν τα νέα αυτοκίνητα τους με τις ευλογίες της Βουλής και από την άλλη αρπάζουν τους Πόρους (παλιοσίδερα) μας, με τους οποίους παράγουν ακόμη ένα δευτερεύον προϊόν, το οποίο πάλι μπορούν να το διαθέσουν στην κυπριακή αγορά.

 

Θα ακολουθήσουν ακόμη 2 μέρη επί του θέματος με τα σημεία: Υπολογισμός φορτίου ρύπανσης περιβάλλοντος και σύγκριση μεταξύ ενός καινούργιου και μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και οι επιπτώσεις στην αειφόρο ανάπτυξη και στην κυπριακή οικονομία με την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας. 

Share this post