Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, ανέπτυξαν μια ομάδα πολυμερών όπου όταν έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες διασπώνται.
Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, τα πολυμερή αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή πλαστικών σακουλών που θα βιοδιασπώνται.
Η ρύπανση που προκαλείται στο περιβάλλον από τις πλαστικές τσάντες είναι τεράστια, δεδομένου ότι παράγονται και χρησιμοποιούνται καθημερινά εκατομμύρια από αυτές.
Η βιοδιάσπαση μιας πλαστικής τσάντας απαιτεί εκατοντάδες χρόνια.Η παραγωγή των συγκεκριμένων πλαστικών τσαντών θα αποτελέσει μια εξαιρετική λύση για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Η ομάδα ερευνητών αναπτύσσει πολυμερή που «αυτοκαταστρέφονται», μόλις έρθουν σε επαφή με παράγοντες του περιβάλλοντος τους οποίους ρυπαίνουν όταν καταλήγουν εκεί.
Ορισμένα από αυτά καταστρέφονται όταν έρχονται σε επαφή με το θαλασσινό νερό και θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πλαστικές τσάντες από τέτοια πολυμερή, ώστε να μην επιβαρύνεται άλλο το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως συμβαίνει σήμερα.