«Κινδυνεύουμε από την απουσία Κέντρου Δηλητηριάσεων»

«Κινδυνεύουμε από την απουσία Κέντρου Δηλητηριάσεων»

Του Παύλου Νεοφύτου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, δια του προέδρου του Μιχάλη Λοϊζίδη, σε σχέση με την ανεξέλεγκτη διάθεση στην αγορά, αυτή την περίοδο, άγριων μανιταριών. «Όλα αυτά τα μανιτάρια που συλλέγονται, τα οποία μάλιστα αποτελούν και προϊόν λαθρεμπορίου, διότι για αυτά δεν καταβάλλεται φόρος, διατίθενται στην αγορά χωρίς να τα ελέγχει απολύτως κανένας», τονίζει στην «ΠΑ» ο κ. Λοϊζίδης. «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ανάμεσα σε αυτά κάποτε δεν θα βρεθεί κάποιο δηλητηριώδες μανιτάρι, που θα το αγοράσει κάποιος και θα πεθάνει;», διερωτάται.

Απουσία Κέντρου Δηλητηριάσεων

Σύμφωνα με το πρόεδρο του Μυκητολογικού Συνδέσμου, υπάρχει και μια άλλη διάσταση του προβλήματος, που αφορά την απουσία εξειδικευμένου κέντρου αντιμετώπισης δηλητηριάσεων. Αν και υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεκριμένη απόφαση από τη Βουλή, εδώ και περίπου δέκα χρόνια, για σύσταση μονάδας αντιμετώπισης δηλητηριάσεων, το πρόβλημα ακόμη διαιωνίζεται, την ώρα που πρόσφατα έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία στην Κύπρο του πιο επικίνδυνου μανιταριού στον κόσμο, του Amanita phalloides. Για να παρουσιάσει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, ο κ. Λοϊζίδης μάς αναφέρει ότι το συγκεκριμένο μανιτάρι, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά, καταναλώθηκε άθελα από το σκύλο του ατόμου που το βρήκε, με αποτέλεσμα το ζώο να πεθάνει. «Όμως ο ιδιοκτήτης του σκύλου γύρεψε να βρει ένα σχετικά καινούριο φάρμακο, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να προστατεύσει το συκώτι και τα νεφρά από τέτοιου είδους δηλητηριάσεις και ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο», σημειώνει ο κ. Λοϊζιδης, διερωτώμενος τι θα μπορούσε να γίνει εάν το συγκεκριμένο μανιτάρι το κατανάλωνε άνθρωπος.

Read More

Βιβλικές καταστροφές στα δάση

Την ίδια ώρα, πίσω από την ανεξέλεγκτη και πιθανή διοχέτευση δηλητηριωδών μανιταριών στην αγορά, λαμβάνει χώρα ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. «Γίνονται στην κυριολεξία βιβλικές καταστροφές στα δάση κάθε χρόνο, διότι παρατηρείται μαζική χρήση παράνομων γεωργικών εργαλείων (τσουγκράνας, δίκρανου, σκαλιστηριού κ.ά.) κατά τη συλλογή μανιταριών με συνεπακόλουθη οικολογική καταστροφή, ως αποτέλεσμα της παράνομης αυτής πρακτικής», τονίζει  ο κ. Λοϊζίδης, «διότι οι περισσότεροι μύκητες ζουν σε συμβίωση με τα δέντρα και τα φυτά και ανταλλάζουν μεταξύ τους ουσίες. Όλη αυτή τη διαδικασία, με την επέμβαση των γεωργικών εργαλείων, διαταράσσει την αλυσίδα της ζωής, με αποτέλεσμα να υποφέρουν ολόκληρα τα οικοσυστήματα».

«Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μάλιστα, να βλέπουμε ομάδες από αλλοδαπούς και οικιακές βοηθούς με δίκρανα, τσουγκράνες και άλλα εργαλεία, να συλλέγουν τόνους μανιτάρια για τους εργοδότες τους με στόχο τη λαθραία διοχέτευσή τους στην αγορά, ενώ πολλά Â σπάνια είδη μανιταριών, που αν και χρήζουν προστασίας, καταστρέφονται κι εκείνα», προσθέτει.

Το Υπουργείο Γεωργίας αδιαφορεί

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Γεωργίας με θέμα τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας του «Περί δασών νόμου» από το Υπουργείο Γεωργίας και τους αρμόδιους φορείς», και ακόμη να λάβει την απάντηση του κ. Κουγιάλη.

«Λυπάμαι να διαπιστώσω από τα γραφόμενά σας, ότι ελάχιστη βούληση διαφαίνεται από το υπουργείο σας και τους αρμόδιους φορείς για εφαρμογή της νομοθεσίας και πάταξη της παράνομης και καταστροφικής αυτής πρακτικής, που θέτει ολόκληρα τα δασικά οικοσυστήματά μας και την αλυσίδα της ζωής σε κίνδυνο. (…)Όσον αφορά τις εκάστοτε χλιαρές, άνευ ουσίας, και μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις από το Τμήμα Δασών, αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι καμία ανταπόκριση δεν είχαν, και ούτε πρόκειται να έχουν, πόσο μάλλον όταν ο υπουργός δηλώνει δημόσια ότι το τμήμα δασών δεν έχει προβεί και δεν προτίθεται να προβεί σε περιπολίες, ούτε μέχρι σήμερα έχει καταγγείλει κάποιον παραβάτη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

«Υπάρχει από το 2012 νομοθεσία, στο άρθρο 33 του Περί Δασών Νόμου, που απαγορεύει τη χρήση γεωργικών εργαλείων. Μέχρι φέτος το Σεπτέμβρη δεν έχει καταγγελθεί ούτε ένα άτομο, δεν έχει γίνει ούτε μία περιπολία από το Τμήμα Δασών και δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα πρόστιμο, την ώρα που προβλέπονται πρόστιμα μέχρι ενός χρόνου φυλάκισης και πρόστιμο 500 Ευρώ», τονίζει ο κ. Λοϊζίδης.

«Αυτό που εισηγούμαστε εδώ και χρόνια είναι να καθίσουν κάποιοι αρμόδιοι φορείς, μαζί με τον Μυκητολογικό Σύνδεσμο και κάποιους εμπειρογνώμονες, ίσως από το εξωτερικό, και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τα μανιτάρια, που να αρχίζει από την προστασία του περιβάλλοντος, τη διοχέτευσή τους στην αγορά, να υιοθετηθεί η λίστα με τα 50 ευρωπαϊκά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ως αρχή, μέχρι να γίνει και κυπριακή κόκκινη λίστα, και έτσι να γίνει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία που να προστατεύει τόσο τα μανιτάρια και το περιβάλλον όσο και τους καταναλωτές από περιστατικά δηλητηρίασης και διοχέτευσης επικίνδυνων μανιταριών στην αγορά».

Share this post