Κυνηγοί

Συνέντευξη με εκπρόσωπο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Κυνηγίου

Συνέντευξη με εκπρόσωπο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Κυνηγίου

Α. Αφάμης:  «Υπερβολική πίεση στο θήραμα για κοντινές περιοχές»

 Κυνηγοί

  • -Πρώτες εξορμήσεις: Ο καιρός ήταν αντίθετος με τα κυνηγετικά δεδομένα
  • -Οικονομική κρίση: Κυνηγοί σε απομακρυσμένες περιοχές ήταν μόνοι τους
  • Μεγαλύτεροι οικολόγοι είναι οι κυνηγοί»

 

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

Χωρίς, ευτυχώς, ατυχήματα αλλά με πολλά παράπονα για τον περιορισμένο πληθυσμό θηράματος, άρχισε η περίοδος κυνηγίου λαγού και πέρδικας. Χιλιάδες κυνηγοί έπιασαν από τα ξημερώματα των πρώτων εξορμήσεων τα πόστα τους σε αρκετά σημεία με την ελπίδα να μην γυρίσουν παπαγάλοι από την πρώτη ημέρα της κυνηγετικής περιόδου για λαγούς και πέρδικες.

Ωστόσο, ο ανάποδος καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες δυσκόλεψε την προσπάθειά τους, ενώ και οι λαγοί φαίνεται πως τελικά… έγιναν λαγοί, αφού, σύμφωνα με τους κυνηγούς, εκτός κάποιων περιπτώσεων δεν είδαν ούτε αυτί λαγού.

Ο κ. Ανδρέας Αφάμης, Γραμματέας Λεμεσού της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου, μας δίνει τα μηνύματα των πρώτων εξορμήσεων, οι οποίες επισκιάζονται και φέτος από τα μόνιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα.

 

κ. Αφάμη, ποια μηνύματα λάβατε ως Ομοσπονδία από τις πρώτες κυνηγετικές εξορμήσεις;

Εδώ στο γραφείο τα μηνύματα που δεχτήκαμε ήταν από απελπιστικά μέχρι πολύ ενθαρρυντικά. Εξαρτάται από τις περιοχές που κυνήγησαν οι κυνηγοί, εξαρτάται από τις παρέες τους κτλ. Το ευχάριστο είναι ότι δεν είχαμε παρατράγουδα όσον αφορά τα ατυχήματα. Γενικά ο κόσμος είδε θήραμα, αλλά οι περισσότεροι, και συμφωνώ κι εγώ, αποδίδουν την αποτυχία στον ανάποδο καιρό. Ο καιρός ήταν αντίθετος με τα κυνηγετικά δεδομένα και τα σκυλιά μας δεν μπορούσαν να δουλέψουν όπως έπρεπε. Και έχω ένα παράδειγμα ενός θαυμάσιου σκυλιού δικού μου, η οποία δεν αφήνει θήραμα χτυπημένο, και την πρώτη Κυριακή χάσαμε περδίκι που τρία σκυλιά δεν το βρήκαν – ανάμεσά τους και αυτό το σκυλί. Μείναμε έκπληκτοι.

 

Θα μπορούσατε να αναφέρετε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει και φέτος το άθλημα;

Το άθλημα έχει ορισμένα προβλήματα τα οποία πιστεύω ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε σε βάθος χρόνου, ούτε με οποιοδήποτε μέτρο. Αυτά είναι τα προβλήματα που πηγάζουν από το χαρακτήρα των κυνηγών, όπως η λαθροθηρία, η χρήση ορισμένων φυσιγγίων ή οτιδήποτε άλλο, τα οποία είναι επικίνδυνα και απαγορευμένα. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Κι αν καταφέρουμε να συνειδητοποιήσει ο κυνηγός ότι το κυνήγι είναι άθλημα και μόνο άθλημα, τότε θα ανεβούμε πολύ ψηλά όσον αφορά το επίπεδό μας.

DSC06882

Ο Ανδρέας Αφάμης, Γραμματέας Λεμεσού της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου

 

 

Ίσως αυτά που αναφέρετε να δίνουν αφορμή σε ορισμένους κύκλους περιβαλλοντιστών να έχουν παράπονα με τους κυνηγούς.

Εδώ πρέπει να πω ότι η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ, το οικολογικό κίνημα, είναι το μόνο περιβαλλοντικό κίνημα που στέκεται δίπλα στον κυνηγό και έχουν κάνει πάρα πολλά μαζί οι δύο οργανώσεις. Πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές ότι δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα με τους κυνηγούς, παρά μόνο το καλό της φύσης και του πρασίνου. Μεγαλύτεροι οικολόγοι και περιβαλλοντολόγοι – είτε το θέλουμε είτε όχι – είναι οι κυνηγοί. Γιατί; Οι κυνηγοί θέλουν θήραμα. Το πράσινο είναι το σπίτι του θηράματος. Χωρίς πράσινο δεν έχουμε θήραμα. Άρα το πράσινο με το κυνήγι είναι αλληλένδετα και εφόσον πρέπει να υπάρχει πράσινο, αυτοί που τρέχουν πρώτοι στις πυρκαγιές, αυτοί που προστατεύουν τα δάση από την πυρκαγιά, και όχι μόνο, είναι οι κυνηγοί. Έχουμε πάρα πολλούς κυνηγετικούς συλλόγους, οι οποίοι έχουν ομάδες πυρόσβεσης με εθελοντές, οι οποίοι με το πρώτο κάλεσμα της πυροσβεστικής ή και μιας τυχαίας πυρκαγιάς στην περιοχή τους τρέχουν και βοηθούν τα μέγιστα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Προβαίνουν σε δεντροφυτεύσεις όσο καμία άλλη περιβαλλοντική οργάνωση ή οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές. Έχουμε δεντροφυτεύσει πάρα πολλές χιλιάδες δέντρα σε όλη τη φυσική περιοχή της ελεύθερης Κύπρου. Έχουμε καταστήσει πράσινες σχεδόν όλες τις εισόδους και εξόδους των χωριών που έχουν κυνηγετικό σύλλογο. Έχουμε τοποθετήσει καλάθους για τα σκουπίδια που πετάνε οι διερχόμενοι κυνηγοί και ο υπόλοιπος κόσμος. Φυσικά υπάρχουν οι εξαιρέσεις, όπως σε όλα, από το ποδόσφαιρό μέχρι την οδήγηση, τα πάντα. Υπάρχει το κακό αγκάθι πάντα.

 

Η οικονομική κρίση επηρέασε το άθλημα;

Σε μεγάλο βαθμό. Είδαμε περιορισμένες εξόδους κυνηγών. Δεν έχουν κατακλύσει τα μακρινά βουνά και λιμέρια των κυνηγετικών εξόδων των παλιών καιρών. Μάλιστα πολλοί κυνηγοί πήγαν σε απομακρυσμένες περιοχές και ήταν μόνοι τους, λόγω της απόστασης. Αλλά αυτό είχε και τον αντίκτυπό του, την υπερβολική πίεση σε κοντινές περιοχές των πόλεων, που είχε και κυνήγι και ήταν τρομερά αυξημένη η παρουσία των κυνηγών, με αποτέλεσμα το θήραμα να υποστεί τρομερή πίεση. Και αυτό θα φανεί και στο μέλλον.

 

Τι είναι κυνήγι για σας, κ. Αφάμη.

Για μένα το κυνήγι είναι θρησκεία. Εγώ έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο κυνήγι. Ένας κυνηγός πρέπει να είναι σωστός, μελετημένος, νομοταγής και να καταλάβει ότι το κυνήγι δεν έχει να κάνει ούτε με την κρεατοσυλλογή, ούτε με την καταστροφή των περιουσιών των γεωργών και όλων αυτών οι οποίοι προστατεύουν, ταϊζουν και πολλαπλασιάζουν το θήραμα στη φύση με τον ιδρώτα τους. Για μας αυτοί θα πρέπει να είναι φίλοι και συμπαραστάτες.