Μάριος Ματσάκης: Ψεύδονται για τη γρίπη Α

Μας λέμε ψέματα για τους προγραμματικούς θανάτους από την γρίπη Α, υποστηρίζει ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης και επισημαίνει πως οι 16 θάνατοι είναι αυτοί που δηλώθηκαν και ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στην ΠΑ ο Δρ. Ματσάκης εξήγησε πως οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν στα νοσοκομεία και εξακριβώθηκαν. «Τι γίνεται με τις ιδιωτικές κλινικές και τα γηροκομεία; Έχουμε εικόνα, έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις στις περιπτώσεις που κάποιοι απεβίωσαν;» διερωτάται ο Δρ. Ματσάκης και επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που το κράτος παρουσιάζει εδώ και μήνες.

Πιστεύεται ότι μας κρύβουν την αλήθεια;

«Δεν μας έχουν ούτε οι ίδιοι την πραγματική εικόνα. Είναι τυχαίο που όλοι οι θάνατοι που είχαμε ήταν μόνο στα κρατικά νοσηλευτήρια. Ξέρουν τι συμβαίνει στις κλινικές ή σε οίκους ευγηρίας; Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε τοποθέτησή τους».

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως πρόκειται για επιδημία;

«Ασφαλώς, και το Υπουργείο Υγείας το έχει ήδη παραδεχθεί. Απλώς το ονομάζουν επιδημική έξαρση, που είναι το ίδιο πράγμα. Υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα γρίπης Α και δεν έχουμε οργανωθεί για να αντιμετωπίσουν αυτή την επιδημία. Είναι απαράδεκτο από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να έχουν εμβολιαστεί μόνο το 10 τοις εκατό έχει εμβολιαστεί και είναι εδώ η ευθύνη του Υπουργείου. Δεν είδαμε να κάνει εκστρατείες, να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, να πάνε σε σχολεία, στρατόπεδα, οίκους ευγηρίας. Και το γεγονός ότι δεν παραδέχονταν πως πρόκειται για επιδημία δημιούργησε ένα εφησυχασμό στο κοινό. Ήταν ευθύνη του υπουργείου υγείας να κάνει εκστρατεία για τον εμβολιασμό των ασθενών. Δεν υπάρχει προγραμματισμός και δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί. Τέλειωσαν τα εμβόλια και χάσαμε αρκετό χρόνο. Και όταν έφθασε η νέα παρτίδα την Παρασκευή, το Υπουργείο ξεκίνησε του εμβολιασμούς από τη Δευτέρα και έχασε άλλες 3 ημέρες. Θεωρώ εγκληματικό το γεγονός ότι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν εμβολιαστεί, εάν το έκαναν τώρα τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά. Ελπίζω του χρόνου να δούμε μια άλλη προσέγγιση στο θέμα».

Το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν ήταν δωρεάν πιστεύετε πως δεν βοήθησε την κατάσταση;

«Και αυτό ήταν λάθος. Πιστεύω πως τα εμβόλια θα έπρεπε να ήταν δωρεάν και όχι μόνο στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Έπρεπε να προστατέψουν και το γενικό πληθυσμό για να περιορίσουμε την έξαρση».

Πιστεύετε πως υπήρξε σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών;

«Ασφαλώς και όχι. Είναι γνωστό πως στα νοσοκομεία έχουμε εύκολη μετάδοση των ιώσεων και άρα θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Και όμως δεν είδαμε να εφαρμόζονται κάποια ειδικά μέτρα προστασίας. Δεν γίνεται μια γυναίκα 65 χρόνων που ήταν στην εντατική του νοσοκομείου για κάταγμα οστού τελικά να πεθαίνει από γρίπη Α. Γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο; Ακόμα και σήμερα δεν πιστεύω πως εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για περαιτέρω προστασία των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία».

Γιατί όμως φθάσαμε σε αυτό το σημείο αναφορικά με τη γρίπη Α;

«Πραγματικά δεν το γνωρίζω. Σίγουρα δεν υπήρξε η σωστή αντιμετώπιση. Δεν ξέρω εάν έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν τη γνώση ή τη θέληση ή δεν υπολόγισαν σωστά τα δεδομένα που είχαν ενώπιών τους. Το γεγονός ότι δεν παραδέχονταν ότι πρόκειται για επιδημία δεν βοήθησε πιστεύω την κατάσταση. Υπήρχε λόγος που το έκρυβαν; Εξάλλου όλη η Ευρώπη έχει επιδημία».

Βρισκόμαστε και ένα βήμα πριν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Πως βλέπετε τα δεδομένα;

«Αυτή τη στιγμή το υπουργείο υγείας πέρασε την ευθύνη στον ΟΚΥΠΥ και αντί να προσλαμβάνονται γιατροί και νοσοκόμοι προσλαμβάνονται διοικητικά στελέχη που στοχεύουν στην εφαρμογή ενός ανεφάρμοστου ΓΕΣΥ που θα χειροτερέψει την υπάρχουσα κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν φτάνει οι γιατροί αλλά κάποιες ελλείψεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν «άμεσα και εύκολα χωρίς να ανατραπεί το υπάρχων σύστημα υγείας εν μια νυκτί». Αυτή η αλλαγή η τεράστια, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η ποιότητα των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουμε στον κόσμο. Για παράδειγμα το πρόβλημα των Πρώτων Βοηθειών είναι η έλλειψη γιατρών και πρέπει να προσληφθούν 20-30 γιατροί. Επίσης, με το ΓεΣΥ δεν θα έχουμε περισσότερους γιατρούς αλλά περισσότερους διοικητικούς υπαλλήλους, δημιουργούμε ένα γραφειοκρατικό ελέφαντα που δεν θα έχει καμιά σχέση με τα νοσοκομεία μας. Εκεί να δείτε μπάχαλο όταν σε λίγους μήνες ξεκινήσει η εφαρμογή του , ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο που θα έχουμε μόνο γενικούς γιατρούς. Θα παραπέμπονται όλοι στα νοσοκομία και τότε θα γίνεται χαμός. Επίσης έχω θέσει κάποια ερωτήματα για τους γενικούς γιατρούς και δεν έχω λάβει απαντήσεις. Για παράδειγμα πόσοι από τους γενικούς γιατρούς έχουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής;»

 

Περιμένουν δηλαδή δύσκολες στιγμές τους ασθενείς;

 

«Πιστεύω πως θα επικρατεί ένα χάος. Υπάρχουν γενικοί ιατροί, όπως έχουν και οι ίδιοι παραδεχθεί, που δεν έχουν δει ασθενή για 40 χρόνια. Και το βασικότερο δεν θα ενταχθούν οι παιδίατροι. Τι γίνεται με τα παιδιά; Αντί να βελτιώσουμε τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία μας, ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα άλλο σύστημα υγείας, το οποίο δεν ξέρομε εάν θα επιτύχει. Το υφιστάμενο δεν είναι άσχημο και με κάποιες διορθώσεις μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Χρειάζεται διορθώσεις για να εργάζεται σωστά. Πιστεύω πως θα καταρρεύσει με την εφαρμογή του. Όλοι ασφαλώς έχουν μερίδιο ευθύνης και οι γιατροί έκαναν λάθη, κυρίως επειδή δεν εκφράστηκαν σωστά. Αυτό που όλοι πιστεύουν είναι πως η ποιότητα της ιατρικής θα υποβαθμιστεί».

 

 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *