«Σκανδαλώδεις» οι εκτιμήσεις για Ακάμα
«Σκανδαλώδεις» χαρακτηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γης στον Ακάμα τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και του Κτηματολογίου, για τις ιδιωτικές περιουσίες εντός της περιοχής NATURA (Φύση 2000) στη χερσόνησο Ακάμα. Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή «εκφράζει την απορία της προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Κτηματολόγιο Κύπρου, πώς μπόρεσαν εντός 6 μηνών να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις όλων των τεμαχίων γης στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και όλων των ιδιωτικών τεμαχίων, τα οποία είναι εντός των ζωνών προστασίας Φύση 2000 και με ποια κριτήρια, ενώ οι ιδιοκτήτες περιμένουν από το Κτηματολόγιο εδώ και 5 χρόνια να αρχίσουν τις εκτιμήσεις για σκοπούς αποζημίωσης και ανταλλαγής, χωρίς καμία ανταπόκριση».
Περιουσίες «ως να αξίζουν μηδέν»
Συνεχίζει με τα ακόλουθα η ανακοίνωση της Συντονιστικής: «Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάιο 2009, ”για τον υπολογισμό της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, θα λαμβάνεται υπόψη ως δεδομένη η δυνατότητα ανάπτυξής της, ως αυτή να διέθετε ικανοποιητική προσπέλαση και να είχε επαρκή κατάλληλη και συνεχή υδατοπρομήθεια”.
»Επίσης, “για ιδιοκτησίες που εμπίπτουν στην περιοχή Φύση 2000 και ουδέποτε είχαν δικαίωμα ανάπτυξης, θα λογίζεται συντελεστής 10%, για ιδιοκτησίες περίκλειστες στο Κρατικό Δάσος και εμπίπτουν στην περιοχή Φύση 2000 6% και σε ιδιοκτησίες οι οποίες ήταν ενταγμένες σε Τουριστική Ζώνη και εμπίπτουν σε περιοχή προστασίας Φύση 2000 25%”.
»Σημειώνουμε ότι πριν από 4 μήνες, μετά από συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργείο Εσωτερικών και γραπτό υπόμνημα της Συντονιστικής, ο κ Νικολαΐδης, σε γραπτή του επιστολή με ημερομηνία 22 Απριλίου 2014 και την οποία υπογράφει ό ίδιος προσωπικά, μας ενημερώνει ότι “η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραμένει σε ισχύ, από τη στιγμή που δεν έχει τροποποιηθεί ή δεν έχει ληφθεί άλλη σχετική απόφαση”.
»Δυστυχώς, όλες οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από το Κτηματολόγιο αγνοούν παντελώς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Μαΐου 2009, με αποτέλεσμα όλες οι περιουσίες που είναι ενταγμένες εντός της περιοχής Φύση 2000, ανεξάρτητα πού βρίσκονται, σε ποια κοινότητα ή τοποθεσία, δηλαδή εντός και εκτός του δάσους, κοντά στα χωριά ή στην παραλία, να είναι εξευτελιστικής αξίας, ως να αξίζουν μηδέν, με βάση του ότι είναι ενταγμένες στις Περιοχές Φύση 2000 και χωρίς αναπτυξιακά δικαιώματα».
Τον Οκτώβριο, ακροάσεις για προσφυγές
«Θεωρούμε την πράξη αυτήν του Κτηματολογίου και του Υπουργείου Εσωτερικών σκανδαλώδη, και καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες να ζητήσουν και να πάρουν τις εκτιμήσεις των ιδιοκτησιών τους από το Κτηματολόγιο, και να προμηθευτούν από τον Γραμματέα κ. Χατζημηνά και από τους Προέδρους των κοινοτήτων την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να υποβάλουν αμέσως ενστάσεις.
»Ενημερώνουμε δε, τους ιδιοκτήτες γης ότι τον Οκτώβριο 2014 θα έχουμε και τις ακροάσεις για τις προσφυγές που έχουν υποβάλει αρκετοί ιδιοκτήτες όσον αφορά τη νομιμότητα ένταξης των περιουσιών τους εντός του Φύση 2000 από την επιστημονική επιτροπή του Τμήματος Περιβάλλοντος, και ευελπιστούμε ότι και σε αυτό το σημείο, το Ανώτατο Δικαστήριο θα μας δικαιώσει».
Καμιά απάντηση για το Διαχειριστικό
Η Συντονιστική εκφράζει «απογοήτευση για το Διαχειριστικό Σχέδιο και τη θέση του Υπουργείου Γεωργίας, ότι ακόμη βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσής του, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση ως κοινότητες και ιδιοκτήτες γης. Παρόλον ότι στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό κ. Πετρίδη, ζητήσαμε να έχουμε ενημέρωση για το Σχέδιο όπως δόθηκε από τους μελετητές, ακόμη δεν έχουμε καμία απάντηση. Αν και αρχικά υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα έκανε τη διαφορά και θα έπαιρνε αμέσως τις πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να σκεφτεί το πολιτικό κόστος, για δικαίωση των ιδιοκτητών γης και κοινοτήτων Ακάμα, μετά από 25 χρόνια απραξίας από τις διάφορες κυβερνήσεις, δυστυχώς βλέπουμε το αντίθετο, με αποτέλεσμα η ποθητή ήπια αειφόρος ανάπτυξη και δικαίωση των ιδιοκτητών γης να παραμένει ένα όνειρο.
»Καλούμε την Κυβέρνηση να κινηθεί πλέον με γρήγορους ρυθμούς και να πράξει το αυτονόητο, και τουλάχιστον μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, να μη στρουθοκαμηλίζει και να αφήνει στη μοίρα τους τούς πολίτες, οι οποίοι με μεγάλη υπομονή αναμένουν τη δικαίωσή τους.
»Η Συντονιστική Επιτροπή και οι ιδιοκτήτες γης υπενθυμίζουν ότι πρότειναν λύσεις όπως τη δημιουργία του στρατηγικού σχεδίου αειφόρου οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης και το οποίο, με την υλοποίησή του, θα μπορούσε να βοηθήσει και να δημιουργήσει τους οικονομικούς πόρους για πράσινη ανάπτυξη. Πρότειναν ακόμη τη δημιουργία ενός πράσινου ταμείου για το κράτος, για να μπορέσει να λειτουργήσει το Διαχειριστικό Σχέδιο, όμως ακόμη και σε αυτήν την πρόταση δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση,
»Ευελπιστούμε, έστω και την υστάτη, η κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι αρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις – λύσεις που θα επιτρέπουν την ήπια αειφόρο ανάπτυξη στη χερσόνησο Ακάμα, αλλά και την αποζημίωση και ανταλλαγή με χαλίτικη γη στη βάση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Είκοσι πέντε χρόνια είναι πολλά».
Όχι σε «μαγειρεμένο» Διαχειριστικό
Να υπενθυμίσουμε ότι μια ενισχυμένη αντιπροσωπία της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γης Ακάμα, αποτελούμενη από τους κοινοτάρχες Νέου Χωρίου Ανδρέα Χριστοδούλου Μάχιμο, Ίνειας Γιάγκο Τσίβικο, Δρούσειας Στέλιο Κουππάρη, Κάθικα Μενέλαο Τούρβα, Πάνω Αρόδων Ματθαίο Στεφάνου και από τον Γραμματέα και εκπρόσωπο Τύπου Σάββα Χατζημηνά και τον δικηγόρο Μάριο Παπαλοΐζου, έγιναν στις 11 Ιουλίου 2014 δεχτοί στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, «ομόφωνα δήλωσε προς τον κ. Πετρίδη ότι δεν θα γίνει αποδεκτό οποιοδήποτε Διαχειριστικό Σχέδιο το οποίο θα είναι μαγειρεμένο και σερβιρισμένο από το Τμήμα Περιβάλλοντος και τις υπηρεσίες των εμπλεκόμενων Υπουργείων, και το οποίο δεν θα έχει πρώτα συζητηθεί και διαβουλευτεί με τις κοινότητες και τους ιδιοκτήτες γης.
»Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Συντονιστική ζήτησε από τον Υφυπουργό να της δοθεί η αρχική μελέτη, όπως έχει ετοιμαστεί από τους μελετητές και παραδοθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος, για να τη μελετήσει και να δώσει και τις δικές της απόψεις και εισηγήσεις».
«Δεν είναι πεδίο κριτικής»
Το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε, την ίδια μέρα, ανακοίνωση σε σχέση με το αίτημα αυτό, αναφέροντας ότι «οι διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και με το κοινό ευρύτερα ήταν και είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν πριν από την υιοθέτησή του Σχεδίου». Προστίθενται τα εξής: «Το Διαχειριστικό Σχέδιο θα παρουσιαστεί, επίσης, στη Υπουργική Επιτροπή για τον Ακάμα, η οποία έχει οριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει, ήδη, προβεί σε διαβούλευση στην αρχή της ετοιμασίας του Σχεδίου, αφού κύριος σκοπός του είναι να διαμορφωθεί ένα σχέδιο, το οποίο να τύχει αποδοχής από την τοπική κοινωνία. Συνεπώς, η διαδικασία ετοιμασίας του Διαχειριστικού Σχεδίου NATURA δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κριτικής, πριν από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων διαδικασιών».