H Kυβέρνηση προωθεί διαστημικές τεχνολογίες για έρευνα
Τεχνολογίες για την πολιτική του διαστήματος προωθεί το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Γιώργο Κωμοδρόμο που εκπροσώπησε τον Υπουργό στο 2ο διεθνές συνέδριο για την τηλεπισκόπηση και την γεωπληροφορική του περιβάλλοντος που διοργανώθηκε στην Πάφο και που φέτος ήταν αφιερωμένο στον Τάσο Μητσόπουλο.
Προωθούμε είπε, τις διαστημικές τεχνολογίες, γιατί είναι και πολιτική της Κυβέρνησης να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία, η οποία σημείωσε θα φέρει την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Ο κ Κωμοδρόμος αναφέρθηκε και στη συμφωνία που έχει το Υπουργείο με την European Space Agency προσθέτοντας πως επιθυμία του Υπουργείου είναι να προχωρήσει περαιτέρω με αυτή την συνεργασία γιατί – όπως είπε- και η Κύπρος είναι χώρος πολύ σημαντικός στις τεχνολογίες διαστήματος. Πρόθεση μας σημείωσε , «είναι να προχωρήσουμε και με διεθνείς συνεργασίες αλλά και να αναπτυχθεί εδώ στην Κύπρο η σχετική βιομηχανία για αυτές τις τεχνολογίες».
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Διόφαντος Χατζημιτσής διοργανωτής του συνεδρίου και εκ μέρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε πως η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί μια ευκαιρία για να προωθήσουμε, – όπως είπε -, «τις διαστημικές τεχνολογίες σε εθνικό επίπεδο και να προσπαθήσουμε το επόμενο έτος να χαράξουμε μια πολιτική έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να προωθήσει περαιτέρω τις διαστημικές τεχνολογίες στην Κύπρο». Επίσης ανέφερε το συνέδριο, προωθεί την μελλοντική ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος με πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή οικονομία και την στρατηγική θέση της Κύπρου. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ Χάρης Πουαγκάρε με δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτό το συνέδριο που πρωτοστατεί – όπως είπε -, στην επιστήμη της τηλεπισκόπησης και την γεωπληροφορική του περιβάλλοντος. Είναι ένας τομέας συνέχισε, όπου το ΤΕΠΑΚ έχει επενδύσει σημαντικά και εκτίμησε ότι μέσω αυτού προάγεται η Κύπρος διεθνώς με την αριστεία που παρουσιάζει στον τομέα της γεωπληροφορικής.
Ο Κυριάκος Θεμιστοκλέους που εκπροσώπησε την κοινότητα επιστημόνων που έχει συσταθεί στην Κύπρο και που ασχολείται με καινοτόμες επιστήμες όπως το διάστημα τη τηλεπισκόπηση και την γεωπληροφορική ανέφερε πως στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 120 σύνεδροι από 30 διαφορετικές χώρες. Στο πλαίσιο της ημέρας, κατέληξε, παρουσιάστηκαν όλες οι καινοτόμες μεθόδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή διεθνώς στην γεωπληροφορική.