Photo Malas-kolones A-----

Εκλογές 2013: Οι υποψήφιοι μιλούν για το περιβάλλον

by

Σταύρος Μαλάς: 

Περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ

Photo Malas-kolones A-----
Απαντήσεις για σημαντικά ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, δίνει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «ΠΑ». Καταθέτει τις απόψεις του για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, τα ”πράσινα” επαγγέλματα και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για τον κ. Μαλά μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να διαχέεται σε όλους τους τομείς, ενώ η ανάπτυξη, ζητούμενο στην εποχή μας, μπορεί να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Μιλά για μια ισορροπημένη και φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, επισημαίνοντας ότι «η πράσινη ανάπτυξη έτσι όπως παρουσιάζεται είναι ανεπαρκής και δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα».  
Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου
κ. Μαλά, το περιβάλλον ποια θέση κατέχει στην προεκλογικό σας πρόγραμμα;
Πολύ σημαντική. Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής. Η περιβαλλοντική μας πολιτική στοχεύει στην προστασία, σωστή διαχείριση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Ως κύριο στόχο θέτουμε την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, όχι μόνο για τις τωρινές γενιές αλλά και τις επερχόμενες. Οι βασικές αρχές που διέπουν την πολιτική αντίληψη μας για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη αντιμετωπίζουν ισότιμα την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και την προστασία του περιβάλλοντος. 
Δεσμεύομαι ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης που αφορά στο περιβάλλον στόχο θα έχει να  εφαρμόσει μια συνολική και συγκροτημένη πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος, προχωρώντας με αποφασιστικά βήματα στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την ανακύκλωση και την οικολογική διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών γεωργικής και βιομηχανικής δράσης και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Μαζί με τους συμπολίτες μας θα σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια αναπτυξιακή πορεία που θα συμβάλλει στην εξισορρόπηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και στην ικανοποίηση των αναγκών κάθε πολίτη.
Πώς αντιλαμβάνεστε τη σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική;
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και κυρίως λόγω της ανθρώπινης παραγωγικής δραστηριότητας. Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται στο σημαντικότερο κίνδυνο του πλανήτη υπονομεύοντας το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και της ίδιας της άπληστης οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσε την κλιματική αλλαγή. 
Κατά την άποψή μου η σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να διαχέεται σε όλους τους τομείς. Η περιβαλλοντική πολιτική σήμερα, θα πρέπει πρωτίστως να περιλαμβάνει, την υιοθέτηση νέων πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, που θα λαμβάνουν σοβαρότατα υπόψη τις σημερινές συνθήκες και θα έχουν ως στόχο, τη διατήρηση των δυνατοτήτων του οικοσυστήματος και των φυσικών πόρων, μέσα σε μια γενικότερη στρατηγική Αειφόρου Ανάπτυξης. 
Κύριος άξονας για να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση είναι να αντιληφθούμε που βρίσκεται το πρόβλημα, και το πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο ζωής μας και της ασύδοτης κατανάλωσης. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα παραδείγματος χάριν να ανακυκλώνουμε δεν μας δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να καταναλώνουμε περισσότερα. 
Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει το κράτος και η κοινωνία να αναθεωρήσουν τις πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης, μέσα στα πλαίσια μιας πανεθνικής πλέον εκστρατείας, για προσαρμογή στις νέες δυσμενείς κλιματικές και οικονομικές συνθήκες οι οποίες άρχισαν να επηρεάζουν με ταχύτατα αυξανόμενους ρυθμούς, το τόπο και τη ζωή μας γενικότερα. 
Το περιβάλλον δεν είναι υπόθεση μόνον, και κυρίως, ειδικών, ή κάποιων εξειδικευμένων επιστημόνων, είναι υπόθεση όλων μας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα.
Υποστηρίζω με θέρμη τη διοχέτευση αξιόλογων οικονομικών πόρων προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας, στα πλαίσια της αντίληψης ότι η χρηματοδότηση έργων και δραστηριοτήτων εθνικής εμβέλειας για την προστασία του περιβάλλοντος συνιστά μια κατ’ εξοχήν κοινωνική επένδυση.
Τα ”πράσινα” επαγγέλματα αποτελούν μια σύγχρονη πρόκληση για την Κύπρο. Ποιες ιδέες έχετε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;   
Η προστασία του περιβάλλοντος, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να συντελέσει και στη δημιουργία νέων – σημαντικών σε αριθμό – θέσεων εργασίας.
Θέσεις εργασίας θα προσέφερε, για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας προστατευόμενων περιοχών ή θαλασσών  ταυτόχρονα με τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και πλούτου.
Στα πλαίσια ενός τέτοιου προγράμματος, θα μπορούσαν να αποκατασταθούν εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια και εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες. Να αναπτυχθεί ο οικο-αγροτουρισμός και οι τεχνικές για τον καθαρισμό των νερών, του βυθού και των ακτών. Να γίνουν έργα εξυγίανσης του περιβάλλοντος. Να αναπτυχθούν προγράμματα για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος, έρευνες και δράσεις για τη διατήρηση των αποδόσεων της αλιείας. Προγράμματα οικολογικής γεωργίας, έρευνες και μελέτες για οικολογική διαχείριση της παράκτιας ζώνης, των υγροτόπων και βιότοπων, προγράμματα για την ανακύκλωση υλικών, καθαρισμού των λυμάτων με φυσικά μέσα και δημιουργία δικτύων για επαναχρησιμοποίηση των καθαρισμένων νερών. Να αναπτυχθούν καθαρές τεχνολογίες και έργα.
Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο μας βρίσκεται ακόμη σε υβριδικό στάδιο. Εσείς θα προωθείσετε την περαιτέρω διείσδυσή τους στην κυπριακή πραγματικότητα;
Η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει υψηλά στις προτεραιότητες μας. Χρειάζεται όμως επαναπροσδιορισμός του τρόπου ανάπτυξης τους και διασφάλιση ότι η παραγόμενη ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι πρόσφορο έδαφος κερδοσκοπίας.
H προώθηση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και η ορθολογιστική εκμετάλλευση του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα αποτελέσουν βασικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής μας. Το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βασίζεται στην συνεισφορά του κάθε καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας και ως τέτοιο πρέπει να διασφαλίζει, όπου είναι εφικτό την δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων με βάση εισοδηματικά κριτήρια προς όφελος των χαμηλά αμειβόμενων πολιτών.
Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας θα αποτελέσει βασικό μέλημα μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Δημόσιος Τομέας,  καταναλώνει περίπου 2,5% της συνολικής τελικής κατανάλωσης της χώρας σε ενέργεια, με το 1,5% να καταναλώνεται στα Δημόσια κτίρια. Η μετατροπή δημόσιων κτηρίων σε κτήρια που θα λειτουργούν εξολοκλήρου με ΑΠΕ μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα, ως  κρατική επένδυση που θα συνεισφέρει  μακροπρόθεσμα στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και ως εκ τούτου μακροπρόθεσμα θα μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες.
Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην ορθή ενημέρωση των καταναλωτών για τα πιθανά μέτρα που μπορεί να λαμβάνεις και τις διαθέσιμες και οικονομικά αποδοτικές εξοικονόμησης τεχνολογίες που μπορεί να εφαρμόζουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια ολιστική προσέγγιση που να αντιμετωπίζει άμεσα τις προκλήσεις, και να θέτει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για το όραμα μιας ενεργειακά ανεξάρτητης Κύπρου, παράλληλα με μια φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής ενέργειας. Πιστεύω ότι ο πλέον ουσιαστικός παράγοντας τόσο για την διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου που επιτεύχθηκε από την επιστήμη. 
Και για να ολοκληρώσω την απάντηση στο ερώτημά σας, πιστεύω ότι πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά, ότι η αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος στη νέα εποχή συνδέεται με την παιδεία, τη γνώση της έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογιες, μέσω των οποίων θα προωθήσουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.
Αυτό το διάστημα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Κατά πόσο πιστεύετε ότι η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος;
Πολλοί λένε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος, για εμάς δεν ισχύει αυτό. Για εμάς ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο οικονομική ανάπτυξη, αλλά κοινωνική, και πολιτιστική, σημαίνει ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Σημαίνει, όχι απλώς προστασία, αλλά βελτίωση, ανάπτυξη του περιβάλλοντος, σε όλους τους τομείς.
Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να συμφιλιώσουμε την οικονομική πραγματικότητα με τις κοινωνικές αξίες και την ηθική προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη και φιλική προς το περιβάλλον οικονομία. 
Η συστημική κρίση σε τρόφιμα, καύσιμα και οικονομία που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται ήδη σε πολλές χώρες έχει τη ρίζα της σε ένα οικονομικό πρότυπο που ακόμη δεν έχει ερμηνεύσει την αξία του φυσικού περιβάλλοντος στην καθημερινότητα μας. Έτσι, η βαθιά αποτυχία των διεθνών αγορών σε τομείς όπως οι εκπομπές καυσαερίων διοξειδίου του άνθρακα και η βιοποικιλότητα επιταχύνουν τους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους και υπονομεύουν την ανθρώπινη ευημερία.
Η πράσινη ανάπτυξη έτσι όπως παρουσιάζεται είναι ανεπαρκής και δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί μεν να μειώνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, δεν μειώνει όμως τις κοινωνικές ανισότητες και δεν αυξάνει την απασχόληση σύμφωνα με τους γενικόλογους ισχυρισμούς όπως έχουν δείξει πρόσφατα σχετικές μελέτες στην Ευρώπη. Τα μεγάλα φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα για παράδειγμα σίγουρα μειώνουν τους ενεργειακούς ρύπους, αλλά δεν δημιουργούν πρόσθετες θέσεις απασχόλησης σε σχέση μ’ αυτές που χάνονται. Είναι λοιπόν απαραίτητο η οικονομία να υπηρετεί την κοινωνία και όχι η κοινωνία την οικονομία.

Αναστασιάδης: Μονόδρομος η πράσινη ανάπτυξη

Anastasiades 1

Τις θέσεις του για καίρια ζητήματα που αφορούν το Περιβάλλον καταθέτει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε απαντήσεις ερωτημάτων της «ΠΑ». Μιλά για μια στρατηγική πράσινης ανάπτυξης που εδράζεται στο τρίπτυχο «μείωσε – ξαναχρησιμοποίησε – ανακύκλωσε», που συγχρόνως μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστική θέση της χώρας και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Για τον κ. Αναστασιάδη η σημασία της ύπαρξης μιας περιβαλλοντικά φιλικής ενεργειακής στρατηγικής είναι αναμφισβήτητη, ενώ η επίτευξη ενός  ενοποιημένου στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων της Κύπρου, πάντοτε υπό το πρίσμα των υπαρκτών επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, αποτελεί πρωταρχικό στόχο. «Η επιλογή μας να ασχοληθούμε με το Περιβάλλον δεν ήταν τυχαία», δηλώνει στην «ΠΑ» ο υποψήφιος των εκλογών του Φεβρουαρίου. 

Συνέντευξη: Μαρία Αριστείδου

Σε περίπτωση που εκλεγείτε στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ποιες θα είναι οι αρχές της περιβαλλοντικής σας πολιτικής;

Πρώτα-πρώτα να πούμε ότι το περιβάλλον αντιμετωπιζόταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ως ένα ζήτημα χαμηλής πολιτικής προτεραιότητας. Σήμερα όμως αυτή η αντιμετώπιση έπαψε να υφίσταται. Κατά την άποψή μου όλη η ουσία της όποιας περιβαλλοντικής πολιτικής, της όποιας στρατηγικής για την πράσινη ανάπτυξη, βρίσκεται στο τρίπτυχο «μείωσε – ξαναχρησιμοποίησε – ανακύκλωσε». Και ασφαλώς, το ίδιο το κράτος πρέπει πρώτο απ’ όλους να μετουσιώσει σε πολιτική αυτές τις περιβαλλοντικές αρχές για την επίτευξη μιας πράσινης δημόσιας υπηρεσίας. Το ίδιο το κράτος πρέπει να προσδώσει αξιοπιστία στις διακηρύξεις που υπογράφει αποτελώντας το παράδειγμα στην υλοποίησή τους. Αυτό μπορεί να γίνει με την επιβολή προτύπων καλών πρακτικών που θα περιλαμβάνουν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης και με τη συνεχή έρευνα για διαμόρφωση πολιτικών και κινήτρων. Επίση, βασική αρχή μιας περιβαλλοντικής πολιτικής είναι αυτή που λέει ότι ο «ρυπαίνων πληρώνει». Είναι γι’ αυτό που απαιτείται πολιτική βούληση για ενθάρρυνση της έρευνας και από τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος ώστε να προκύψουν νέες ρυθμίσεις που αφενός να συνάδουν με την στρατηγική 2020 και αφετέρου να είναι προσαρμοσμένες στην κυπριακή πραγματικότητα. Το κράτος οφείλει να επενδύσει πολύ περισσότερα στην έρευνα. Είναι ευθύνη των κρατών μελών να χαράξουν μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική.

Όσον αφορά την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης ποιες είναι οι θέσεις σας;

Σήμερα που αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισης των δομικών αδυναμιών του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και θα συμβιώνει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, δεν αποτελεί απλώς επιλογή, αλλά μονόδρομο. Στο πλαίσιο προώθησης αυτών των προτεραιοτήτων, εμείς προτείνουμε μια σειρά από δράσεις και πολιτικές που συνάδουν τόσο με τους στόχους της Ε.Ε. όσο και με τις ιδιαίτερες ανάγκες του τόπου μας. Και τονίζω: όχι μόνο για εμάς, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά πρωτίστως για τις επόμενες γενιές.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τα δημοσιονομικά εργαλεία, προτείνουμε, μεταξύ άλλων:

Φορολογικά κίνητρα για χρήση τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Διαφοροποίηση του φορολογικού συστήματος, με μετατόπιση του βάρους προς λειτουργίες και προϊόντα που προκαλούν περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αυτό θα
μπορούσε να γίνει μέσα από την επιβολή τελών, ελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις ή χορηγίες για επενδύσεις σε περιβαλλοντική τεχνολογία, παραγωγή ή αγορά περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων.

Εφαρμογή του θεσμού των «πράσινων» συμβάσεων στο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένου και του καθεστώτος προτίμησης «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η αγορά περιβαλλοντικά φιλικών οχημάτων, ανακυκλωμένου χαρτιού, ενεργειακά αποδοτικών συσκευών.

Σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων, προτείνουμε:

Καλλιέργεια κουλτούρας για μείωση των οικιακών και βιομηχανικών απορριμμάτων.

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις οδηγίες της Ε.Ε.

Περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης υλικών. Θέλω εδώ να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για την ανταπόκριση των πολιτών στα διάφορα προγράμματα. Αυτό αποδεικνύει την περιβαλλοντική ευαισθησία των πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να αλλάξουν συνήθειες και τρόπο ζωής εάν έχουν και την ανάλογη στήριξη και κίνητρα από το κράτος και τις τοπικές Αρχές.

Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστική θέση της χώρας μας. Μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες, να αξιοποιήσει το επιστημονικό μας δυναμικό και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων.

Μιλήστε μας για τις τομές στην ενεργειακή πολιτική που πιστεύευτε ότι επιβάλλεται να γίνουν.

Τα δύο μεγαλύτερα κεφάλαια στον ευρύτερο περιβαλλοντικό πεδίο είναι ασφαλώς οι κλιματικές αλλαγές και το ενεργειακό. Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αναμένεται να έχει πιο δραματικές επιπτώσεις σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό έχει πρόσθετους λόγους να συμβάλει στις πολλαπλές πρωτοβουλίες και στόχους της Ένωσης, για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη μείωση κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας. Για να επιτευχθούν τέτοιοι στόχοι εμείς προτείνουμε τη λήψη των εξής μέτρων:

Δημιουργία θετικού νομικού και οικονομικού πεδίου, μέσα από χρηματοδοτικά σχέδια για τις επιχειρήσεις, με στόχο την εγκατάσταση και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μέγιστο βαθμό.

Προώθηση της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στις βιομηχανικές μονάδες.

Προώθηση μέτρων ελέγχου των εκπομπών μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και συλλογή του για παραγωγή ενέργειας.

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία και συσχετισμός της χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης με την περιβαλλοντική συμπεριφορά των εκμεταλλεύσεων.

Σταδιακή μετάβαση από την «οικονομία πετρελαίου», στην «οικονομία φυσικού αερίου» με την προώθηση πιλοτικών εφαρμογών της χρήσης φυσικού αερίου, στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα στις μεταφορές.

Η σημασία της ύπαρξης μιας σταθερής, ασφαλούς και περιβαλλοντικά φιλικής ενεργειακής στρατηγικής, με μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής των πιο περιβαλλοντικά φιλικών μορφών ενέργειας, είναι αναμφισβήτητη. Γι’ αυτό εισηγούμαστε:

Δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής για τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής.

Δημιουργία ερευνητικού κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ε.Ε. Το κέντρο θα εκπονεί μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες με πρόβλεψη του αναμενόμενου οικονομικού κόστους ή/και οφέλους.

Λήψη γενναίων αποφάσεων για την άμεση έλευση του Φυσικού Αερίου, σε συνεργασία με το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες, δια μέσου αγωγού, με την προοπτική διασύνδεσης των κυπριακών κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου όταν εξορυχτούν .

Διαμόρφωση χωροταξικών και οικονομικών κινήτρων και απλοποίηση διαδικασιών για άμεση προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναπροσαρμογή της τιμολόγησης ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε θέματα κατανάλωσης ενέργειας.

Προδιαγραφές και κίνητρα για νέες κατοικίες που θα αξιοποιούν το βιοκλίμα του νησιού και αρχιτεκτονική ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Υιοθέτηση πολιτικής ενοικίασης μόνο ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων για τις ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το υδατικό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Εσείς ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε; 
Το υδατικό είναι ένα ακόμη κεφαλαιώδους σημασίας θέμα προς το οποίο πρέπει να ενεργοποιηθούμε στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού. Θέλω να θυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει τη Κύπρο και τη Μάλτα ως περιοχές ξηρασίας. H ξηρασία και η συνεχής απειλή για ανομβρία, αποτελούν εμπόδια για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Συνεπώς απαιτείται ένας ενοποιημένος στρατηγικός σχεδιασμός διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων της Κύπρου και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης, σφαιρικής και μακροπρόθεσμης πολιτικής, για βιώσιμη και αειφόρο χρήση τους, υπό το πρίσμα και των υπαρκτών επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Για επίτευξη τέτοιων στόχων απαιτούνται μεταξύ άλλων:

Διαμόρφωση από τον Ενιαίο Φορέα Υδάτων μιας ολοκληρωμένης μακροπρόθεσμης και αειφόρου υδατικής πολιτικής σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναθεώρηση της υδατικής πολιτικής για διαχείριση της ζήτησης στη γεωργία, τον τουρισμό και τους άλλους τομείς, που να περιλαμβάνει δέσμη κινήτρων και εφαρμογή κατάλληλης τιμολόγησης για μείωση της ζήτησης.

Χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων, με ένταξη τους στο υδατικό ισοζύγιο όπου είναι εφικτό, κατόπιν τεχνοοικονομικής μελέτης για τη πλέον ενδεδειγμένη χρήση τους.

Ενθάρρυνση προσεγγίσεων διαχείρισης της ζήτησης, που θα περιλαμβάνει εγκατάλειψη γεωργικών αρδεύσιμων εκτάσεων, μείωση των διαρροών στα υδρευτικά δίκτυα, εφαρμογή νέων τεχνολογιών άρδευσης και συστήματα ύδρευσης για εξοικονόμησης νερού, εφαρμογή κατάλληλων μηχανισμών τιμολόγησης και δέσμη οικονομικών κινήτρων και επιχορηγήσεων.

Εφαρμογή οργανωμένης στρατηγικής συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την ορθολογική διαχείριση του νερού, περιλαμβανομένης της εξοικονόμησης, της χρήσης ανακυκλωμένου νερού και της εγκατάστασης συστημάτων ανακύκλωσης.

Ποια θέση μπορεί να έχει το Περιβάλλον σε ένα όραμα για την Κύπρο του αύριο;
Στόχος μας, μπαίνοντας σ’ αυτή την προεκλογική διαδικασία, ήταν να παρουσιάσουμε στους πολίτες το όραμά μας για την Κύπρο του αύριο. Ήταν να παρουσιάσουμε τις συγκεκριμένες πολιτικές μας προτάσεις, που πιστεύουμε ότι μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο, όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση αλλά στην ανάπτυξη και την ευημερία. Οι προτάσεις αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από διάλογο με την κοινωνία. Ένα διάλογο που εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε και την επομένη των εκλογών. Θέλαμε, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο πολίτης να μπορεί να διαμορφώσει ελεύθερα άποψη, αφού ακούσει και αξιολογήσει τις θέσεις και προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων. Θέλαμε να ακούσει ποιος είναι ο δικός μας δρόμος για ένα νέο μοντέλο κράτους, σύγχρονου και νοικοκυρεμένου, που εξυπηρετεί τους πολίτες του, που φροντίζει για την ανάπτυξη και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Συνεπώς η επιλογή μας να ασχοληθούμε με το Περιβάλλον δεν ήταν τυχαία, γιατί είναι πεποίθησή μας ότι οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος μπορούν να υπηρετήσουν όλους τους πιο πάνω στόχους.