«1.000 Κύπριοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική μόλυνση σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Στο «κόκκινο» ήταν στις 17/12 η ρύπανση στην ατμόσφαιρα σε όλη την Κύπρο, με τα αιωρούμενα σωματίδια να καταγράφουν συγκέντρωση πολλαπλάσια από την επιτρεπόμενη. Στις 12:00 μ.μ. στη Λευκωσία καταγράφηκαν τιμές των ΡΜ10 που έφταναν τα 1387μg/m3 και στη Λεμεσό τα 1746 μg/m3.Μάλιστα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προέτρεψε το κοινό και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αποφύγουν την κυκλοφορία σε ανοιχτούς χώρους, καθώς οι μέσες ωριαίες τιμές εισπνεύσιμων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα είχαν ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος, στις 10:00 π.μ. οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm(PM10) στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 852 και 2067 μg/m3 (μικρο-γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο). Ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των50 μg/m3 που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται επίσης ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή, για την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, κυμάνθηκε μεταξύ 40 και 94 μg/m3 , ανάλογα με την περιοχή. Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν την κυκλοφορία ε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.
Συστήνεται, επίσης, όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν τα κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζεται από τους διεθνείς κανονισμούς. Τα αιωρούμενα σωματίδια συναντούνται κυρίως στις εκπομπές από τη βιομηχανία, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση. Μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρους θανάτους.
Φονιάς… τα αιωρούμενα σωματίδια.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα στην Κύπρο από τα Αιωρούμενα Σωματίδια και τον κίνδυνο καταδίκης για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος των Οικολόγων, το θέμα ενέγραψε ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης. Ο κ. Περδίκης πληροφόρησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι σε δώδεκα από τις είκοσι επτά χώρες μέλη της ΕΕ έχει καθοριστεί ως οριακή τιμή για τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm τα 25 μg/m3. Υπενθυμίζεται, γράφει η ανακοίνωση, ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10), αφού σημειώνονται σημαντικές υπερβάσεις.
Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι, ένα σημαντικό ποσοστό των PM10 -γύρω στο 60%- προέρχεται, σύμφωνα με τις μετρήσεις, από PM 2,5 σωματίδια. Τα PM 2,5 είναι τα πλέον επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, αφού με την αναπνοή εισέρχονται στους πνεύμονες και μέσω των κυψελίδων μεταφέρονται στις αρτηρίες προκαλώντας σοβαρά προ-βλήματα υγείας. Τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 θεωρούνται ως ο πραγματικός φονιάς που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, υπολογίζεται ότι 455,000 Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκουν πρόωρο θάνατο από ασθένειες που σχετίζονται με την αναπνοή των PM 2,5. Το Κίνημα αναφέρει τέλος ότι για την Κύπρο έχει εκτιμηθεί από μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ότι 1000 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω της ρύπανσης από τα PM10 – PM2.5.
Μη συμμόρφωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση στην Κύπρο και άλλα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τις οριακές τιμές της ΕΕ που διέπουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, γνωστά ως PM10. Αιτία το γεγονός ότι τα κράτη αυτά δεν έχουν αντιμετωπίσει, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά τις πέραν των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπές PM10. Κατόπιν τούτου, μετά από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Ευρωπαίου Επιτρόπου Janez Potonik, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η οδηγία 2008/50/EΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερου αέρα για την Ευρώπη απαιτεί από τα κράτη μέλη να περιορίζουν την έκθεση των πολιτών στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια που είναι γνωστά ως PM10. Στη νομοθεσία καθορίζονται οριακές τιμές έκθεσης, οι οποίες έπρεπε να έχουν επιτευχθεί το αργότερο το 2005 και οι οποίες καλύπτουν ετήσια τιμή συγκέντρωσης (40 μg/m3) και τιμή ημερήσιας συγκέντρωσης (50 μg/m3) που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται περισσότερο από 35 φορές κατά τη διάρκεια οιουδήποτε ημερολογιακού έτους. Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση εξαιρέσεων από τις οριακές τιμές για τα PM10 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, πλην όμως οι εν λόγω εξαιρέσεις υπόκεινται σε όρους.
Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος οφείλει να αποδείξει ότι έλαβε μέτρα συμμόρφωσης κατά την παραταθείσα προθεσμία και ότι εφαρμόζει σχέδιο ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα όπου καθορίζονται μέτρα μετριασμού για κάθε ζώνη ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Από τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή προκύπτει ότι οι οριακές τιμές για τα PM10 δεν έχουν τηρηθεί σε πολλές ζώνες της Κύπρου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αφότου ετέθη σε ισχύ η νομοθεσία, το 2005. Ενώ και τα τέσσερα κράτη μέλη έχουν υποβάλει αίτηση για παρατάσεις των προθεσμιών, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι όροι χορήγησής τους δεν πληρούνται για αρκετές, μη συμμορφούμενες, ζώνες ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Κατόπιν τούτου, παραπέμπει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το λόγο αυτό η Κομισιόν παραπέμπει ήδη το κράτος μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.