Από 4-6 μήνες θα πάρει η διαχείριση των ελαστικών

Από 4-6 μήνες θα πάρει η διαχείριση των ελαστικών

Σύσκεψη στο Προεδρικό για τη μεταφορά των ελαστικών από το λατομείο «Λατούρου» στο Βασιλικό. Έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά και την ασφαλή διαχείριση τους.

Μέσα σε διάστημα 4 με 6 μήνων θα τύχουν ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης οι 4 χιλιάδες τόνοι ελαστικών που θα μεταφερθούν από το λατομείο «Λατούρου» στο Δάλι στο Βασιλικό.
Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό ευρεία υπουργική σύσκεψη με την Επιτροπή Κοινοτήτων Βασιλικού, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Όπως ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά και την ασφαλή διαχείριση των ελαστικών από το λατομείο «Λατούρου» στο χώρο του τσιμεντοποιείου Βασιλικού.
«Έχουμε συνεννοηθεί με το (τσιμεντοποιείο) Βασιλικό ότι θα αυξηθεί η ροή της επεξεργασίας των ελαστικών ούτως ώστε μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, θα έλεγα 4-6 μηνών, αυτά τα ελαστικά που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή Ιδαλίου θα τύχουν την ορθής και περιβαλλοντικής διαχείρισης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει «γραπτές διαβεβαιώσεις στη Συντονιστική Επιτροπή για θέματα που άπτονται της ρύπανσης, της ποιότητας του αέρα αλλά και για όλα τα θέματα ασφάλειας τα οποία ανησυχούν αυτούς τους ανθρώπους».
Καινούριος χώρος 
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως θα αδειοδοτηθεί ένας καινούργιος χώρος, κοντά στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού στον οποίο θα φυλάσσονται τα ελαστικά.
«Θα υπάρχουν σημεία πυρόσβεσης, οι χώροι θα είναι περιφραγμένοι, θα φρουρούνται 24 ώρες το 24ωρο και γενικά θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας και οι εγκαταστάσεις εκεί θα επιτηρούνται καθημερινά από τις υπηρεσίες του κράτους, την Πυροσβεστική, το Τμήμα Περιβάλλοντος, και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν το θέμα λύνεται οριστικά, ο κ. Κουγιάλης είπε πως το όλο πρόβλημα που προέκυψε θα λυθεί οριστικά. «Επαναλαμβάνω ότι μέσα στους επόμενους 4-6 μήνες αυτά τα ελαστικά θα τύχουν διαχείρισης και θα συνεχίσουμε τους κανονικούς ρυθμούς, όπως ήταν στο παρελθόν, αφού είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με την εταιρεία η οποία διαχειριζόταν τα ελαστικά εκεί στο Δάλι».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκάς, εξέφρασε την ικανοποίηση των επηρεαζομένων κοινοτήτων από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί.
«Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τον τρόπο μεταφοράς των ελαστικών και τον τρόπο με τον οποίο θα φυλάγοντο, μας δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις που θεωρούμε αποδεκτές. Όμως κύριο μέλημά μας είναι η καταστροφή των ελαστικών και κατά την καύση αν θα αφήνουν μόλυνση στην ατμόσφαιρα», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν ζητήσει να τους δοθούν γραπτώς οι μετρήσεις οι οποίες θα γίνονται στο εργοστάσιο ούτως ώστε να ξέρουμε ότι δεν θα υπάρχει ρύπανση.
«Μας αφήνει επίσης ικανοποιημένους το γεγονός ότι θα υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα 4 – 6 μηνών, εντός του οποίου τα λάστιχα αυτά θα καταστραφούν και θα συνεχίσουμε με κανονικούς ρυθμούς», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το θέμα του ενεργειακού κέντρου, ο κ. Κουγιάλης είπε πως δόθηκαν οι ανάλογες εξηγήσεις «και ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί ο καθένας μας έχουμε αναλάβει τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο παρελθόν και τις οποίες υλοποιούμε, θα έλεγα με γοργούς ρυθμούς, και είμαι βέβαιος ότι οι κοινότητες φεύγουν σήμερα ικανοποιημένες από αυτή τη συνάντηση».
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Φωκάς εξέφρασε ικανοποίηση από τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και των πυροσβεστικών σταθμών.
Οι κοινότητες, όπως είπε, έθεσαν το θέμα της συμμετοχής τους στην επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις μελέτες για το περιβάλλον και κάποια άλλα αντισταθμιστικά μέτρα όπως ένα ταμείο στο οποίο θα συνεισφέρουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών το οποίο θα χειρίζεται η επιτροπή μας μαζί με εκπρόσωπο της Κυβέρνησης ή του Υπουργείου Ενέργειας ή του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Έπαρχο προς όφελος των κοινοτήτων.

Share this post