Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μιλά στην «ΠΑ» – «Για μια πράσινη Λευκωσία»

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μιλά στην «ΠΑ» – «Για μια πράσινη Λευκωσία»

  • Η πρώτη συνέντευξη μετά την επανεκλογή του στη δημαρχεία

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μάς παραχώρησε τη συνέντευξη την επομένη της επανεκλογής του στο δημαρχιακό θώκο.  Στον απόηχο της αποδοχής του έργου του από του δημότες ξεδιπλώνει το όραμά του για την επόμενη μέρα: «μια πόλη φιλικής προς τους κατοίκους της και ελκυστική προς τους επισκέπτες της, καθαρή, λειτουργική και δημιουργική». Παράλληλα μιλά και για την επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, εξηγώντας πώς θα άλλαζε η διοίκηση μιας επανενωμένης Λευκωσίας και κατά πόσο είναι προετοιμασμένος για αυτή τη μετάβαση ο δήμος

 

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

 

κ. Γιωρκάτζη, μετά την επανεκλογή σας ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Η βασική προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και να ξεκινήσουμε με το σωστό τρόπο (κάτι εξαιρετικά σημαντικό για έργα του δημοσίου) όλα τα έργα που έχουμε σχεδιάσει και για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου €130 εκατομμυρίων. Αναφέρομαι σε έργα μεγάλα και μικρά, όλα όμως ουσιαστικά, που αναβαθμίζουν την πόλη και τη ζωή των πολιτών της. Έργα στο κέντρο, αλλά και σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Μερικά από αυτά είναι η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου που περιλαμβάνει τις Λεωφόρους Μακαρίου και Ευαγόρου, τη Στασικράτους και τις ενδιάμεσες εμπορικές οδούς της περιοχής, η Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων, η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της τάφρου (Λεωφόρος Στασίνου), η πλήρης αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, η κατασκευή πεζοδρομίων και δρόμων στις γειτονιές, η δημιουργία νέων σύγχρονων κοινωνικών υποδομών κ.ά..

 

Ποια έργα έγιναν πρόσφατα κατά τα δημαρχεία σας και ποια άλλα δρομολογούνται;

Το όραμα μου είναι η δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς τους κατοίκους της και ελκυστικής προς τους επισκέπτες της. Μιας πόλης καθαρής, λειτουργικής και δημιουργικής. Με ευκολότερη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και επαρκείς δημόσιες υποδομές. Μιας πόλης που να διευκολύνει την μετακίνηση αλλά και τη συναναστροφή των πολιτών της. Μιας πόλης του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, με οικονομική προοπτική. Μιας πόλης που να σέβεται το περιβάλλον και τη διαφορετικότητα και να στηρίζει και να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της.

 

Το όραμα αυτό αποτυπώνεται σε όσα πράξαμε μέχρι σήμερα, και στους καθοριστικής σημασίας σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Η ενσωμάτωση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας στους στρατηγικούς σχεδιασμούς, στα σχέδια δράσης και στα επιμέρους έργα της πρωτεύουσας υπήρξε η βάση των αποτελεσματικών διεκδικήσεων μας.

 

Πολλά από τα έργα μας που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης και όσα σχεδιάζονται και για τα οποία έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μεταξύ άλλων στόχο έχουν να βελτιώσουν την προσβασιμότητα και την κινητικότητα στην πόλη μας, προς όφελος της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της ισότιμης πρόσβασης όλων των ομάδων του πληθυσμού σε ευκαιρίες απασχόλησης, πολιτισμού και αναψυχής.

 

Επίσης προωθούμε την πράσινη ανάπτυξη. Ενισχύουμε δραστικά το πράσινο. Δημιουργήσαμε νέους και αναβαθμίσαμε υφιστάμενους χώρους πρασίνου. Προεκτείναμε τον πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο του Πεδιαίου μέχρι τον Δημοτικό κήπο. Υπογράψαμε το Σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή και θέσαμε σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια. Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μέτρα περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εξοικονόμησης ενέργειας. Ενισχύουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών της πόλης μας. Εντάσσουμε καινοτόμα συστήματα και έξυπνες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων στις περιοχές των κύριων έργων.

 

Παράλληλα, εντάσσουμε τις έξυπνες τεχνολογίες και τα έξυπνα συστήματα στους σχεδιασμούς μας, στα έργα και στις δράσεις μας. Δημιουργούμε έξυπνες υποδομές ώστε οι δημοτικές και οι γενικές υπηρεσίες,  η συνολική διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος και βέβαια οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες να αναπτύσσονται αποδοτικά σε συνθήκες μιας έξυπνης πόλης.  Η έξυπνη πόλη τίθεται στην υπηρεσία των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος και των επιχειρήσεων.

 

 

Μπορείτε να μας πείτε μερικά από τα έργα με περιβαλλοντικές παραμέτρους;

  • Η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας ξεκινώντας με τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και τη μονοδρόμηση των λεωφόρων Καλλιπόλεως – Μακαρίου (με προϋπολογισμό (€5.9 εκ)
  • Η δημιουργία Δικτύου Μικρών Λεωφορείων που θα συνδέει την παλιά πόλη με το αστικό κέντρο. Έχουμε αγοράσει και ήδη παραλάβει 13 μικρά λεωφορεία.
  • Η δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα Πανεπιστήμια με το Αστικό Κέντρο της Λευκωσίας (με προϋπολογισμό €6 εκ)
  • Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Ευαγόρου, Στασικράτους και των ενδιάμεσων οδών (με προϋπολογισμό €28.8 εκ)
  • Η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της λεωφόρου Στασίνου (με προϋπολογισμό €15.6 εκ)
  • Η ανακατασκευή της λεωφόρου Ομήρου και την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης (με προϋπολογισμό €10 εκ)
  • Η κατασκευή πεζοδρομίων και δρόμων με αντιπλημμυρικές υποδομές σε πολλές γειτονιές της πόλης (με προϋπολογισμό €17.3 εκ.)

 

 

Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού πρώτον, με ποιο σχέδιο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε αποτελεσματικά με τον Τ/Κ δήμαρχο Λευκωσίας και δεύτερον, σε τι θα άλλαζε η διοίκηση μιας επανενωμένης Λευκωσίας;

Είναι προφανές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική μορφή της λύσης. Φυσικά η Λευκωσία είναι μία όπως μία είναι και η Κύπρος. Και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να διασφαλίζεται στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης που επιδιώκεται. Πολλές είναι οι χώρες και άλλες τόσες είναι οι πόλεις με ομοσπονδιακά συστήματα διακυβέρνησης και όμως ούτε οι κάτοικοι ούτε οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται κάποια διαφορά. Δηλαδή, τα όποια διοικητικά πολιτειακά όρια και οι ενδεχόμενες δημοτικές περιοχές, δεν πρέπει να είναι ορατά επί του εδάφους, ούτε στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Οι τομείς αρμοδιοτήτων και ευθύνης των συνιστωσών πολιτειών και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να επιτρέπουν απρόσκοπτο συντονισμό, να διασφαλίζουν λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα και να προωθούν τη συνεργασία. Οι δημοτικές Αρχές θα πρέπει να συνεργάζονται ίσως περισσότερο κι απ’ όσο συνεργάζονται σήμερα οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας.

 

Πιστεύω μάλιστα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας που να περιλαμβάνει το σύνολο της επανασχεδιασμένης, πλέον, μείζονος Λευκωσίας το οποίο θα προωθεί συνολικές και περιεκτικές προσεγγίσεις. Ο ρόλος της Λευκωσίας θα είναι κομβικός στην όλη προσπάθεια, ακριβώς γιατί από ημικατεχόμενη και χωρισμένη πρωτεύουσα σήμερα, θα πρέπει να εξελιχθεί σε πρότυπο επανένωσης και ολοκλήρωσης αύριο.

 

Σίγουρα ο στόχος που θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται από την πρώτη μέρα θα είναι η πλήρης άρση των διαχωριστικών γραμμών. Δηλαδή, να μην υπάρχει τίποτα που να υπονοεί διαίρεση, να ομαλοποιηθούν όλες οι προσβάσεις, να αποκατασταθεί η συνέχεια της πόλης και να αρχίσουν  να υλοποιούνται τα αναγκαία έργα υποδομής και ανοικοδόμησης.

 

Εδώ να επισημάνω ότι ήδη υπάρχει μία καλή συνεργασία, βασισμένη στην εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως η κοινή πολεοδομική στρατηγική και ο σχεδιασμός της πόλης στο πλαίσιο του ενιαίου ρυθμιστικού σχεδίου Λευκωσίας και η λειτουργία της σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες και των περισσότερων Δήμων της ελεύθερης Λευκωσίας. Φυσικά η συνεργασία μας επεκτείνεται και σε άλλους τομείς πέραν πρακτικών και τεχνικών θεμάτων, όπως κοινές εκδηλώσεις, γνωριμία δημοτικών συμβούλων και άλλα. Επίσης προσωπικά διατηρώ μιαν πολύ καλή σχέση με τον Μεχμέτ Χαρμαντζί, ακριβώς γιατί έχουμε όραμα για την επανένωση της πόλης μας και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν. Θέλω να σας θυμίσω την κοινή μας περιοδεία με τον Μεχμέτ στη νεκρή ζώνη, για να διαπιστώσουμε την κατάσταση των ερειπωμένων κτηρίων και την κοινή πρωτοβουλία που αναλάβαμε προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για άνοιγμα του οδοφράγματος της Πύλης Πάφου, πρωτοβουλία την οποία στηρίζουν και οι θρησκευτικοί ηγέτες του νησιού που μετέχουν στον θρησκευτικό διάλογο.

 

Πώς προχωρά το θέμα της Πλατείας Ελευθερίας;

Θέλω να θυμίσω ότι το έργο προκηρύχθηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και τα συμβόλαια με τον πρώτο εργολάβο είχαν υπογραφεί λίγες ημέρες πριν αναλάβουμε εμείς. Πρόκειται πράγματι για ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας, η υλοποίηση του οποίου καθυστέρησε πολύ και εξελίχθηκε σε πρόβλημα ταλαιπωρίας για πολλούς συμπολίτες μας.

 

Η αλήθεια είναι ότι παραλάβαμε αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο έργο με πάρα πολλά προβλήματα. Θεωρώ όμως ότι αυτή η δημοτική Αρχή έλαβε έγκαιρα ορθές και τολμηρές αποφάσεις και έθεσε ξανά το έργο σε πορεία ολοκλήρωσης. Θέλω να σας θυμίσω ότι χρειάστηκε να διακόψουμε το συμβόλαιο με τον πρώτο εργολάβο, όταν το έργο είχε περιέλθει σε τέλμα, και να το επαναπροκηρύξουμε. Αυτό σίγουρα οδήγησε σε μια σημαντική καθυστέρηση. Σήμερα το έργο βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης και η Λευκωσία, σε μερικούς μήνες, θα έχει έναν εντυπωσιακό χώρο συνάθροισης, ένα χώρο που θα ενώνει την εντός των τειχών πόλη με το σύγχρονο κομμάτι της, ένα μεγάλο έργο τέχνης στο κέντρο της πόλης, η σύνθεση του οποίου εκτείνεται από την πλατεία Σολωμού μέχρι το χώρο στάθμευσης Νταβίλα.

 

 

 

 

Share this post