Ανακύκλωση και κίνητρα συλλογής φυσιγγίων ΧΘΕΣ!

Ανακύκλωση και κίνητρα συλλογής φυσιγγίων ΧΘΕΣ!

Ένα σοβαρό θέμα που θίχτηκε σε συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο του Γενικού Διευθυντή της Green Dot, του φίλου Κυριάκου Παρπούνα, την περασμένη Δευτέρα, είναι η απουσία από την Κύπρο συστήματος ανακύκλωσης κυνηγετικών φυσιγγίων.

Δυστυχώς το Κράτος μέχρι σήμερα δεν έκανε κάτι γι΄ αυτό, όπως ούτε και για αυτό που εισηγήθηκε και η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ πολλές φορές στο παρελθόν, τη δημιουργία κινήτρων ώστε αυτά να μην πετιούνται από τους κυνηγούς, αλλά να συλλέγονται και να παραδίδονται κάπου με κάποια επιβράβευση.

Όλοι όσοι λατρεύουμε και απολαμβάνουμε τη φύση, έχουμε δει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα «παραδοσιακά κυνηγετικά καρτέρια», από τα άδεια φυσίγγια που εγκαταλείπονται από τους κυνηγούς στις ξένες ιδιοκτησίες, ρυπαίνοντας και μολύνοντας το περιβάλλον. Στρώματα οι άδειοι κάλυκες περιμένουν τους ιδιοκτήτες των κτημάτων να τους μαζέψουν. Και το τραγικότερο ίσως; Από καθαρή άγνοια, αν τα φυσίγγια μαζευτούν και καούν από τους ιδιοκτήτες των χωραφιών, τότε απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα χημικές και καρκινογόνες ουσίες που μολύνουν την περιοχή άλλα και απειλούν την υγεία των ανθρώπων.

Τα κίνητρα για συλλογή των φυσιγγίων, καθώς και η ανακύκλωσή τους – όσο ασύμφορή κι αν είναι, όπως ακούμε – θα πρέπει να ενταχθούν στην περιβαλλοντική στρατηγική του Κράτους χθες, διότι το πρόβλημα αυτό έχει καταντήσει μάστιγα μπροστά στην απραξία όλων μας!

 

Share this post