ΧΗΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

BOMB 2

ΧΗΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Στην Κρήτη χιλιάδες αντιδρούν στην καταστροφή των χημικών της Συρίας

Εφησυχασμένο το Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου

BOMB 2

Του Παύλου Νεοφύτου

Την ίδια ώρα που στην Κρήτη χιλιάδες πολίτες αντιδρούν στα σχέδια καταστροφής των χημικών της Συρίας στην ανατολική Μεσόγειο – όχι πολύ μακρυά από εμάς,συγκεκριμένα στο τρίγωνο Μάλτας-Ιταλίας-Κρήτης, στα Υπουργεία Εξωτερικού Ελλάδας και Κύπρου πνέει αέρας εφησυχασμού. Οι ανακοινώσεις από διεθνείς οργανισμούς, σε συνέχεια των διεθνών αποφάσεων που επιβάλλουν στον Άσαντ να καταστρέψει το χημικό του οπλοστάσιο, αναφέρουν ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή για να πραγματοποιηθεί η εν λόγω επιχείρηση με τη μέθοδο της υδρόλυσης, και μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει συναγερμό σε φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, κυρίως της Κρήτης.

Οι προεργασίες έχουν ήδη γίνει και μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η καταστροφή πάνω στο πλοίο «Cape Ray», με τη συνεργασία Αμερικάνων, Ρώσων, Ιταλών, Νορβηγών, Δανών, Κινέζων, Φινλανδών και όπως είναι φυσικό Σύρων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιλέγεται η συγκεκριμένη μέθοδος για την καταστροφή χημικών, καθώς συνήθως αυτές οι διαδικασίες λαμβάνουν χώρα σε ειδικά εργοστάσια καύσης.

Η βασική ανησυχία δεν έγκειται στο ότι μπορεί να προκύψει μόλυνση από τη διαδικασία της υδρόλυσης, η οποία για πρώτη φορά γίνεται εν πλω, αλλά στον φόβο ενός πιθανού ατυχήματος, που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες και ανεπανόρθωτες βλάβες σε όλο το οικοσύστημα της Μεσογείου.

Περισσότερες από 200 οργανώσεις και φορείς της Κρήτης διοργανώνουν συνεχή συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν αποκλείουν, όπως τόνισαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και πιο δυναμικές παρεμβάσεις, ακόμα και την… αποστολή πλοίων και καϊκιών στο συγκεκριμένο σημείο της Μεσογείου, με στόχο τη διακοπή της διαδικασίας!

 

Τεχνολογία πιλοτικής μορφής

Ο Ευάγγελος Γιδαράκος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο την «Επεξεργασία και διάθεση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων», σε δηλώσεις του στον ιστοχώρο Zougla.gr ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της καταστροφής των χημικών, ζητάει όμως «να βρεθεί συλλογική μέθοδος που δεν θα επιφέρει καμία απολύτως επιβάρυνση στο περιβάλλον». Και η συγκεκριμένη μέθοδος της υδρόλυσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν αποτελεί μία από αυτές. «Η τεχνολογία είναι πιλοτικής μορφής, και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή όπλων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όχι όμως για όπλα με τη σύσταση αυτή. Υπάρχουν προβλήματα με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ένα τόσο στενό περιβάλλον, όπως αυτό μέσα στο πλοίο».

«Οι δυνητικοί κίνδυνοι έγκεινται στο ότι μέχρι σήμερα κανείς επίσημος φορέας δεν έχει επισημάνει τι μέτρα μπορούν να ληφθούν και πώς θα ανασχεθούν οι επιβαρύνσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον αν γίνει ατύχημα, μιας και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει γίνει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της διάχυσης δηλητηριωδών αερίων που, αν δεσμευθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, θα υπάρχει τεράστια επιβάρυνση με χρόνιες επιπτώσεις». «Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί να μη γίνει η επεξεργασία με μια αποδεδειγμένη τεχνολογία, όπως αυτή της καύσης» αναρωτιέται ο επιστήμονας.

 

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Εμείς προσπαθήσαμε…»
Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης τονίζει ότι η Ελλάδα αντέδρασε αλλά ”πείστηκε” από τις διαβεβαιώσεις. Σε επιστολή του προς τους Κρητικούς που διαμαρτύρονται ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα επεδίωξε με διαβήματα «να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας», αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό διότι «η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι στην Καλαβρία για τη μεταφόρτωση των υλικών, ενώ δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει στη συνέχεια της επιστολής του ότι οι εγγυήσεις ασφάλειας που παρέχονται από τους διεθνείς οργανισμούς είναι επαρκείς.

 

Εφησυχασμένο το Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου επικρατεί εφησυχασμός. Σε δηλώσεις του στην «Πράσινη Ασπίδα» ο κ. Βασίλης Πολεμίτης, Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Ασφαλείας του Υπουργείου, Τμήμα που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα, τονίζει ότι τόσο το Υπουργείο όσο και ο ίδιος ο Υπουργός έλαβαν διαβεβαίωση από τον ΟΗΕ για την ασφάλεια του εγχειρήματος. Αναφέρει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχική για το Υπουργείο και για αυτόν το λόγο ενέπλεξε από την αρχή την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, καθώς και άλλους εξειδικευμένους οργανισμούς.

«Το άλλο που πρέπει να πούμε, λέει ο κ. Πολεμίτης, είναι ότι οι χώρες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του ζητήματος είναι γνωστές για την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και για αυτόν το σκοπό έχουν αποσπάσει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να επιβεβαιώνει διαρκώς ότι πληρούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ασφάλειας για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έχουν έπισης αποσπάσει και ειδικό κλιμάκιο εξειδικευμένο αντιμετώπισης τυχόν ατυχήματος, για την ακραία περίπτωση που κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει για τον οποιοδήποτε λόγο».

«Μας έχουν εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η όλη διαδικασία και μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορηθεί οποιοδήποτε περιστατικό που να μας ανησυχήσει», υπογραμμίζει ο κ. Πολεμίτης. «Όσο ευαίσθητο είναι το κοινό άλλο τόσο ευαίσθητοι είμαστε κι εμείς που  χειριζόμαστε το συγκεκριμένο θέμα», διαβεβαιώνει τους πολίτες.

Share this post