Οικοδόμηση ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ
ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Οικοδόμηση ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος
0003
 
Στις προσπάθειες που γίνονται για καλύτερη διαχείριση και έλεγχο των κινδύνων από χημικές ουσίες σε προϊόντα και στην ανάγκη περαιτέρω διάχυσης της πληροφόρησης για το θέμα αυτό ώστε ο Κύπριος εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας και ο απλός πολίτης να συμβάλει με το δικό του καταλυτικό τρόπο στη βελτίωση της ισχύουσας κατάστασης στην Κύπρο, αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
 
Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου σχετικά με θέματα διαχείρισης και ελέγχου των χημικών προϊόντων, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καταβάλλει πολλή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή προστασία του Κύπριου εργαζόμενου, καταναλωτή και πολίτη από την έκθεση στις κάθε είδους χημικές ουσίες και πρόσθεσε ότι «ο σωστός έλεγχος και η αποτελεσματική διαχείριση των χημικών ουσιών αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικοδόμησης ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες».
 
Χημικά προϊόντα.
Ανέφερε ότι στην προσπάθεια διοχέτευσης της πληροφόρησης εμπλέκονται κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανωμένα σύνολα και πρόσθεσε ότι «τα χημικά προϊόντα μπορεί να χαρακτηριστούν ως μια ιδιαίτερα περίπλοκη και εν πολλοίς άγνωστη ομάδα κινδύνων για τους εκτιθέμενους σε αυτά, γιατί μπορεί να περικλείουν πολλούς αόρατους κινδύνους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο γνωστούς». Είπε επίσης ότι «πολλές από τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσης σε χημικές ουσίες δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά εκδηλώνουν το αρνητικό τους αποτέλεσμα αρκετά χρόνια μετά, σε ανύποπτο χρόνο». Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι από το 2006 και μετά υπήρξε στην ΕΕ η έκδοση εκτενέστατων και ιδιαίτερα τεχνικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών που «θέτουν αυστηρά κριτήρια και προβλέπουν διαδικασίες για τη διαχείριση των περίπου 30.000 χημικών ουσιών που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά και των πέραν των 100.000 ουσιών που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη από το 1981».
 
Ανέφερε επίσης ότι για ένα μεγάλο αριθμό επικίνδυνων χημικών ουσιών (περίπου δέκα χιλιάδες) ισχύουν περιορισμοί ή απαγορεύσεις. Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στην ευρωπαϊκή προσπάθεια συμμετέχει από το 2004 και η Κύπρος ως ισότιμος Ευρωπαίος εταίρος με την ενεργό εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας, και ειδικότερα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας αποδίδει σημασία και στη σωστή και αποτελεσματική ενημέρωση όλων των επηρεαζόμενων ομάδων και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη χημική νομοθεσία «έχουμε προχωρήσει στη διοργάνωση πολλών σεμιναρίων, πέραν των 20 τα τελευταία τρία χρόνια, στη έκδοση αρκετών ενημερωτικών φυλλαδίων και στη λειτουργία δύο Καθοδηγητικών Γραφείων που καθοδηγούν τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες στην καλύτερη κατανόηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από δύο εκτενείς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς».
 
Συχνές επιθεωρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Τασούλα Κυπριανίδου  Λεοντίδου, από τις 31 επιθεωρήσεις που έγιναν σε επιχειρήσεις το 2010, το 32% των επιχειρήσεων είχαν λάθη στις προκαταχωρήσεις χημικών ουσιών και έλλειψη κατάλληλων Δελτίων Δεδομένων Ασφάλειας (ΔΔΑ), μόνο το 23% των επιχειρήσεων είχαν ΔΔΑ για όλα τα προϊόντα τους, μόνο το 25% των ΔΔΑ τηρούσαν τις πρόνοιες της νομοθεσίας, μόνο το 9,7% των επιχειρήσεων είχα δυνατότητα ετοιμασίας ΔΔΑ για τα προϊόντα τους, ενώ 83,9% των επιχειρήσεων είχαν παραβάσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού REACH που αφορούν τα ΔΔΑ.
 
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, η κ. Χαραλάμπους παραδέχθηκε πως «υπάρχει πρόβλημα» και αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη» προσπάθεια που γίνεται για «να γίνει αντιληπτό τί είναι αυτοί οι κανονισμοί και τί υποχρεώσεις θέτουν στις επιχειρήσεις. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε και ποια είναι η οικονομία της Κύπρου, η οποία αποτελείται από πολλές μικρές ατομικές επιχειρήσεις», είπε η κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους να ενημερώσουμε και τον τελευταίο άνθρωπο που μπορεί να εισάγει προϊόντα». Ανέφερε ότι «οι στοχευμένες εκστρατείες αναδεικνύουν συγκεκριμένους τομείς που μας βοηθούν και εμάς από τη μια να προστατεύουμε τα ζητήματα υγείας και από την άλλη να παρέμβουμε σε προϊόντα που έχουν μαζική χρήση όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια» και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο στάδιο είναι ότι εκεί που δεν υπάρχει συμμόρφωση κινείται η ποινική διαδικασία».
 
Σωστή διαχείριση.
Για τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας για σωστή διαχείριση και έλεγχο των χημικών προϊόντων στην Κύπρο, αναφέρθηκε η Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Τασούλα Κυπριανίδου Λεοντίδου. Η κ. Λεοντίδου αναφέρθηκε ειδικότερα στο νομοθετικό πλαίσιο, στις δράσεις ενημέρωσης, στην εφαρμογή της νομοθεσίας (επιδιώξεις, επιθεωρήσεις και ποινικές διώξεις), τη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στην Κύπρο και το εξωτερικό και στους μελλοντικούς στόχους, οι οποίοι περιλαμβάνουν ειδικές εκστρατείες ελέγχου και ανάπτυξη τεχνογνωσίας, ώστε η Κύπρος να αναλαμβάνει φακέλους αξιολόγησης χημικών ουσιών.
 
Αναφέρθηκε σε επιθεωρήσεις για ουσίες με περιορισμούς/απαγορεύσεις, όπως τα παιχνίδια με φθαλικούς εστέρες, νικέλιο σε ψεύτικα κοσμήματα και αζωχρωστικές ουσίες σε υφάσματα, ενώ σε σχέση με τις ποινικές διώξεις η κ. Λεοντίδου είπε ότι, υπήρξαν δύο καταδίκες για παραφινέλαια με πρόστιμο 2.400 ευρώ, δύο καταδίκες για χρήση φθαλικών εστέρων με συνολικό πρόστιμο 11.500 ευρώ, μια υπόθεση για χρήση φθαλικών εστέρων που εκκρεμεί στο δικαστήριο και μια υπόθεση για νικέλιο σε κοσμήματα που εκκρεμεί επίσης στο δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι για αζωχρωστικές ουσίες σε υφάσματα θα κατηγορηθούν δύο εταιρείες.
 
Σε σχέση με το τί είναι αυτά θα πρέπει να προσέξει ένας καταναλωτής όταν θα αγοράσει ένα προϊόν, η κ. Λεοντίδου είπε ότι αυτά είναι τα εντυπωσιακά χρώματα σε ένα προϊόν, τα παιχνίδια, των οποίων οι συσκευασίες είναι φθηνές, οι πολύ χαμηλές τιμές έναντι των αντίστοιχων επώνυμων προϊόντων και οι προσφορές (δύο προϊόντα στην τιμή του ενός). Ανέφερε τέλος ότι οι δεσμεύσεις προϊόντων που έχει κάνει αυτή τη στιγμή το Τμήμα αφορά 7.000 τεμάχια γόμων από ένα μόνο εισαγωγέα και πρόσθεσε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκστρατείες για προϊόντα που ήδη ελέγχονται.