Ένοχες για τη μετάδοση ασθενειών στους ανθρώπους είναι οι αγριόγατες που ζουν στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέλεξαν περιττώματα αγριόγατων από αγροτικές περιοχές στο Κολοράντο αλλά και από μεγαλουπόλεις όπως το Ντένβερ.
Κατά την ανάλυση των δειγμάτων οι επιστήμονες έψαξαν για το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση (Toxoplasma gondii) και άλλα πρωτόζωα παράσιτα (Giardia duodenalis και Cryptosporidium spp.), που προκαλούν διάρροια και προβλήματα στο στομάχι.
Όπως προέκυψε από την έρευνα οι αγριόγατες των αστικών περιοχών ήταν περισσότερο πιθανό να μεταφέρουν παράσιτα σε σχέση με τις γάτες της επαρχίας.
«Η αυξανόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής σημαίνει ότι άνθρωποι και ζώα μοιράζονται τις ασθένειές τους με όλο και υψηλότερο ρυθμό», δήλωσε ο Sam Scheiner, από το πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών για την Εξέλιξη των Μολυσματικών Ασθενειών.
«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι άνθρωποι και ζώα συνδέονται με τρόπους που επηρεάζουν την υγεία και των δυο πλευρών», προσέθεσε.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αγριόγατες εκτέθηκαν για πρώτη φορά σε παράσιτα από το νερό των πόλεων.
Τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παθογόνοι οργανισμοί μεταδίδονται από τους ανθρώπους στις αγριόγατες και από τις αγριόγατες στους ανθρώπους με ταχύτητα ρεκόρ.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Scott Carver από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Κλινικής Μικροβιολογίας.