Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΔΗΣ ΚΑΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑI ΚΑΙΡΟ ΕΘΙΞΕ Η «ΠΑ»
Διαβεβαιώσεις για νέα πράσινα σημεία στην επαρχία έδωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής
Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής στην Πράσινη Ασπίδα, ενώ μίλησε και για
παρελθοντικά λάθη που έγιναν στον καθορισμό των ζωνών ανάπτυξης. Παράλληλα, μίλησε και για τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως αυτό της μεταφοράς των Εργοστασίων Ασφάλτου και τα κονδύλια για Πράσινη Ανάπτυξη, όπως και για το κύριο γεωργικό πρόβλημα,αυτό της διάθεσης των γεωργικών προϊόντων.
Ο Κώστας Καδής, είναι από τους ανθρώπους που χαίρουν εκτίμησης σε διάφορους πολιτικούς χώρους, καθώς δείχνει διάθεση και προσπάθεια να συνεισφέρει με όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει στον τομέα του. Πολλές φορές δε, δεν δίστασε να μοιράσει ευθύνες εκεί που πρέπει, μιλώντας παράλληλα και για τις «κυπριακές» παθογένειες, που δημιούργησαν «προηγούμενα» στην διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων τα οποία δομικά συνδέονται με τον τουρισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη που πολλές φορές παίρνει μια τελείως παρασιτική προοπτική. Στην σύντομη κουβέντα που είχαμε, στο ενδιάμεσο του βαρυφορτωμένου προγράμματός του, ο κ. Καδής δήλωσε ευθαρσώς πώς «δεν διαμορφώθηκαν σωστά οι ζώνες στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών», ενώ ξεκαθάρισε πώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τον ίδιο. Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά μετά από τις επενδύσεις εκατομμυρίων που έγιναν, με το Υπουργείο να προσανατολίζεται σε μικρές διορθωτικές κινήσεις. Μένει να δούμε, κατά πόσον θα σωθεί η παρτίδα, πέρα από μικρές νίκες στα επιμέρους.
– Ποιά η κατάσταση με τα πράσινα σημεία στην επαρχία; Φαίνεται να υπάρχει μια τεράστια ανάγκη διεύρυνσης του θεσμού τοποθετώντας νέα σημεία, αλλά και διόρθωσης διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν. Σε αυτό συμφώνησε και η Επίτροπος Περιβάλλοντος σε προηγούμενη συζήτησή μας.
Ακριβώς, γι’ αυτό και κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, στην βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων σημείων και αφετέρου, στην επέκταση του προγράμματος με νέα πράσινα σημεία. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το γραφείο του Επίτροπου Ορεινών Περιοχών για να στηθεί ένα δίκτυο στην ορεινή Κύπρο και παράλληλα δουλεύουμε και πάνω στην ιδέα κάποιων κινητών πράσινων σημείων. Δηλαδή, θα μπορεί ένα όχημα ειδικά εξοπλισμένο να κινείται από κοινότητα σε κοινότητα και να μαζεύει τα υλικά που κανονικά θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ένα πράσινο σημείο. Βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση τώρα. Κάποια είναι πιο ώριμα. Βρέθηκε ο χώρος, έγιναν μελέτες και θα προχωρήσει πιο γρηγορά η διαδικασία. Κάποια αλλά ακόμη χρειάζονται να ωριμάσουν, να γίνουν μελέτες, να βγουν πολεοδομικές άδειες κτλπ. Στάδια που πρέπει να ολοκληρωθούν για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Είναι όμως μια πολιτική που ακολουθούμε. Στόχος μας είναι να παγιωθεί και να εφαρμοστεί όσο γίνεται καλύτερα.
– Πρόσφατα υπήρξε μια συζήτηση για το τοπικό σχέδιο Πέγειας. Έγιναν εισηγήσεις από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης σε Πέγεια και Ακάμα, στα πλαίσια δημόσιας ακρόασης για το τοπικό σχέδιο του Δήμου. Ζητείται η αλλαγή πολεοδομικών ζωνών σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις.
Ο ρόλος ο δικός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η όποια διαμόρφωση, αλλά και η αναδιαμόρφωση των ζωνών ανάπτυξης δεν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε σημαντικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Δεν μπορεί δηλαδή να δούμε ζώνες ανάπτυξης εντός περιοχών όπου διαβιούν σημαντικά είδη, τα οποία προστατεύονται από ευρωπαϊκές οδηγίες ή από την Εθνική νομοθεσία. Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση των θαλάσσιων σπηλιών. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν διαμορφώθηκαν σωστά οι ζώνες στη συγκεκριμένη περιοχή. Το να γίνει τουριστική ή οικιστική ζώνη η περιοχή πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές, ήταν μια λανθασμένη απόφαση.
– Πότε λήφθηκε αυτή η απόφαση;
Μιλάμε για δεκαετίες πριν. Εάν γινόταν σήμερα αυτή η διαδικασία, προφανώς και δεν θα είχε την ίδια τύχη. Δεν επρόκειτο το Υπουργείο να συναινέσει σε κάτι τέτοιο γιατί ακριβώς θα είχαμε πρόβλημα με οικότοπους, με είδη που προστατεύονται από ευρωπαϊκές οδηγίες και την Εθνική νομοθεσία.
– Τώρα πώς προσπαθείτε να διορθώσετε αυτά τα λάθη;
Τώρα, έγιναν οι ζώνες που έγιναν, δόθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα. Όταν κάποιος έδωσε εκατομμύρια για να αγοράσει γη, είναι δύσκολο να την πάρεις πίσω. Όμως, εκεί που διαπιστώσαμε και μας συνέστησαν οι ειδικοί ότι είναι κρίσιμο να μην υπάρξει ανάπτυξη, παρεμβήκαμε. Μέχρι τώρα, έχει ήδη υποδειχτεί από ξένους εμπειρογνώμονες που εξειδικεύονται σε πολιτικές για την διαχείριση της φώκιας, να μελετήσουν την ευρύτερη περιοχή και να μας προτείνουν μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη το τι έγινε μέχρι και σήμερα. Με βάση τις εισηγήσεις τους, προχωρήσαμε ήδη σε απαλλοτρίωση δύο τεμαχίων. Μας προέτρεψαν αυτά τα τεμάχια να ήταν υπό την δικαιοδοσία του κράτους, καθώς μπορεί να επηρέαζαν την αναπαραγωγή της φώκιας μέσα στις σπηλιές.
– Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι και η μεταφορά των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου και ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από συγκεκριμένα σημεία σε άλλα. Αυτό έγινε κατόπιν αντιδράσεων από περίοικους.
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν να μετακινηθούν οι 3 μονάδες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την περιοχή Δαλίου, (Γέρι, Τσέρι) για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν καταγραφεί. Αυτό είναι μια διαδικασία που δεν είναι καθόλου εύκολη, όμως, προχωράει. Έχουν εντοπιστεί τα τεμάχια στα οποία προγραμματίζεται να μετακινηθούν οι μονάδες.
– Με βάση ποια κριτήρια;
Όλη αυτή η δραστηριότητα που ήταν συγκεντρωμένη σε ένα μόνο σημείο, έπρεπε να κατανεμηθεί σε τρεις διαφορετικές περιοχές. Παράλληλα, έπρεπε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται, τόσο σε επίπεδο απόστασης από κοινότητες, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Δηλαδή, έπρεπε να τηρηθούν και όλα τα μέτρα που σχετίζονται με το πλαίσιο λειτουργίας των εργοστασίων, ούτως ώστε να μην υπάρξουν άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως γνωρίζετε, οι μονάδες ασφάλτων είναι αναγκαίες, δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Εξ’ ορισμού, μπορούν να λειτουργήσουν είτε μέσα σε λατομεία, είτε σε βιομηχανικές περιοχές. Αυτά ήταν και τα κριτήρια επιλογής των περιοχών. Η όλη διαδικασία είναι κάτω από συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Θα γίνουν μελέτες, θα παρουσιαστούν στο κοινό. Εάν διαφανεί ότι κάποια από τις περιοχές που έχουν επιλεγεί θα έχει πρόβλημα, τότε η απόφαση σίγουρα θα αλλάξει. Είναι σημαντικό όμως να διαιρεθεί όλη αυτή η δραστηριότητα σε 3 σημεία.
– Τι γίνεται με τα κονδύλια που μπορεί να αντλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ταμείο Ανάκαμψης; Αφορούν σε μεγάλο βαθμό επενδύσεις στην Πράσινη Ανάπτυξη.
Στήνουμε ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση έναν ολόκληρο μηχανισμό για να αξιοποιηθούν πλήρως τα ταμεία, που διαμορφώνονται είτε από την Ε.Ε είτε με την εφαρμογή της Πράσινης Τεχνολογίας στα πλαίσια της Green Deal. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό της χρηματοδότησης.
– Ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε λόγω της πανδημίας, ήταν η διάθεση των γεωργικών προϊόντων. Πώς το χειριστήκατε και τι συμβαίνει στην παρούσα χρονική περίοδο;
Έπρεπε να υπάρξει και υπήρξε, μια έντονη δραστηριοποίηση από το Υπουργείο, κατά την περίοδο που έκλεισαν οι λαϊκές αγορές. Αυτό που έγινε ήταν το εξής: Αντί να προμηθεύετε ο κόσμος τα προϊόντα από τις λαϊκές, να τα προμηθεύετε μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, πάλι όμως κατευθείαν από τους παραγωγούς. Αυτές οι πλατφόρμες συνεχίζουν να λειτουργούν και φαίνεται πώς το κάνουν με αρκετή επιτυχία. Ο κόσμος συνέχιζε να προμηθεύεται τα προϊόντα από εκεί. Ήταν μια καλή κίνηση, ο κόσμος ολοένα και εξοικειώνεται με τις νέες τεχνολογίες. Ήταν κάτι το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης και θα συνεχίσει. Πέρα από αυτή την κίνηση, το Υπουργείο πήρε άλλα 27 στο σύνολό τους μέτρα, με ένα προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων, για να στηρίξει διάφορους τομείς της γεωργίας που φάνηκε ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα. Από τα στατιστικά φαίνεται ότι ο πρωτογενής τομέας, παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε, με την στήριξη που πήρε από το κράτος διατηρήθηκε ενεργός και επιβιώνει.
«Εαν διαφανει ότι καπόια από τις περιόχες πού εχούν επιλεγεί θα εχει πρόβλημα, τότε η απόφαση σίγουρα θα αλλάξει»
WWW.PRASINI-ASPIDA.ORG
Leave a Reply