Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην «ΠΑ»

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην «ΠΑ»

 

ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:«Μηδενική ανοχή.σε θέματα διαφθοράς»

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

 

Για όλους και για όλα μιλά σε συνέντευξή του στη «Πράσινη Ασπίδα» ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, δηλώνει και στέλνει μήνυμα σε όσους εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις ότι όσο ψηλά και αν βρίσκονται, από όπου και αν προέρχονται, θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού κρατουμένου από αστυνομικούς και σχολιάζει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί απραξίας. Εξηγεί γιατί η κατάσταση στις κεντρικές φυλακές έχει βελτιωθεί και παρουσιάζει τη στρατηγική αντιμετώπισης της εμπορίας προσώπων.

 

Πριν από μέρες, είμαι βέβαιος ότι με τις εικόνες του περιστατικού ξυλοδαρμού κρατουμένου από αστυνομικούς το Φεβρουάριο του 2014 δεν κοιμόσασταν. Ησυχάσατε ότι κάποια πράγματα μπήκαν στη σειρά;

Είναι γεγονός ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας έγινε μια αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της Αρχής, εννέα χρόνια από τότε που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά. Αξιολογήσαμε τις διαδικασίες, ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο που γίνονται οι ανακρίσεις, τις ανάγκες που υπάρχουν για ενίσχυση του ανακριτικού έργου, την μεθοδολογία που ακολουθείται όσον αφορά την προώθηση των υποθέσεων για να εξεταστούν και να ληφθούν αποφάσεις από την Αρχή, τις διαδικασίες και αποφάσεις που λαμβάνονται γενικώς. Στόχος μας να εξετάσουμε πώς διαμορφώνονται τέτοιες διαδικασίες που να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την πληρότητα της έρευνας, περιλαμβανομένης και της αντικειμενικότητας. Στα πλαίσια αυτά συμφωνήθηκε όπως ανατεθεί σε μελετητή η αξιολόγηση των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας της Αρχής, ο οποίος θα υποβάλει εισηγήσεις, κατόπιν συνεννόησης και με τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της Αρχής, να προωθηθούν και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα την καταστήσουν πιο αποτελεσματική στο έργο της. Η μελέτη πρέπει να είναι έτοιμη σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτού αναλάβει η νέα Αρχή τα καθήκοντά της, μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Αρχής.

Περαιτέρω, πρέπει να επισημάνω ότι κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κάθε παράπονο που υποβάλλεται στην Αστυνομία ή στο Υπουργείο, εναντίον μέλους της Αστυνομίας, αποστέλλεται αμέσως στον Γενικό Εισαγγελέα και διερευνάται είτε από την Ανεξάρτητη Αρχή, είτε από Ποινικό Ανακριτή που ορίζει ο ίδιος ο Γεν. Εισαγγελέας. Μέσω και αυτής της πρακτικής έχουμε αύξηση των υποθέσεων αυτών, οι οποίες μέχρι το 2013 κυμαίνονταν περίπου στις 150 το χρόνο, ενώ από το 2014 αυξήθηκαν και ο αριθμός τους έφτασε τις 200, αριθμό στον οποίο αναμένεται να ανέλθουν και το 2015.

Η πλειονότητα των μελών του Σώματος της Αστυνομίας αναδεικνύει καθημερινά τον επαγγελματισμό, την υπευθυνότητα και τον σεβασμό προς τον πολίτη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δυστυχώς, υπάρχουν και αυτοί οι λίγοι αστυνομικοί που κουβαλούν παρωχημένες νοοτροπίες ώστε να προβαίνουν σε πράξεις που συνιστούν κατάχρηση εξουσίας. Αυτούς τους αστυνομικούς προσπαθούμε μέσα από τη συνεργασία και ευαισθητοποίηση και των ίδιων των συναδέλφων τους και με την αξιοποίηση μηχανισμών ελέγχου να τους εντοπίζουμε και να τιμωρούνται παραδειγματικά γιατί, όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, δεν τους χρειάζεται η Αστυνομία.

 

Τι απαντάτε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που σας κατηγορούν ότι εδώ και 18 μήνες δεν κάνατε τίποτα για το συγκεκριμένο περιστατικό;

Οι ισχυρισμοί περί απραξίας ή προσπάθειας συγκάλυψης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εφόσον δεν είχαμε λάβει γνώση για το συγκεκριμένο περιστατικό. Το ίδιο ισχύει και για την άποψη ότι εάν δεν αποκαλυπτόταν το βίντεο, ουδείς θα τιμωρείτο, αφού ως έγινε γνωστό η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε αμέσως μετά το περιστατικό από την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πριν τρεις μήνες είχε αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των Αστυνομικών. Προς διευκρίνιση, επισημαίνω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του Νόμου οποιαδήποτε αρμοδιότητα αναφορικά με τη διαδικασία διερεύνησης, τον τρόπο, ή τον χρόνο διερεύνησης οποιουδήποτε παραπόνου που υποβάλλεται στην Αρχή.Επίσης, όσον αφορά τις πειθαρχικές ευθύνες, σύμφωνα με το Άρθρο 10 του Νόμου δεν δύναται να αρχίσει αλλά και ούτε να συνεχίσει πειθαρχική διαδικασία σε περίπτωση που αρχίζει διαδικασία διερεύνησης παραπόνου που υποβλήθηκε προς την Αρχή.Και σύμφωνα με το άρθρο 13, μόνο η Αρχή θα μπορούσε να ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αν έκρινε σκόπιμο, να θέσει σε διαθεσιμότητα τους δύο Αστυνομικούς μέχρι που να συμπληρωθεί η διερεύνηση. Οι ρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στην διασφάλιση της αντικειμενικότητας των ερευνών και στη μη παροχή της δυνατότητας παρέμβασης είτε του ιδίου του Υπουργού Δικαιοσύνης, είτε του Αρχηγού της Αστυνομίας.

 

Όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας είχατε καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης της αστυνομίας. Σήμερα η αστυνομία έχει κάνει βήματα και λειτουργεί όπως την οραματιζόσασταν;

Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του Αστυνομικού Σώματος, έχουμε προωθήσει μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά στις διοικητικές δομές και την εσωτερική λειτουργία της Αστυνομίας. Η κατάργηση πολλών γραφειοκρατικών διαδικασιών, η σύμπτυξη γραφείων, τμημάτων και υπηρεσιών και ενίσχυση των υπηρεσιών της πρώτης γραμμής από προσωπικό που εξοικονομήθηκε κατά τις συμπτύξεις, καθώς και η προγραμματισμένη συγχώνευση αστυνομικών σταθμών, αποτελούν μερικά από τα βήματα που έγιναν και γίνονται σε συνεργασία με τον Αρχηγό Αστυνομίας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού. Παράλληλα, επενδύουμε συνεχώς στο ανθρώπινο δυναμικό, βελτιώνοντας τη διοικητική επάρκεια, τις επαγγελματικές ικανότητες και τις διευθυντικές δεξιότητες των μελών μέσω συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ προγράμματα επιμόρφωσης, παρακολουθούν σε τακτική βάση όλα τα μέλη της Αστυνομίας. Η ενίσχυση της Αστυνομίας με προσωπικό και με σύγχρονο εξοπλισμό, η επιμόρφωση και βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού, καθώς και η υιοθέτηση διοικητικών πρακτικών που θα ενισχύουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, αποτελούν μόνιμες και διαρκείς επιδιώξεις μας.

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για να κτυπηθεί η διαφθορά στην Αστυνομία;

Από την εκλογή αυτής της Κυβέρνησης έχουμε δηλώσει με σαφήνεια τη μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής τόσο όσον αφορά την Αστυνομία όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάθε συνεργασία μελών της Αστυνομίας με κυκλώματα του υποκόσμου, όταν αυτή έχει σκοπό τη διαπλοκή, αντιμετωπίζεται από τον Αρχηγό Αστυνομίας και με την προσωπική μου στήριξη, στα πλαίσια αυτής της διακήρυξης. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις για τις οποίες μέλη της Αστυνομίας έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, αφού από τη διερεύνηση προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν είτε την επιδιωκόμενη είτε την επιτελούμενη διαπλοκή μελών του Σώματος με κυκλώματα του υποκόσμου. Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται και προωθείται μια σειρά μέτρων για την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία, όπως είναι για παράδειγμα, η εκπαίδευση για την αποτελεσματική διαχείριση των φαινομένων διαφθοράς, η επαναξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας αρμοδίων υπηρεσιών και η δυνατότητα σύστασης υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου με στόχο την προστασία των μελών που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Περαιτέρω με την πολύ πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προβεί σε διαβούλευση για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, με στόχο την εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την δημόσια υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας. Μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών θα πετύχουμε ενίσχυση των επαγγελματικών προτύπων σε όλους τους φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου, περιλαμβανομένης και της Αστυνομίας.

 

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές σε σχέση πάντα με τα όσα καταδικαστέα συνέβαιναν προηγουμένως;

Εφαρμόζοντας την σωφρονιστική πολιτική της Κυβέρνησης έχουν τεθεί σε εφαρμογή σημαντικές καινοτομίες και υλοποιούνται ουσιαστικές αλλαγές στη φιλοσοφία προσέγγισης των φυλακισμένων, οι οποίες εφαρμόστηκαν με την ανάληψη της Διεύθυνσης από τη νέα Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών και έχουμε θετικά αποτελέσματα που άλλαξαν άρδην τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Σήμερα πραγματοποιούνται πολυδιάστατες δραστηριότητες με τη συμμετοχή των φυλακισμένων, όπως θεατρικές και παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, στην παρουσία του Υπουργού, συγγενών και φίλων των κρατουμένων, σε μια ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για κανέναν. Επισκέπτομαι συχνά της φυλακές και έχω τακτική επαφή με την Διευθύντρια και τους συνεργάτες της, ενώ όλοι οι κρατούμενοι και οι δεσμοφύλακες ανεξαιρέτως τυγχάνουν του απαιτούμενου σεβασμού και υποστήριξης μας στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των Φυλακών. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στο καλύτερο επίπεδο λειτουργίας των Φυλακών και αυτό αποδεικνύει την ορθότητα της πολιτικής, των επιλογών και των χειρισμών μας. Ενδεικτικά, είναι τα όσα η νέα Διεύθυνση κατάφερε και πέτυχε στο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Μεταξύ άλλων, αναθεωρήθηκαν και ενισχύθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, δίνοντας την ευκαιρία στους φυλακισμένους που το επιθυμούν, να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου και απολυτήριο λυκείου, ν’ αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση, ακόμα και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν τον χρόνο παραμονής τους και να αυξάνουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους. Βελτιώθηκαν τα ψυχαγωγικά προγράμματα για τους κρατούμενους, αυξήθηκαν οι ευκαιρίες δημιουργίας, καλλιέργειας και ανάδειξης της δικής τους προσωπικότητας, μέσω του αθλητισμού, του θεάτρου, της τέχνης. Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι δυνατότητες και τα μέσα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, αυξάνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης τους στη κοινωνία. Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και η καταπίεση που επικρατούσε στον χώρο των φυλακών, οι επιλεκτικοί περιορισμοί δικαιωμάτων, η έλλειψη σεβασμού προς τον κατάδικο, η παραγνώριση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία οδηγούσαν στον εξευτελισμό της προσωπικότητας των καταδίκων, δεν έχουν χώρο ύπαρξης στις φυλακές. Σήμερα, επικρατεί ο σεβασμός, η αναγνώριση και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γνωρίσματα που διακρίνουν το δικό μας σωφρονιστικό σύστημα και έχουν επικροτηθεί τόσο από την Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν φέτος τις φυλακές μας.

 

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού έχει επιλυθεί;

Το θέμα του υπερπληθυσμού υπάρχει, αλλά έχουν σαφώς βελτιωθεί ουσιαστικά τα πράγματα. Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες ώστε ο υπερπληθυσμός των φυλακών να βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα, γι αυτό η Διεύθυνση των Φυλακών, επί τακτική βάσεως, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο χώρος των φυλακών να αξιοποιείται κυρίως για σκοπούς σωφρονισμού των κρατουμένων και όχι τιμωρίας για διοικητικά παραπτώματα, παράλειψης πληρωμής προστίμων.

 

Οι φυλακές αποτελούν κέντρο σωφρονισμού και όχι τιμωρίας, γι’ αυτό άτομα που αδυνατούν να καταβάλουν χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το δικαστήριο, αντί να μεταφέρονται στις φυλακές για σκοπούς τιμωρίας, να έχουν την ευκαιρία να αξιοποιούν τις εναλλακτικές ποινές μέσω της προσφοράς κοινοτικής εργασίας. Η εφαρμογή της ποινής της κοινοτικής εργασίας αντί της φυλάκισης, αφού δεν συντρέχει λόγος σωφρονισμού σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και θα προσδιορίσει τον σωφρονιστικό χαρακτήρα των φυλακών.

Περαιτέρω, έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο με το οποίο κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης θα αντιμετωπίζονται ως άτομα που χρήζουν θεραπείας και όχι ως κοινοί εγκληματίες, δηλαδή θα τυγχάνουν θεραπευτικής υποστήριξης αντί να οδηγούνται στη φυλακή.

Επίσης, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού, εξετάζεται με τη Νομική Υπηρεσία η δυνατότητα ώστε στις περιπτώσεις αλλοδαπών που εισέρχονται ή παραμένουν στη Δημοκρατία παράνομα, αντί να οδηγούνται στη Φυλακή λόγω παράνομης εισόδου και παραμονής, να προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες απέλασης στις χώρες προέλευσης τους.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων;

Έχουν επέλθει σημαντικές και αποτελεσματικές αλλαγές όσον αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Είναι γεγονός ότι μέσα από την αύξηση των επιχειρησιακών ελέγχων της Αστυνομίας, καταγράφονται αυξημένες διώξεις για αδικήματα που σχετίζονται με την εμπορία προσώπων, όπου το 2013 κατηγορήθηκαν 34 πρόσωπα, το 2014 κατηγορήθηκαν 50 πρόσωπα και με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, αναμένεται ότι ο αριθμός των προσώπων που εμπλέκονταν σε τέτοιου είδους υποθέσεις θα τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2015. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής φέτος διερευνήθηκαν 10 υποθέσεις από την Αστυνομία και μέσα από 153 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων εντοπίστηκαν 35 θύματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο σε μια εκ των πιο πρόσφατων υποθέσεων έχουμε 12 κατηγορούμενα πρόσωπα με αναγνώριση 8 θυμάτων, γεγονός που καταδεικνύει τη στόχευση μας στην καταπολέμηση της οργανωμένης δράσης των σωματεμπόρων.

Οι συντονισμένες δράσεις, η αύξηση των επιχειρησιακών ελέγχων που επιφέρουν αυξημένες διώξεις και οι συνολικές προσπάθειες που καταβάλλονται στα πλαίσια συγκεκριμένης στρατηγικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας προσώπων, έχουν οδηγήσει στην τοποθέτηση της Κύπρου, πριν από δύο μήνες, σε αναβαθμισμένη κατηγορία στην ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εμπορία προσώπων. Στην έκθεση αναφέρονται τα θετικά σημεία τα οποία έχουν οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας μας σε κατηγορία που συνοψίζονται ως εξής: στην καταδίκη τριών διακινητών και την τιμωρία τους με τις αυστηρότερες μέχρι τώρα ποινές που έχουν επιβληθεί από το 2000, στη διερεύνηση περισσότερων υποθέσεων σε σχέση με το 2013, στην επίτευξη των δύο πρώτων καταδικαστικών αποφάσεων για την εμπορία παιδιών, στο διπλασιασμό του αριθμού των θυμάτων που έχουν αναγνωριστεί και στη μη περικοπή κονδυλίων όσον αφορά στη λειτουργία του κρατικού καταφυγίου για τα θύματα.

Η Κυβέρνηση ενισχύει διαρκώς τις δράσεις της και έχει προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων και πολιτικών, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και την προστασία των θυμάτων. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, προχωράμε σε ρυθμίσεις που απορρέουν από τη ψήφιση του Νόμου που διέπει την πρόληψη, την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία θυμάτων, που τέθηκε σε ισχύ στις 15.4.2014. Η ψήφιση της Νομοθεσίας, η οποία είναι εναρμονισμένη με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία και σύμφωνη με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα γιατί αφορά τα αδικήματα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ενηλίκων, παιδιών, ανθρωπίνων οργάνων, καθώς και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκμετάλλευση στην εργασία και επίσης, ποινικοποιεί τη χρήση υπηρεσιών, αν υπάρχει εύλογη υποψία ότι το άτομο που παρέχει την υπηρεσία είναι θύμα εμπορίας προσώπων.

Ταυτόχρονα, ένα πρόσθετο μέτρο είναι η σύσταση της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου και των πολιτικών που εφαρμόζονται στον τομέα αυτό, στην οποία μετέχουν πέραν των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών και τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Για σκοπούς καλύτερου συντονισμού, τόσο όσον αφορά την πρόληψη όσο και την πάταξη του φαινομένου, έχει πρόσφατα ενισχυθεί αριθμητικά σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και με εξειδικευμένο προσωπικό, το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, ο ρόλος του Γραφείου είναι ο συντονισμός όλων των Επαρχιακών Αστυνομικών Διευθύνσεων σε θέματα πάταξης της εμπορίας προσώπων, καθώς και η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών παγκύπρια. Επιπρόσθετα, η Αστυνομία έχει πλέον μια συνεχή, ολοένα αυξανόμενη, στενή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών, μέσω των καναλιών επικοινωνίας της Europol και της Interpol, καθώς και νομική συνεργασία μέσω της Eurojust, οι οποίες παρέχουν, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών ομάδων έρευνας για σκοπούς εντοπισμού των θυμάτων σωματεμπορίας. Σημαντική είναι και η ενίσχυση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας σε θέματα διερεύνησης υποθέσεων εμπορίας προσώπων και αναγνώρισης των θυμάτων, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, μέτρα τα οποία παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας.

Share this post