Νέους αγρότες ζητά η Κύπρος
Του Παύλου Νεοφύτου
«Ένας νέος άνεργος θα μπορούσε να αποταθεί στο Υπουργείο Γεωργίας ώστε να επωφεληθεί από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», λέει στην «ΠΑ» ο κ. Κουγιάλης
Μετά την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη αρκετοί νέοι Κύπριοι άρχισαν να προβληματίζονται κατά πόσο θα μπορούσαν να ασχοληθούν με την αγροτική οικονομία. Κι εκεί που ουδέποτε κάποιοι – πολλοί από αυτούς με πτυχία άσχετα απ’ τον τομέα –είχαν σκεφτεί την ενασχόληση με την αγροτική ζωή, ψάχνουν σήμερα πόρτα ανοιχτή για να μπουν. Το καλοκαίρι συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Τμήματος Γεωργίας για νέους γεωργούς (νέους στον τομέα, όχι ηλικιακά) γύρω στα 600 άτομα Παγκύπρια! Καθόλου λίγοι εάν αναλογιστεί κανείς την φθίνουσα πορεία της γεωργίας στο νησί.
Το πρώτο γεωργικό κολλέγιο
Με ολοένα αυξημένες τις ανάγκες και το ενδιαφέρον, τους προσεχείς μήνες προγραμματίζεται να λειτουργήσει από ιδιωτικό πανεπιστήμιο με έδρα τη Λάρνακα το πρώτο γεωργικό κολλέγιο της Κύπρου, το οποίο θα παρέχει σε μελλοντικούς αγρότες δίπλωμα στη Γεωργία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων Γεωργίας. Το διετές πρόγραμμα σπουδών θα περιλαμβάνει εξειδίκευση στη γεωργία, τη φυτοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία.
Σε δηλώσεις του στην «Πράσινη Ασπίδα», o κ. Μάριος Βασιλείου, Γεωπόνος και υπεύθυνος του εν λόγω προγράμματος, τόνισε ότι στις μέρες μας υπάρχουν οι ανάγκες για γεωργούς, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά ανά το παγκόσμιο. «Με τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού υπάρχει συνεχής ανάγκη για περισσότερη παραγωγή τροφίμων», σημείωσε, για να προσθέσει ότι με το μέσο όρο ηλικίας του Κύπριου κτηνοτρόφου να τοποθετείται στα 55, υπάρχει ανάγκη για νέους επαγγελματίες στο χώρο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, πρωτογενείς τομείς, όπως η γεωργία, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, είναι η ιδανική οδός.
Κουγιάλης: «Να ανανεώσουμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας»
Όσον αφορά την ανάγκη για νέους αγρότες, την ίδια άποψη συμμερίζεται και το αρμόδιο Υπουργείο. Μιλώντας στην «ΠΑ» o Υπουργός Γεωργίας, κ. Νίκος Κουγιάλης, επιβεβαίωσε ότι σήμερα υπάρχουν οι ανάγκες για απασχόληση νέων Κύπριων αγροτών και ένας ιδιαίτερος λόγος, όπως είπε, είναι για να ανανεώσουμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας».
«Ένας νέος άνεργος θα μπορούσε να αποταθεί στο Υπουργείο Γεωργίας, πρόσθεσε, ώστε να επωφεληθεί, από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που θα βοηθήσει με επιδοτήσεις μέχρι και 60% του κόστους κεφαλαίου, την εγκατάσταση νέων γεωργών και κτηνοτρόφων». Μιλώντας με αριθμούς, είπε συγκεκριμένα πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοχέτευση 240 εκατ. ευρώ στην αγροτική οικονομία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, του οποίου η έγκριση αναμένεται, όπως τόνισε, σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Υπουργός Γεωργίας εκτιμά ότι το νέο Πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2015. «Φροντίζουμε ως Υπουργείο ώστε όλοι αυτοί που θα λάβουν αυτές τις χορηγίες, από το πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης για να εγκατασταθούν ως νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, να τύχουν και της ανάλογης εκπαίδευσης, ώστε να είναι επαρκώς καταρτισμένοι στον τομέα τους», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.
Σε κίνδυνο το μέλλον της παραγωγής τροφίμων
Τις απόψεις του για το ίδιο θέμα είχε την ευκαιρία να καταθέσει ο Υπουργός και στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης για τη Γεωργία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο στις 27 και 28 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 42 χωρών. «Χωρίς την ένταξη περισσότερων νέων στη γεωργία το μέλλον της παραγωγής τροφίμων και του φυσικού μας περιβάλλοντος βρίσκονται σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουγιάλης, που υποστήριξε την εφαρμογή της κλιματικά έξυπνης γεωργίας στην παραγωγική διαδικασία στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της οικογενειακής μορφής γεωργίας στην αγροτική οικονομία.
Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η οικονομική κρίση μας έδωσε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής διασφαλίζοντας τόσο την επάρκεια τροφίμων όσο και την ενίσχυση της απασχόλησης στην ύπαιθρο με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Παλέρμο τονίστηκε η ανάγκη λήψης κοινών μέτρων σε πολιτικό επίπεδο, για στήριξη των νέων γεωργών και ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, για προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον γεωργικό τομέα και τη διάχυση της γνώσης στους γεωργούς, για υιοθέτηση μέτρων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.