[Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ] ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ – Φραγή στα ξέφρενα ντεσιμπέλ!

dromos2

[Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ] ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ – Φραγή στα ξέφρενα ντεσιμπέλ!

dromos2

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Εδώ στην Κύπρο, την Τετάρτη, 30 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Θορύβου στη Λεωφόρο Ναυαρίνου, παρά το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Αναντίλεκτα στις μέρες μας αξίζει τον κόπο η διεξαγωγή κάθε αγώνα κατά του θορύβου, διότι ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.

Εδώ στην Κύπρο όμως λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτόν τον κίνδυνο; Μια ματιά στους χώρους διασκέδασης των νέων μας, στους χώρους βιομηχανιών και βιοτεχνιών, καθώς και στις γειτονιές μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να έχουμε τις αμφιβολίες μας. Ξεχνάμε σε πολλές περιπτώσεις ότι όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή την οδηγία του 2003, η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας όσον αφορά το θόρυβο στους χώρους εργασίας, και όχι μόνο.

Ως γνωστό σήμερα ζούμε σε ένα θορυβώδη κόσμο. Λατρεύουμε τις μεγάλες πόλεις, τις μοντέρνες υποδομές, τις ζωντανές συνοικίες. Κυκλοφορούμε σε πολυσύχναστους δρόμους, παρακολουθούμε συναυλίες, συμμετέχουμε σε πάρτι, τα «δίνουμε όλα» στο γήπεδο, πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις με τόσο δυνατή μουσική, που δύσκολα ακούμε το διπλανό μας. Στο σπίτι συχνά η ένταση της τηλεόρασης, των CD players και των παιχνιδιών του Η/Υ δεν μας επιτρέπει να ακούσουμε το κουδούνι της πόρτας ή το τηλέφωνο. Όμως, ο θόρυβος μας εκδικείται αργά και σταθερά. Τα πολλά ντεσιμπέλ (db) που «βομβαρδίζουν» καθημερινά τα αυτιά μας κλονίζουν τα νεύρα μας και ανεβάζουν την πίεση και τη χοληστερίνη μας σε επικίνδυνα επίπεδα.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θόρυβο και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνονται συνολικά ένα κατομμύριο υγιή έτη προσδόκιμης ζωής, εξαιτίας του περιβαλλοντικού θορύβου.

Οι κύριες πηγές θορύβου στην Κύπρο προέρχονται από τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα, επειδή πολλά από αυτά εκπέμπουν υψηλότερες στάθμες θορύβου από τις επιτρεπόμενες. Μαρσαρίσματα, κόρνες, συναγερμοί, θόρυβοι από κομπρεσέρ και οικοδομικές εργασίες μάς… ξεκουφαίνουν καθημερινά. Όμως ο θόρυβος των αυτοκινήτων είναι η κυριότερη πηγή ηχορύπανσης στις πόλεις. Ένα αυτοκίνητο στα έξι μέτρα μπορεί να εκπέμπει ακόμη και 74 ντεσιμπέλ, αντίστοιχα ένα φορτηγό 83 και μία νταλίκα 86 ντεσιμπέλ.

Ακόμη και στους προθαλάμους γραφείων και σε εργαστήρια, καταγράφονται τιμές της τάξης των 85 ντεσιμπάλ. Πάνω από τα 90 ντεσιμπέλ ήχο εκπέμπουν ηχητικές πηγές όπως μια αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, το σκουπιδιάρικο, διαπληκτισμοί, μία κόρνα, μία αίθουσα μουσικής.

Προβληματική και συνάμα ανθυγιεινή εμφανίζεται η συνύπαρξη στις πόλεις μας μονίμων κατοικιών και καταστημάτων εστίασης. Ένα πρόβλημα που παρατηρούμε ότι δεν παύει ποτέ να υπάρχει. Τρανταχτό παράδειγμα η ”Πλατεία Σαριπόλου” στο κέντρο της Λεμεσού, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός από μπαράκια με τον Δήμο Λεμεσού να αναγκάζεται να πάρει αυστηρά μέτρα πλέον για να περιορίσει την ηχορύπανση που προκαλείται. Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και οι ιδιοκτήτες των μπαρ έχουν οργανωθεί και συστήσει επιτροπές διεκδικώντας η μια πλευρά, το δικαίωμα για ησυχία και ανάπαυλα, και η άλλη υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της να κρατήσει την πελατεία της ευχαριστημένη. Στόχος του Δήμου πρέπει να είναι να καταφέρουν να συνυπάρξουν τόσο οι ιδιοκτήτες κέντρων όσο και οι κάτοικοι σε ένα ανεχτό περιβάλλον.

Όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατεπέκταση οι πολίτες τους, οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή την οδηγία του 2003, η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας όσον αφορά το θόρυβο στους χώρους εργασίας. Να αντιμετωπιστεί επιτέλους με σοβαρότητα και η ηχορύπανση!

Share this post