Επί τάπητος η οικονομία στη σκιά της τραγωδίας

by

Σύσκεψη στο προεδρικό
Επί τάπητος η οικονομία στη σκιά της τραγωδίας



Στη σκιά της εθνικής τραγωδίας στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, και σε βαρύ κλίμα, λόγω των συνεπειών στην οικονομία από την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, θα συναντηθούν σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων, με αντικείμενο την οικονομία. Η εξ αναβολής νέα σύσκεψη πραγματοποιείται στις πέντε το απόγευμα.

Η σύσκεψη, η δεύτερη που είχε στόχο την οριστικοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω του τριήμερου πένθους για τα θύματα της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Η αναβολή έχει δώσει την ευχέρεια στην κυβέρνηση να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πολύνεκρη έκρηξη, και από την απενεργοποίηση και μερική καταστροφή του σταθμού στο Βασιλικό.


Τα δεδομένα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ακόμα πιο δύσκολα από ότι πριν από την 11η Ιουλίου. Η πολιτική ηγεσία καλείται, τώρα, να εξεύρει τρόπους να προλάβει νέες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, αλλά και την περαιτέρω επιδείνωση του κόστους δανεισμού, που θα εκτοξεύσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του i-kypros, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται σήμερα να ενημερώσει τα κόμματα για το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού και τις προεκτάσεις των ζημιών στην πραγματική οικονομία επειδή ο σταθμός τέθηκε εκτός λειτουργίας, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα». Η παραγωγή του σταθμού κάλυπτε το 53% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Κύπρο, με κόστος, σε σημερινές τιμές, περίπου €1,5 δισ.

«Κλειδώνουν» μέτρα

Η πολιτική ηγεσία καλείται, τώρα, να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων άμεσης εφαρμογής, που θα στείλει τα απαραίτητα μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Μεταξύ των μέτρων που έχουν κλειδώσει περιλαμβάνεται η αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία, καθώς και η εισαγωγή κλιμακωτού τέλους για όλες τις κερδοφόρες εταιρείες, ένα μέτρο που συμφωνήθηκε και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Πρόκειται, επίσης, να οριστικοποιηθούν και τα τέσσερα από τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης που είχαν συμφωνηθεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗ.ΚΟ., δηλαδή, μεταξύ άλλων: Ένταξη νεοεισερχομένων στην αναλογική σύνταξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εισαγωγή εισφοράς για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ταμείο Συντάξεων τους που να φθάνει το 3,5% και αύξηση της συνεισφοράς τους στο Ταμείο για χήρες και ορφανά από 0,8 % στο 1,5% -2%.

Επιπλέον, αποσύνδεση της καταβολής γενικών αυξήσεων στο δημόσιο από τις αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς και αλλαγή του υπολογισμού του εφάπαξ και της σύνταξης των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο του μισθού των τελευταίων 30 μηνών και όχι του μισθού του τελευταίου μήνα.

Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, αναμένεται να περιληφθούν και μέτρα για μείωση των δαπανών, όπως η κατάργηση πρόσθετων κενών θέσεων στο δημόσιο, η μείωση των υπερωριών και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.