AGROTIS

Η ξεχασμένη Βιολογική Γεωργία

by

[Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ] Η ξεχασμένη Βιολογική Γεωργία

AGROTIS

Στην Κύπρο, μετά από πολλές δεκαετίες συμβατικής γεωργίας, είναι επιτέλους καιρός να γίνει μια σημαντική στροφή στη βιολογική γεωργία.  Ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά ελκυστική επιλογή για ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων – και ειδικά νέων ανέργων, που επιθυμούν την ενασχόλησή τους με τη γεωργία. Όμως, για να ξεκινήσει ευοίωνα μια τέτοια επιλογή και να δημιουργηθεί μια γεωργική επιχείρηση, θα πρέπει η πολιτεία να παρέχει την κατάλληλη ενημέρωση και κατάρτιση για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ένταξη στο γεωργικό επάγγελμα και στις συνθήκες που το περιβάλλουν.

 

Η επικρατούσα κατάσταση

Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος μάς ενημερώνει ότι στην Κύπρο, μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η βιολογική γεωργία παρουσίασε σημαντική αύξηση. Επισημαίνει ότι ενώ στο τέλος του 2002 ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών ανερχόταν στους 45 και της βιοκαλλιεργούμενης έκτασης στα 1,600 δεκάρια (ποσοστό 0,12% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης), σήμερα οι βιοκαλλιεργητές πλησιάζουν τους 400, σε έκταση μεγαλύτερη των 18,000 δεκαρίων (ποσοστό 1,4%). Εμείς απαντάμε όμως ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός, εάν τον συγκρίνουμε με τη θεαματική αύξηση των βιοκαλλιεργητών βιολογικών προϊόντων σε άλλες χώρες της ΕΕ, με την Ισπανία και την Ιταλία, μεσογειακές χώρες όπως και η Κύπρος, να κρατάνε τα ηνία.

Ο μικρός αριθμός των 400 μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί ως ανεπαρκής παροχή ενημέρωσης, κινήτρων και προγραμμάτων ένταξης στον συγκεκριμένο κλάδο από την πολιτεία. Υπάρχει τουλάχιστον ένα Πρότυπο Βιολογικό Αγρόκτημα στην Κύπρο, με σκοπό τη δια βίου μάθηση των παραγωγών σε πρακτικά θέματα που αφορούν τη βιολογική γεωργία; Όχι βέβαια!

Για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας επιβάλλεται να γίνει ευαισθητοποίηση του κοινού για τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας, με την προτίμηση που πρέπει να δείξει προς τα προϊόντα βιολογικής παραγωγής. Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αποτελεί μια αποτελεσματική στήριξη του τομέα και εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν επιβάλλεται η πολιτεία να δώσει τη δέουσα σημασία.

Επίσης ο ρόλος των Πανεπιστημίων πρέπει να είναι πολύ σημαντικός, με την οργάνωση προγραμμάτων  εκπαίδευσης και κατάρτισης γεωπόνων και παραγωγών.  

Τέλος αναγκαία είναι η χάραξη στρατηγικής για τη διακίνηση και εμπορία των προϊόντων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

 

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου παρά την κρίση, οι εξαγωγές ελληνικών βιολογικών προϊόντων καταγράφουν σταθερή άνοδο, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται ”αγαπημένοι” πελάτες των ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Φέτος, οι ελληνικές εξαγωγές βιολογικών προϊόντων σημειώνουν αύξηση της τάξης του 5%-6% σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχουν στο εξωτερικό τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι το παράδειγμα της εταιρείας Gaea, το βιολογικό ελαιόλαδο της οποίας παρουσίασε το 2011 αύξηση των πωλήσεων στη Γερμανία της τάξης του 28% σε σχέση με το 2010.

Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα τα τελευταία 3 χρόνια και έχει στρέψει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων προς τη γεωργία και την αξιοποίηση κυρίως ανεκμετάλλευτων γεωργικών εκτάσεων.

 

Το Βιολογικό λάδι στις αγορές του κόσμου

Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή το βιολογικό ελληνικό λάδι έχει κατακτήσει τις αγορές του κόσμου. Η στροφή στη βιολογική καλλιέργεια ελαιών για παραγωγή ελαιολάδου προσφέρει σίγουρο εισόδημα σε Έλληνες παραγωγούς. Μάλιστα η τιμή για ένα κιλό βιολογικό λάδι -όταν αυτό είναι τυποποιημένο- είναι διπλάσια, ακόμα και τριπλάσια, σε σχέση με το συμβατικό. Για παράδειγμα, αν ένα κιλό ελαιόλαδο που προέρχεται από συμβατική καλλιέργεια κοστίζει 2 ευρώ, το βιολογικό λάδι κοστίζει 6 ευρώ το κιλό.

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει το βιολογικό λάδι πιο ακριβό και γιατί η ζήτηση από το εξωτερικό -παρά την κρίση- συνεχίζει να είναι μεγάλη;

Είναι το γεγονός ότι η παραγωγή γίνεται με ήπια μέσα και με κατά το δυνατόν φυσικές διεργασίες, χωρίς τη χρήση ουσιών, όπως τα χημικά λιπάσματα, χημικά γεωργικά φάρμακα και ρυθμιστικές ουσίες.

Η Βιολογική Γεωργία χρησιμοποιεί ήπιες τεχνικές καλλιέργειας και μέσα φυτοπροστασίας και λίπανσης, που δεν αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, της εμπειρίας και της ελληνικής παράδοσης.

Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, που στοχεύει στην παραγωγή μιας άριστης ποιότητας ελαιολάδου, απαλλαγμένου από υπολείμματα αγροχημικών και περιορίζει τη μόλυνση με αγροχημικά του εδάφους, του νερού και του αέρα. Συντελεί στη διατήρηση της ποικιλότητας πολύτιμων φυτών, ζώων και γενετικού υλικού.

 

Εν κατακλείδι

Από αυτές τις στήλες τονίστηκε πολλές φορές: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η βιολογική γεωργία. Με επιμόρφωση και παροχή κινήτρων, με σκοπό να επιτευχθεί σε δύσκολους σημερινούς καιρούς η ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η ανεργία. Τέλος στην εσωστρέφια, ας ακολουθήσουμε παραδείγματα άλλων. Για το καλό των τωρινών και των επόμενων γενεών.