Μετρήσεις για τη Διεθνή Ημέρα Θορύβου

Μετρήσεις για τη Διεθνή Ημέρα Θορύβου

Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Θορύβου στη λεωφόρο Αθαλάσσας πραγματοποιεί σήμερα το τμήμα Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00π.μ.-12:00μ.μ.

Η Διεθνής Ημέρα Θορύβου γιορτάζεται για 22 χρόνια και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μείωση των επιπτώσεων του θορύβου στη δημόσια υγεία. Ο ήχος είναι ένα πολύπλοκο μοτίβο από ηχητικά κύματα που γίνεται αντιληπτός από το αυτί και αναλόγως ονομάζεται θόρυβος, μουσική ή ομιλία.

Ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος είναι η προστασία των πολιτών από το θόρυβο. Η οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου αποτελεί ένα βήμα στην ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά την αποφυγή, πρόληψη ή περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενόχλησης από έκθεση στον περιβάλλοντα θόρυβο.
Σύμφωνα με την οδηγία ο περιβαλλοντικός θόρυβος σημαίνει τους ανεπιθύμητους ή επιβλαβείς θορύβους στην ύπαιθρο που δημιουργούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των θορύβων που εκπέμπονται από μεταφορικά μέσα, από οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές και από χώρους βιομηχανικής δραστηριότητας.
Στα πλαίσια της εφαρμογής των περί Αξιολόγησης και Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Θορύβου Νόμων 2004 έως 2007, οι οποίοι εναρμόνισαν την πιο πάνω Οδηγία, το Τμήμα Περιβάλλοντος, ως αρμόδια αρχή, μεριμνά για τον καταρτισμό στρατηγικών χαρτών θορύβου και σχεδίων δράσης και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανά πέντε έτη. Συγκεκριμένα, το 2008 ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο της χαρτογράφησης του θορύβου και το 2015 ολοκλήρωσε το δεύτερο κύκλο. Ο πρώτος κύκλος αφορούσε τα ανώτατα όρια, για οδικούς άξονες όπου καταγράφεται κυκλοφορία άνω των 6 εκατομμύρια οδικών κινήσεων ανά έτος, για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Αντίστοιχα, ο δεύτερος κύκλος αφορά τα κατώτατα όρια, για οδικούς άξονες όπου καταγράφεται κυκλοφορία άνω των 3 εκατομμυρίων οδικών κινήσεων ανά έτος, για τα Πολεοδομικά Συγκροτήματα Λευκωσίας και Λεμεσού με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων. Στον πρώτο κύκλο δεν εκτιμήθηκε ο θόρυβος από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου γιατί καταγράφηκαν λιγότερες από 50.000 κινήσεις (απογειώσεις – προσγειώσεις) ετησίως.
Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Θορύβου θα τοποθετηθεί ηχόμετρο για μέτρηση του θορύβου και με τη χρήση λογισμικού θα γίνει ταυτόχρονη παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων σε ισοθορυβικές καμπύλες του δείκτη ημέρας-βραδιού-νύκτας (Lden). Παράλληλα, θα διανεμηθεί έντυπο φυλλάδιο για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη Στρατηγική Χαρτογράφηση του Θορύβου.

 

Share this post