Στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, τύπου Ζορ, οδήγησε η γεώτρηση στον στόχο Καλυψώ 1, στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ιταλική εταιρεία ENI. O υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ENI, ανακαλύφθηκε καθαρό φυσικό αέριο στο οικόπεδο 6, στον στόχο Καλυψώ. Η γεώτρηση, όπως σημειώνεται, είχε τελικό συνολικό βάθος 3,827 μέτρα και κατέληξε σε εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου σε πετρώματα ενώ, όπως αναφέρεται υπάρχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά κοιτάσματος. Η ΕΝΙ χαρακτηρίζει τον στόχο Καλυψώ 1 ως «υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου», αναφέροντας ότι επιβεβαιώνεται η επέκταση των δεδομένων «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Θετική εξέλιξη
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της γεώτρησης, Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφορά στη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη στην ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι αυξάνονται τα αποθέματα της Κύπρου σε φυσικό αέριο. «Η ανακάλυψη», σημείωσε, «επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα, όπως προσδοκούσαμε και πλήρη συσχετισμό με το Ζορ, δηλαδή τα ίδια γεωλογικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά» είπε.
«Λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος, δεν κατέστη δυνατό να έχουμε την εκτίμηση των ποσοτήτων ή το εύρος των ποσοτήτων του φυσικού αερίου και γι’ αυτό τον σκοπό, η κοινοπραξία Eni και Total θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μελέτες τις επόμενες μέρες για να καταδείξουν με περισσότερη ευκρίνεια τις ποσότητες ΦΑ», συμπλήρωσε ο κ. Λακκοτρύπης. Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως το ερευνητικό σκάφος SAIPEM 12000 αναχωρεί απόψε ή το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί για την προγραμματισμένη γεώτρηση στον «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.
Σημείωσε ωστόσο πως η γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3 δεν έχει ξαναπραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού αφορά σε ανθρακούχες δομές νεαρότερης ηλικίας σε πιο ξέθαβα νερά. Η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» ξεπέρασε το βάρος των 3.800 μέτρων.
«Και ελπίζουμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τα οποία θα ανοίξουν ένα γεωλογικό μοντέλο στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η ExxonMobil θα ζητήσει τα γεωλογικά δεδομένα από την ΕΝΙ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ήδη καθορίστηκε ο πρώτος στόχος στο τεμάχιο 10 με το όνομα «Δελφίνος», ενώ ο δεύτερος με το όνομα «Ανθέα» είναι στο στάδιο του τελικού καθορισμού. Η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 είναι προγραμματισμένη για τον δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Απ’ εκεί και πέρα γνωρίζω ότι συνεργάζονται οι εταιρείες, αλλά αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τις δύο εταιρείες, είπε.
Leave a Reply